Hyppää sisältöön

SM-liigapomo jyrähtää: "Ratkaisu ei ole, että poukkoillaan laidasta laitaan ja yhtäkkiä laitetaan kaikki kiinni" – Kärppien toimitusjohtaja Virkkunen pitää tilannetta surullisena

Jääkiekon SM-liigapomo Riku Kallioniemi ja Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen odottavat pelonsekaisin tuntein viranomaisten mahdollisia päätöksiä sulkea kaikki kiekkokatsomot yleisöltä.

Riku Kallioniemi
SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi pitää täysin kohtuuttomana, jos viranomaiset eivät päästä pahenevan koronatilanteen takia jatkossa yleisöä jäähalleihin tai että koko tapahtuma-alalta yleisötulot leikataan kiinni.

– Tilanne on hyvin huolestuttava. Vaikea on ennakoida toimenpiteitä, mitä meiltä vaaditaan. Ratkaisu ei ole se, että poukkoillaan laidasta laitaan ja yhtäkkiä päätetäänkin laittaa kaikki kiinni. Tuntuu siltä, että olemme politiikan jatkeena ja meidän alaa on kaikkein helpointa rajoittaa.

– Nyt tulisi turvautua niihin apuihin, joita olemme vastuullisesti tehneet ja käyttäneet hyvällä menestyksellä, Kallioniemi viittaa muun muassa maskipakkoon, hallien hygieniamääräyksiin ja koronapassiin.

Kun koronatilanne heikkenee, niin päättäjien ratkaisuna on ollut tähän saakka, että koko tapahtuma-alan verhot pistetään kiinni.

Kiekkopomon mielestä kyseinen päätös on kestämätön. Hänen mukaansa oikea ratkaisu hankalassa tilanteessa on se, että kaikki tahot etsivät parhaat keinot, joilla pandemian kanssa tullaan arjessa toimeen.

– Ensimmäinen toive ja tavoite on, että voimme harjoittaa elinkeinoa. Jos tätä rajoitetaan, niin ehdoton edellytys on sitten se, että (kustannus)tukien pitää olla riittävät ja niiden pitää tulla riittävän nopeasti, Kallioniemi jyrähtää.

Virkkunen: Puskurit on syöty, tilanne surullinen

Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen on erittäin huolestunut vallitsevasta tilanteesta, jossa uhkakuvana on se, etteivät aluehallintoviranomaiset päästä yleisöä jäähalleihin.

Virkkunen korostaa, että liigaseurat ovat huonommassa asemassa kuin vuosi sitten. Työkaluja tai tarvittavia aputoimenpiteitä ei ole olemassa.

– Meille ei ole tulossa tämän hetken tiedon mukaan viimevuotisia kustannustukia, emmekä voi neuvotella määräaikaisten lomautuksista tai muista liikkeistä työehtosopimuksien takia. Näillä toimenpiteillä moni seura selvisi viime kaudesta. Kun lisäksi huomioidaan, että seurojen puskurivarannot on käytännössä syöty, niin tilanne näyttää surulliselta.

Virkkunen pohtii, että vaikka liigaseurat saisivat valtiolta kustannustukia, niin ne maksettaisiin todennäköisesti vasta keväällä. Liian myöhään.

– Kysymys kuuluu, pystymmekö pitämään pyörät pyörimässä. Kumppanit ja fanit ovat olleet tähän asti tosi hienosti mukana, mutta kun nyt alkaa jo kolmas koronatalvi, niin sekään ei ole enää helppoa.

Kärpät juhli SM-liigassa JYPiä vastaan.
Myös SM-liigan suurseura Kärpät painii haastavassa taloudellisessa tilanteessa korona-aikakaudella. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

– Käytännössä joudumme hyvittämään kausikorttilaisille, jos he eivät pääse katsomaan otteluita. Jos yleisöä ei pääse paikalle pelkästään tammikuussa, niin se on Kärpille äkkiä 6–7 kotiottelua, joka on yli 20 prosenttia kauden kotipeleistä, ynnää Kärppä-pomo.

Virkkunen muistuttaa, että mikäli tammikuussa ei pelattaisi yleisölle, niin sinä aikana kuitenkin kaikki kulut juoksevat. Tammikuun loppuun seurojen pitäisi kaivaa palkat jostain. Kauttakaan ei voi olla pelaamatta tai edes venyttää, kun on koti-MM-kisat tulossa – ainakin näillä näkymin.

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi on Virkkusen kanssa samaa mieltä siitä, että vallitsevassa tilanteessa pelkästään kuukausi ilman yleisötuloja vetää osan liigaseuroista isoon ahdinkoon.

– Tähän asti seurat ovat selvinneet koronasta sillä, etteivät fanit ja yhteistyökumppanit ole olleet vaatimassa "menetyksiä" täysimääräisinä takaisin. On vaikea ennakoida, miten tämän kanssa käy jatkossa, Kallioniemi pohtii otsa kurtussa.

Kallioniemi sanoo, että liigaseurat ovat kahlanneet läpi jo kaksi kriisikautta, jonka johdosta osa seuroista elää taloudellisesti kädestä suuhun. Hänen näkemyksensä mukaan ahdistavaa tilannetta ei pelasta, vaikka valtio maksaisi kustannustukia, jotka tulisivat jälkijunassa ja kattaisivat lopulta vain osan kulueristä.

Ensimmäinen rajoitustoimenpide nähtiin jo maanantaina, kun Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki päätöksen, jolla kielletään Varsinais-Suomessa henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa 22.12–31.12. 2021. SM-liigassa TPS:llä on ohjelmassa kotiottelut 28.12. Ilvestä vastaan ja 30.12. Ässiä vastaan.

Lue myös:

Teuvo Teräväiseltä tyly paljastus joukkueen ryhmäkeskustelusta: "Tuli viesti, että olympialaisiin ei mennä"

Onko koko olympiakiekko menossa pilalle? Jukka Jalonen Yle Urheilulle: "Ei voi kuvitella, että Euroopassa pelaavat lähtevät kirkumalla kisoihin"

Suosittelemme