Hyppää sisältöön

Vaasa mukaan Unicefin lapsiystävällinen kunta-malliin

Noin kahden vuoden kehittämistyön jälkeen Vaasan kaupunki voi saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Lapsi laskee matematiikan tehtävää sormillaan.
Vuonna 2022 mallissa on mukana 49 kuntaa eri puolilta Suomea. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Merja Siirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan kaupunki on valittu mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin.

Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa.

Malli auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

Sivistystoimenjohtaja Christina Knookalan mukaan Vaasassa tavoitteena on, että malliin liittyvät toimenpiteet ovat näkyviä ja konkreettisia sekä myös monin eri tavoin osallistavia.

– Toivon, että voimme tämän mallin avulla entisestään parantaa lasten asemaa ja olosuhteita Vaasassa. Ensimmäisinä toimenpiteinä UNICEF kouluttaa meidän Lapsiystävällinen kunta –koordinaatioryhmämme. Meillä on innostunut ja asiantunteva joukko aloittamassa tätä kehittämistyötä, Knookala iloitsee.

Konkreettinen kehittämistyö käynnistyy Vaasassa heti vuoden 2022 alussa.

Kahden vuoden kehitystyö

Noin kahden vuoden kehittämistyön jälkeen Vaasan kaupunki voi saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tämä edellyttää tunnustuksen kriteerien täyttymistä

– Näitä ovat muun muassa se, että kunta keskittyy kehittämistyössä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin lapsiin ja kunnan suurimpiin lapsenoikeusongelmiin, työssä toteutuu lasten osallisuus, työssä on mukana koko kunta ja kunta tavoittelee kehittämistyöllään pitkäkestoisia muutoksia, kertoo lapsiystävällisen hallinnon erityisasiantuntija Sanna Koskinen Suomen UNICEFilta.

Vuonna 2022 mallissa on mukana 49 kuntaa eri puolilta Suomea. Vuoden 2022 aikana Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa Vaasan lisäksi Hamina, Kuopio, Salo, Imatra ja Kempele.

Aikaisemmin malliin ovat liittyneet lähialueelta muun muassa Kokkola, Seinäjoki, Pedersöre, Maalahti ja Kauhajoki.

– Kunnat ovat avainasemassa lapsen oikeuksien turvaajina ja varmistajina. Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa, Koskinen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi

Suosittelemme sinulle