Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa hallitukselle, että se päättäisi mahdollisimman pian koronapassin käytön tilapäisestä keskeyttämisestä erityisesti korkean tartuntariskin toiminnoissa.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vahvisti laitoksen linjauksen Ylen Radio Suomen Päivän lähetyksessä tiistaina.
Koronapassin laittaminen jäähylle tarkoittaisi, että tiettyihin tapahtumiin tai toimintoihin kohdistuvia rajoituksia ei voisi enää ohittaa edellyttämällä asiakkailta passia.
Korkean riskin toimintoja ovat esimerkiksi ravintoloista yökerhot, baarit ja pubit sekä sisätiloissa järjestettävät massakonsertit ja urheilutapahtumat. Myös tanssiravintolat ja suurkuorojen harjoitukset ja tilaisuudet sekä rakennus- ja kausityöläisten tiiviit yhteismajoitukset ovat merkittävän riskin paikkoja.
Koronapassin käytön keskeyttäminen on noussut keskusteluun, koska omikronmuunnos leviää nopeasti myös rokotettujen suomalaisten keskuudessa.
Tervahaudan mukaan hallituksella on mahdollisuus päättää, että mitä kaikkia korkean riskin toimintoja koronapassin keskeytys koskee ja koskeeko keskeytys koko maata vai vain tiettyjä alueita.
Tartuntatautilain mukaan hallitus tarvitsee passin käytön keskeyttämiseen THL:n lausunnon.
Hallitus voi lain mukaan keskeyttää asetuksella koronapassin käytön kuukaudeksi kerrallaan. Tilannetta on seurattava tarkoin ja pykälä on kumottava välittömästi, jos edellytykset eivät enää täyty.
Hallitus kokoontuu tiistaina iltapäivällä Säätytalolle neuvottelemaan koronatoimien kiristämisestä vaikeassa tautitilanteessa.
Yle sai THL:n lausunnon hallitukselle tietopyynnöllä jutun julkaisun jälkeen.
Laitos katsoo, että tehokkain keino estää omikronmuunnoksen leviäminen väestössä on rajoittaa erityisesti alkoholin anniskeluun keskittyvien ravintoloiden toimintaa poistamalla koronapassi käytöstä.
Tämä tarkoittaisi, että ravintoloiden olisi suljettava ovensa kello 18 ja lopettava alkoholin tarjoilu tuntia aiemmin.
Lausunnossa todetaan: "On selvää, että omikronmuunnos tulee lisäämään lähiviikkoina tartuntoja. Epidemia leviää laajalti väestössä ja tulee aiheuttamaan sairaalahoitotarpeita erityisesti rokottamattomien parissa aikaisempaa nopeammalla vauhdilla. Erityisesti rokottamattomien henkilöiden kontakteja tulisikin pyrkiä rajoittamaan, heidän itsensä suojaamiseksi, eri keinoin nyt hyvin nopeasti."
THL ei puolla vielä hätäjarrusta vetämistä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo lausunnossaan, ettei hätäjarrun käytölle ole vielä tarvetta ainakaan sairaalakuormituksen perusteella.
Sairaalahoidon tarpeen kasvun tai sen uhan pitäisi olla niin merkittävää, että se vakavasti haittaisi terveydenhuollon toimintaa.
THL:n mukaan myöskään koronatartuntojen lineaarinen kasvu ei ole perusteena hätäjarrumekanismin käyttöönotolle.
Hätäjarrun käyttö tarkoittaisi, että hallitus ottaisi nykyisiä tiukemmat, valtakunnallisesti ohjatut rajoitukset käyttöön. Sairaanhoidon kuormitus ja tartunnat ovat hätäjarrun mittareita, mutta hallitus tekee asiassa kokonaisharkinnan.
Kokoontumisrajoitukset ovat olleet aluehallintovirastojen ja kuntien vastuulla, hallitus on päättänyt ravintolarajoituksista. Aluehallintovirastot ovat jo monilla alueilla kiristäneet niiden toimivaltaan kuuluvia rajoituksia.
THL katsoo kuitenkin, että hätäjarrun käyttöönotto mahdollistaisi rajoitustoimien koordinoidumman ja kattavamman käyttöönoton, ja näin ollen sen epidemiaa hillitsevä vaikutus voisi olla nykyistä käytäntöä hieman voimakkaampi.
Laajojen keskitettyjen rajoitustoimien käyttöönottoa on kuitenkin aina punnittava niiden oikeaa kohdentumista, oikeasuhtaisuutta, välttämättämyyttä ja niistä elinkeinonharjoittajille aiheutuvaa haittaa vasten.
THL:n mukaan hätäjarrun käyttö ei estä omikronin leviämistä, mutta se voi madaltaa epidemiahuippua siirtämällä tartuntoja joidenkin väestöryhmien ja yksilöiden kohdalla tuonnemmaksi.
Ensimmäisten, toisten ja kolmansien rokotuksien nopeuttamisella pystyttäisiin lausunnon mukaan ehkäisemään vakavia tautitapauksia ja kuolemia sekä estämään sairaaloiden kuormittuminen.
THL:n mielestä lasten ja nuorten kontaktien rajoittaminen koulusuluilla eli etäopetukseen siirtymisellä tai lomien pitkittämisellä ei vaikuta merkittävästi epidemian kulkuun, joten toimet eivät siten ole perusteltuja.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.
Lue lisää:
Ylen tiedot: Hallitus on tiukentamassa ravintolarajoituksia ja panemassa koronapassin jäähylle
Koronatartuntojen määrä kasvaa edelleen, 3. rokoteannoksia annettu lähes 800 000 – katso suorana