Hyppää sisältöön

Tutkimus vahvistaa: Puiden ja taivaan näkeminen vähentää yksinäisyyden tunnetta

Yksinäisyyden tunne voimistui 39 prosenttia, jos ihminen oli yksin tilassa, jossa oli paljon ihmisiä. Jos hän näki samaan aikaan puita tai taivaan tai kuuli linnunlaulua, tunne väheni 28 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan kaupunkeihin on tärkeää jättää viherkeitaita, joissa ihmiset näkevät luontoa. Kuva: ALL OVER PRESS FINLAND

Monet ihmiset tuntevat yksinäisyyttä kaupunkiympäristöissä, jotka ovat täynnä ihmisiä. Brittitutkimuksen mukaan vähäisetkin luontokokemukset vähentävät yksinäisyyden tunnetta.

Tutkimus on julkaistu Scientific Reports -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja siitä uutisoi brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijajoukko selvitti ihmisten yli 750 ihmisen yksinäisyyden kokemuksia ihmisjoukoissa. Tutkimuksessa käytettiin apuna älypuhelinten Urban Mind -sovellusta.

Osanottajat vastasivat kahden viikon ajan kolme kertaa päivässä kysymyksiin, joita olivat esimerkiksi: Tunnetko, että olet hyväksytty niiden ihmisten mielestä, joiden parissa olet? Voitko nyt nähdä puita? Vastauksia kertyi 16 600.

Tutkimus osoitti, että ihmisen yksinäisyyden tunne voimistui 39 prosenttia, jos hän oli yksin tilassa, jossa oli paljon ihmisiä. Jos hän kuitenkin samaan aikaan näki puita tai taivaan tai kuuli linnunlaulua, tunne väheni 28 prosenttia.

Tunne yhteisöön kuulumisesta vähensi yksinäisyyden tunteita yli viidenneksellä. Jos yhteisöllisyyteen yhdistyi luontokokemus, parantui myönteinen vaikutus vielä 18 prosenttia, tutkimus kertoo.

Britanniassa on arvioitu, että ihmisten retkeily metsäseuduilla vähentää mielenterveyshoitojen kustannuksia vuodessa ainakin 185 miljoonaa puntaa eli yli 200 miljoonaa euroa.

Yksinäisyys on paitsi tuskallinen tilanne sitä kokevalle ihmiselle myös kansanterveydellinen ongelma. Yksinäisiksi itsensä kokevilla ihmisillä on 45 prosenttia keskimääräistä suurempi kuolemanriski, kertoo The Guardian. Luku on suurempi kuin ilmansaasteiden, alkoholismin tai lihavuuden aiheuttama kuolemanriskin kasvu.

Ihmisiä liikkeellä lontoolaisessa puistossa. Kuva: Andy Rain / EPA

Tutkijat: Kaupunkeihin suunniteltava luontokohteita

Suurkaupunkiympäristöä pidetään yleisesti kuormittavana tekijänä ihmisen hyvinvoinnille. Asian ei tarvitse kuitenkaan olla näin, jos kaupunkeihin varataan mahdollisuuksia luontokokemuksille ja sosiaaliselle yhteenkuuluvuudelle.

– Suurkaupungit ovat luultavasti ainoa asuinympäristö, joka kasvaa nopeasti. Meidän pitää siis luoda sellaisia kaupunkiympäristöjä, joissa ihmiset viihtyvät. Luonto on tässä olennainen osatekijä, sanoo tutkimukseen osallistunut maisema-arkkitehti Johanna Gibbons The Guardianin haastattelussa.

Tutkimuksessa ei arvioitu sitä, millainen merkitys oli sillä, että luontokohde oli kävijälle tuttu. Staffordshiren yliopiston sovelletun terveystieteen professori Christopher Gidlow arvioi lehdelle, että sillä on merkitystä. Tuttu kohde saa aikaan yhteenkuuluvuuden tunteen, millä taas on myönteinen vaikutus mielenterveyteen.

Saatko sinä helpotusta yksinäisyyteen luonnosta? Voit keskustella aiheesta torstaihin 23. joulukuuta kello 23 saakka.

Lue lisää:

Tutkimukset todistavat, että metsä on mahtava stressilääke: Laskee sydämen sykettä ja vähentää lihasjännitystä

Tutkimus: Metsä elvyttää mielen tehokkaasti – sillä mitä siellä tekee, ei ole juuri merkitystä

Tutkijan simppeli keino korona-ahdistuksen helpottamiseksi: mene käymään takapihalla tai katso ulos ikkunasta

Suosittelemme sinulle