Hallitus päättänee tiistaina merkittävistä lisätoimista vaikeutuneen koronatilanteen helpottamiseksi.
Ylen lähteet hallituspuolueista kertovat, että hallituksen sote-ministerityöryhmä olisi tiukentamassa etenkin ravintolarajoituksia ja laittamassa määräaikaisesti koronapassin jäähylle.
Ravintolarajoituksien yksityiskohdista käydään vielä neuvotteluita, ja ne koskevat anniskelu- ja aukioloaikojen yksityiskohtia.
Käytännössä ravintolarajoitukset astuisivat voimaan joulun jälkeen, ja ne olisivat kolme viikkoa voimassa.
Samoin ministerityöryhmän piirissä on yhteisymmärrys siitä, että koronapassi otetaan määräaikaisesti pois käytöstä.
Työryhmä sai linjalleen tiistaina tukea, kun Yle uutisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnosta. Lausunnon mukaan THL suosittaa koronapassin käytön keskeyttämistä erityisesti korkean tartuntariskin paikoissa.
– Kun täysi rokotussarjakaan ei täysin estä tartunnan saamista rokotteen saaneilla, mahdollistaa koronapassin käyttö tällä hetkellä epätarkoituksenmukaisella tavalla runsaan määrän henkilöiden välisiä kohtaamisia ja kontakteja korkean ja kohtalaisen riskin ympäristöissä. Erityisesti ja ensisijaisesti tämä tulee huomioida nyt ravitsemisliiketoiminnoissa, THL kirjoitti lausunnossaan.
Korkean riskin paikkoja ovat THL:n mukaan muun muassa (siirryt toiseen palveluun) sisätiloissa järjestettävät suurkonsertit, urheilukatsomot ja yökerhot. Hallituksella on kuitenkin tässä asiassa oma harkintavalta.
Käytännössä koronapassin hylkääminen merkittävän riskin tapahtumissa ja paikoissa tarkoittaisi sitä, että tapahtumiin ei voisi osallistua edes täydellä rokotussarjalla eikä negatiivisella testituloksella.
Ministerityöryhmässä on myös keskusteltu koulujen etäopetuksesta. Ennen kaikkea puhetta on ollut siitä, missä järjestyksessä etäopetukseen siirryttäisiin nykyistä heikommassa tautitilanteessa.
Vaikein kysymys ministerityöryhmässä vaikuttaakin olevan mahdollinen toisen asteen etäopetukseen siirtyminen.
Hallitus käy ministerityöryhmän esityksen pohjalta neuvottelut vielä tiistaina illalla, jolloin linjauksiin voi tulla vielä muutoksia.
Ministerityöryhmän aikeista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)
Taustalla huoli sairaanhoidon kapasiteetin riittävyydestä
Hallituksen sote-ministerityöryhmä sekä sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet kuulivat maanantaina Suomen tehohoidosta vastaavia lääkäreitä, joilla oli vakava viesti päättäjille.
Professori Matti Reinikaisen vetämä Tehohoidon koronakoordinaatioryhmä arvioi Ylelle maanantaina, että tilanne on huolestuttavin koko epidemian aikana.
– Epidemian kiihtyminen pitää saada hillittyä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ihmisten välisiä kontakteja pitää saada voimakkaasti vähennettyä. Toisin sanoen uusia rajoitustoimia tarvitaan ja viiveettä. Nyt on hätäjarrun aika, Reinikainen sanoi Ylelle.
Huolestuttavaksi tilanteen tekee se, että teho-osastoilla on nyt 63 potilasta, eikä omikronvirusmuunnoksen vaikutus näy vielä sairaalahoidon luvuissa.
Sairaalat joutuvat ottamaan aiempaa tarttuvamman muunnoksen vastaan jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa.
THL ei kannata hätäjarrun käyttöönottoa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo lausunnossaan, ettei hätäjarrun käytölle ole vielä tarvetta ainakaan sairaalakuormituksen perusteella.
Sairaalahoidon tarpeen kasvun tai sen uhan pitäisi olla niin merkittävää, että se vakavasti haittaisi terveydenhuollon toimintaa.
THL:n mukaan myöskään koronatartuntojen lineaarinen kasvu ei ole perusteena hätäjarrumekanismin käyttöönotolle.
Hätäjarrun käyttö tarkoittaisi, että hallitus ottaisi nykyisiä tiukemmat, valtakunnallisesti ohjatut rajoitukset käyttöön.
Laitos muistuttaa, että laajojen rajoitustoimien käyttöönottoa on kuitenkin aina punnittava niiden oikeaa kohdentumista, oikeasuhtaisuutta, välttämättämyyttä ja elinkeinonharjoittajille aiheutuvaa haittaa vasten.
Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä 22.12.2021 kello 23:een asti.
Tarkennus 21.12.2021 kello 14:25: Juttua tarkennettu nilltä osin, kun puhutaan hallituksen ministerityöryhmän miettimistä koronarajoituksista. Hallitus käy kokonaisuudessaan neuvottelut vielä tiistai-illasta.
Lue lisää: