Hyppää sisältöön

Rokottajista on pulaa kaikkialla – Helsinki sallii koronarokotusten jakamisen yksityisillä työterveysasemilla

Yksityinen työterveyshuolto tulee mukaan rokotustalkoisiin, ja siitä on jo neuvoteltu kaupungin, HUSin ja yritysten kesken. Henkilöstöpalveluyritys Seuressa rokotustaitoisia olisi muutama sata.

Sairaanhoitaja valmistelee koronarokotteita.
Rokottajapulaa valittavat niin kaupungit kuin henkilöstöpalveluyrityksetkin. Sairaanhoitaja Henok Woge valmisteli koronarokotteita Myllypuron kampuksen rokotuspisteessä Helsingissä 31.3.2021. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime päivien rokotuskeskustelu on käynyt vilkkaana erityisesti kolmansien rokotusten saatavuudesta ja rokottajien riittävyydestä.

Vapaaehtoisten, eläkkeeltä töihin tulevien ja opiskelijoiden lisäksi on myös useita rokotushoitajia välittäviä yrityksiä. Uudellamaalla yksi tällainen on henkilöstöpalveluyhtiö Seure.

– Meillä on rokotushoitajia, joita asiakkaat voivat tilata. Kysyntä on nyt kuitenkin valtakunnallisesti suurta, joten on todettava, ettei meillä tai muillakaan ole riittävästi hoitajia täyttämään kaikkea tarvetta. Siksi emme voi valitettavasti taata, että rokotushoitajia löytyisi ihan kaikkiin tarpeisiin, sanoo asiakaskokemuksen johtaja Kaarina Liimatainen Seure Henkilöstöpalvelut Oy:stä.

Liimataisen mukaan Seuren rokotushoitajilla on alan koulutus, joten he eivät tarvitse mittavaa perehdytystä tehtävään. Heille tarvitaan ainoastaan normaali yleisperehdytys, joka kuuluu aina antaa uudessa tehtävässä aloittavalle.

Sote-henkilöstöstä oli vajetta jo ennen pandemiaa. Alalla on useita eri palveluntarjoajia, joten Liimataisen mukaan on hankala arvioida, ketkä ovat suoraan käytettävissä.

– Keikkatyön vapaus on se, että työntekijät itse päättävät, milloin he voivat ottaa töitä vastaan ja minkä yrityksen kautta työnsä tekevät. Työntekijöissämme on tämän vuoksi vaihtuvuutta ja se vaikeuttaa myös käytettävissä olevan työntekijämäärän arviointia.

Kaikkiaan Seuren kautta sotealan työtä tekee useita tuhansia, joista rokotuskelpoisuus on sadoilla, arvioi Liimatainen.

Seure tarjoaa palveluja ainoastaan omistaja-asiakkailleen, mutta aika laajalla alueella Uudellamaalla. Se toimii Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien sekä Helsingin, Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueella.

Seure käy kaikkien asiakasyritystensä kautta keskustelua niiden tarpeista. Liimataisen mukaan palveluita myös tarjotaan näissä keskusteluissa.

Sazonov: Helsinki tekee kaikkensa rokottajien löytämiseksi

Helsingin kaupungin sote-apulaispormestari Daniel Sazonovin (kok.) mukaan kaupungin hallinnossa on tehty viime viikkoina kovasti töitä rokotuskattavuuden nostamiseksi ja rokottajien hankkimiseksi.

– Kaupunki tekee kaikkensa rokotusten sujuvaksi läpiviemiseksi ja kaikki keinot ovat käytössä. Rokottajia rekrytoidaan omasta työvoimasta lisä- ja ylitöinä, hoitajien työpanosta ostetaan lisää eri toimijoilta ja on avattu ilmoittautumismahdollisuus rokotusoikeuden omaaville vapaaehtoisille, Sazonov sanoo.

Vapaaehtoisesti ilmoittautuneissa on jo yli sata potentiaalista lisärokottajaa. Osa heistä tosin voi tehdä esimerkiksi vain osittaisia työpäiviä. Tähän ryhmään kuuluu eläkkeellä olevaa hoitohenkilöstöä, opiskelijoita tai muualla työskenteleviä ammattilaisia.

Merkittävää Sazonovin mielestä on myös yksityisen työterveydenhuollon mukaan tulo, josta on neuvoteltu kaupungin, HUSin ja yritysten kesken.

– Kaupungin osalta päätökset on jo tehty. HUSin käsissä on hoitaa rokotteiden luovuttaminen näille yksityisille toimijoille. Itse uskon, että tällä saadaan työikäisten rokotuksiin lisää voimaa, apulaispormestari sanoo.

Rokotusaikoja lisätään kaiken aikaa

Rokottajia tarvitaan erityisen paljon, koska toisen ja kolmannen rokoteannoksen rokotusväli on lyhennetty neljään kuukauteen, kun se oli aiemmin kuusi kuukautta. Helsingissä rokotukseen oikeutettuja on satojatuhansia.

– Rokotusaikoja tulee koko ajan lisää. Helsinkiläisten on hyvä muistaa, että vaikka tänään olisivat kaikki ajat lähiviikoille menneet, seuraavina päivinä tai ensi viikolla voi olla uusia aikoja tarjolla, Sazonov sanoo.

Erityisesti sähköistä ajanvarausta kannattaa seurata, sillä sinne laitetaan uusia aikoja heti, kun uusia rokottajia on saatu.

– Tämä ei ole taloudellinen resurssikysymys, vaan rokottajien saatavuus kysymys. Sen vuoksi rokottajia pyritään saamaan sisältä ja ulkoa, omista ja ostetuista. Hankintaa on hajautettava, koska kaikilla on sama tilanne rokottajien riittävyydestä, Sazonov sanoo.

Helsinki lähtee siitä, että valtio kompensoi koronasta aiheutuvat ylimääräiset kustannukset kunnille.

– Perusterveydenhuoltoa ei voi asettaa vastakkain koronan vaatiman hoidon kanssa, Sazonov sanoo.

Hänen mielestä rokotusoikeuden laajentaminen uusiin ammattiryhmiin olisi perusteltua juuri sen vuoksi, ettei rokotustaitoisia ole nyt riittävästi.

Sazonov myöntää, että tilanteet muuttuvat nopeasti, joten varmasti on myös parannettavaa. Kokonaisuutena rokottaminen on kuitenkin sujunut hyvin.

– Rokottaminen keskitetään jatkossakin laajasti saavutettavissa oleviin yksiköihin, Sazonov sanoo.

Jätkäsaaren rokotuspiste on ollut koko ajan käytössä. Messukeskus tulee jälleen käyttöön 3. tammikuuta 2022. Messukeskusta korvaava Kannelmäen tila ei ole ollut niin toimiva kuin kaupunki olisi toivonut, joten se poistuu käytöstä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 23.12.2021 kello 23 saakka.

Lue myös:

Kymmeniä lääkäreitä on ilmoittautunut parissa päivässä koronarokottajiksi – Terveydenhoitajaliitto huolestui pikakoulutuksen vaaroista

Koronatestaus ruuhkautunut pääkaupunkiseudulla juuri ennen joulua – HUS: Enää ei voida testata kaikkia

Suosittelemme