Hyppää sisältöön

Kolarissa ei ole hoitojonoja ja yksi syy on maan aktiivisin etävastaanoton käyttö – yhä useammin sinutkin voi ottaa vastaan digilääkäri

Etävastaanotto ei vaadi panostusta tekniikkaan, vaan lähes aina puhelin ja älykännykkä riittävät. Kolarissa etuna ovat myös monivuotiset potilas-lääkäri -suhteet.

Kolarin terveyskeskuslääkäri Kai Konki (oik.) pitää pitkäaikaisia potilassuhteita etuna digipalvelujen käytössä. Kuntalaisissa on niitä, joiden mielestä etävastaanotto toimii mainiosti, mutta myös sitä kritisoivia löytyy.
Kimmo Hiltula
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolarin kunta on koko maan mittakaavassa edelläkävijä etäyhteyksien hyödyntämisessä perusterveydenhuollon vastaanotoilla.

Kolarin terveyskeskuksen potilaskontakteista hiukan yli puolet hoitui etäyhteydellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan etäkäyntien osuus oli Kolarissa koko maan suurin.

Johtavan lääkärin Ulla Ylläsjärven mukaan etävastaanottojen ansiosta lääkäreille jää enemmän aikaa läsnävastaanottoihin.

– Meillä ei myöskään tällä hetkellä ole hoitojonoja.

Asiakkaan kannalta Ylläsjärvi pitää positiivisena asiana sitä, ettei tämän tarvitse tehdä pitkää lääkärimatkaa silloin, kun asian voi hoitaa vaikka puhelimitse.

Myös esimerkiksi Kainuussa, jossa sote-kuntayhtymä on toiminut jo vuosia, on palvelujen saatavuutta pyritty lisäämään hyödyntämällä etäasiointia. Todennäköistä on, että hyvinvointialueiden aloitettua tullaan terveydenhoidossa käyttämään digitaalisia ratkaisuja nykyistä enemmän.

Nopeus ja tehokkuus saavat kiitosta

Yleensä etävastaanotto Kolarissa tarkoittaa potilaan ja lääkärin tai hoitajan välistä puhelinkeskustelua asioista, jotka eivät vaadi potilaan tutkimista. Kolarissa videoneuvotteluyhteyttä käytetään harvakseltaan.

Useimmin aiheena ovat laboratoriotulokset tai reseptit.

– Kaikki on hoitunut nopeasti, tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti, sanoo Marketta Filppa Sieppijärveltä.

Filppa kertoo tarvinneensa etävastaanottoa harvakseltaan, viime aikoina lähinnä laboratoriotulosten läpikäymisessä.

Asiakkaat voivat ottaa yhteyttä terveyskeskukseen myös Virtu-sovelluksen avulla. Osa kolarilaisista kokee, että yhteydenotoissa ohjataan liian paljon sovelluksen käyttöön.

– Virtu on hyvä renki, mutta se on täällä päässyt jo isännäksi, sanoo Sieppijärvellä asuva Ahti Hiltunen.

Kolarilainen Ahti Hiltunen
Sieppijärveläinen Ahti Hiltunen haluaisi useammin asioida lähipalveluissa. Kuva: Kyösti Vaara/ Yle

Hiltusen mukaan terveyskeskusasioiden hoitaminen sovelluksen kautta sopii niille, joilla on riittävät digivalmiudet.

– Johan se niillä, jotka osaavat pelata kännykällä. Mutta mullakin kun on tuo käsien vapina. Ei se tahdo onnistua, kertoo Hiltunen.

Hän kertoo siirtäneensä vastaanottokäyntinsä tulevaisuuteen.

– Mutta minä olenkin tämmöinen luuloterve ihminen. Luulen olevani terve, hän naurahtaa.

Virtu eli virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus on Lapissa käytössä oleva sähköinen palveluportaali. Sitä käyttävät niin alan ammattilaiset kuin kuntalaisetkin.

Kunnat tuottavat suuren osan Virtu.fi-portaalin sisällöstä. Joissakin kunnissa siellä voi olla yksi palvelu ja toisissa kymmeniä.

Potilaiden tuttuus helpottaa

Kehut ja moitteet etäpalvelusta ovat kantautuneet terveyskeskukseen.

– Ruusuja tulee tosi paljon siitä, että hoituipa nopeasti ja näppärästi, kertoo Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi.

Risuja tulee hänen mukaansa lähinnä omaisilta ja läheisiltä.

– He ovat huolissaan, että osaako ihminen lähestyä etänä. Meillehän voi ottaa yhteyttä myös puhelimella, tarkoitus on ihminen voi valita sen yhteydenottokanavan.

Kolarissa etävastaanotot ovat olleet mahdollisia, koska kaikilla terveyskeskuksen lääkäreillä on pitkä kokemus hoidettavista.

Terveyskeskuslääkäri Kai Konkilla on 12 vuoden kokemus saman väestöryhmän hoitamisesta.

– Se antaa helpomman asetelman pitää etävastaanottoja.

Etävastaanotto muuttuu haastavaksi, mikäli lääkäri ei tunne potilasta. Konkin mielestä etävastaanotot eivät myöskään sovi kaikille lääkäreille.

– Tilanne on hyvin erilainen vasta taloon tulevilla, jotka eivät tunne ihmisiä ja toimintamalleja.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella terveyskeskusten digipalveluista Yle Tunnuksella keskiviikkoon 5.1.2022 kello 23 saakka.

Lisää tietoa aluevaaleista löydät Ylen vaalisivuilta.

Suosittelemme sinulle