Hallitus kokoontuu tiistaina iltapäivällä päättämään, keskeyttääkö se koronapassin käytön tilapäisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut koronapassin hyllyttämistä mahdollisimman pian erityisesti korkean tartuntariskin tapahtumissa.
Tällaisia ovat esimerkiksi yökerhot, baarit ja pubit, sisätiloissa järjestettävät konsertit ja urheilutapahtumat.
Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että voimassa olevia rajoituksia olisi noudatettava eikä niitä voisi kiertää koronapassilla. Leviämisalueilla ravintoloiden olisi suljettava ovensa kello 18 ja lopetettava anniskelu tuntia aiemmin.
Ravintolarajoitukset tulisivat voimaan joulun jälkeen, ja ne olisivat voimassa kolme viikkoa. Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitus on Lapissa voimassa Kittilässä, Inarissa, Kolarissa, Rovaniemellä, Kemissä, Keminmaassa, Ylitorniolla ja Torniossa.
Hullu Poro Oy:llä on Kittilän Levillä 15 ravintolaa. Juuri nyt tunturissa on todella paljon sekä kotimaisia että ulkomaalaisia asiakkaita.
Yhtiön varatoimitusjohtaja ja henkilöstöjohtaja Annukka Paksuniemen mielestä koronapassista luopumisella laitettaisiin asiakkaat, yritykset ja työntekijät erittäin inhottavaan ja hankalaan tilanteeseen.
– Se olisi ihan katastrofi, en kerta kaikkiaan voi ymmärtää, miksi hyvästä käytännöstä nyt luovuttaisiin. Asiakkaat ovat suhtautuneet passikäytäntöön tosi hyvin ja kaikki on toiminut hienosti.
"Ihan järkyttävä ajatus"
On selvää, että koronapassista luopuminen lopettaisi bilettämisen yökerhoissa, mutta se myös lopettaisi alkoholitarjoilun ruokaravintoloissa kello 17 jälkeen.
Annukka Paksuniemi kertoo, että asiakkaat, jotka esimerkiksi ovat ostaneet puolihoidon, tulevat ruokailemaan kello 18 jälkeen. He istuvat omissa seurueissaan, noudattavat turvavälejä ja muita suosituksia, kuten henkilökuntakin. Paksuniemi kysyy myös, miten anniskelun kieltäminen ruokailemaan tulevilta matkailijoilta helpottaa koronatilannetta.
– Toivon todellakin, ettei nyt pilata tätä ja päättäjät miettisivät, mikä on vaihtoehto ravintoloilla, jos passista luovutaan. Ihan järkyttävä ajatus. Se ei saa olla vaihtoehto.
Yökerhoissa päätös tarkoittaisi Paksuniemen mukaan ilman muuta lomauttamisia, mikä olisi todella iso pettymys. Varsinkin, kun henkilökunnan saaminen sesonkitöihin on ollut pandemian takia muutenkin vaikeaa.
– Olemme tehneet tosi ison työn, jotta saisimme töihin pätevää henkilökuntaa. Jos tällainen takapakki nyt tulee, jokainen voi kuvitella kuinka vaikeaa työntekijöiden löytäminen on jatkossa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen
"Koitettais pitää rattaat pyörimässä"
Inarin Saariselällä Northern Lights Village -matkailuyritystä pyörittävää yrittäjä Markku Inkilää koronapassin hyllyttäminen ei ilahduta, mutta hän kertoo miettineensä jo varasuunnitelmaa.
– Kun alkoholista kerran on kysymys, niin silloin me suljemme baarin emmekä myy alkoholia. Turistit voisivat kuitenkin tulla syömään. Jos tällainen mahdollisuus on, näin toimitaan.
Matkailuelinkeinon vaikeuttaminen keskellä kiivainta joulusesonkia tuntuu Inkilän mukaan kovalta päätökseltä, mutta pahinta olisi kuitenkin, jos matkailijoiden tulo estyisi kokonaan.
– Jos lyödään rajat kiinni, silloin pistetään pillit pussiin, lomautetaan porukka ja tehdään hirveät tappiot jälleen, Inkilä toteaa.
Inkilän yritys Inarissa kirjasi viime vuonna 1,36 miljoonan euron tappion ja kovat myyntimenetykset. Tänä vuonna on lyöty joulukuun myyntiennätys.
– Onhan siinä aikamoinen ero. Nyt eletään sen mukaan, että saataisiin näillä turvallisuustoimilla, rokotustodistuksilla ja negatiivisilla testeillä pitää paikat auki. Koitettais pitää rattaat pyörimässä, niin olisi kaikilla mukavampi olla, Inkilä sanoo.
Lue myös: