Hyppää sisältöön

HIFK:n uusi päävalmentaja on Intiasta siirtyvä puhelias portugalilainen, joka tiesi Suomesta vain Litmasen – ensi analyysit Veikkausliigasta yllättivät

Tuore päävalmentaja Bernardo Tavares ja urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström eivät ole huolissaan, vaikka HIFK:lla on vasta neljä pelaajasopimusta. "Olen huolissani enemmänkin siitä, kuinka hyvä joukkue se loppupeleissä on, kun pisteitä lasketaan", Lönnström sanoi.

HIFK:n veikkausliigajoukkueen uusi päävalmentaja Bernardo Tavares lehdistötilaisuudessa.
Bernardo Tavares riisui maskinsa kuvia varten HIFK:n lehdistötilaisuudessa tiistaina Olympiastadionilla. Kuva: Lehtikuva
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaava HIFK järjesti tiistaina lehdistötilaisuuden, jonka aiheena oli ensi kauden päävalmentaja. Ohjat HIFK:ssa ottaa 41-vuotias portugalilainen Bernardo Tavares.

Tavares pelasi itse vain Portugalin alasarjoissa ja aloitti valmennusuransa kotikaupunkinsa Proenca-a-Novan junioreissa jo vuonna 1997.

2000-luvun alkuvuosina Tavares työskenteli muun muassa apuvalmentajana tai kykyjenetsijänä Portugalin parhaimmissa akatemioissa Benficassa, Portossa ja Sportingissa.

Lehdistötilaisuudessa Tavares on innoissaan. Intohimo paistaa puheliaasta, hyvin englantia osaavasta valmentajasta. Kun haastattelun aluksi kyselee hänen valmentajakoulutuksestaan, seuraa pitkä monologi uran vaiheista jatkuen aina siihen asti, millaista jalkapalloa hän haluaa HIFK:n pelaavan.

– Minulla on yli 20 vuoden kokemus valmennuksesta, aloitin hyvin nuorena. Olen ollut apuvalmentajana ja kuntovalmentajana. Sain Uefa Pro -valmennuslisenssin portugalilaisittain erittäin nuorena, Tavares kertaa.

Alla on listattu Veikkausliigan joukkueet viime kauden sijoituksien mukaan sekä joukkueiden ensi kauden päävalmentajat. Juttu jatkuu listan jälkeen.

HIFK:n valinnassa painoivat Tavaresin ihmisläheisyys sekä akateeminen tausta

Uefa Pro -tutkintonsa Tavares sai vuonna 2013, minkä lisäksi hänellä on High Performance Sports Training -tutkinto Rio Maiorin yliopistosta. Tavares on hankkinut koulutusta myös maalivahtivalmentaja-, pelaajakartoitus- ja otteluanalyytikon tehtäviin.

Tavares oli työharjoittelussa 2001 Uniao de Leirian valmennustiimissä, kun päävalmentajana uraansa aloitteli kuulu Jose Mourinho. Tavares kertoo lisäksi hakeneensa oppia esimerkiksi maajoukkueista ja Real Madridista.

– Yritän aina oppia uusia asioita. Olen työskenellyt seitsemässä maassa. Nyt analysoin Veikkausliigaa ja viime kauden HIFK:ta. Voin sanoa, että minulla on hyvin tietotaitoa, koska olen työskennellyt Portugalin parhaissa akatemioissa. Yritän viedä sitä tietotaitoa pelaajille, ja samalla opin heiltä. Haluan myös oppia suomalaista kulttuuria ja oppia tuntemaan fanejamme.

Jalkapalloseura HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Pajunen (vas.), uusi päävalmentaja portugalilainen Bernardo Tavares ja urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström joukkueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 21. joulukuuta 2021.
HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Pajunen (vas.), Bernardo Tavares ja urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström tiedotustilaisuudessa. Kuva: Lehtikuva

HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström kertoo, että uuden valmentajan kartoittaminen alkoi syyskuussa, kun kävi selväksi, ettei Joaquin Gomez jatka Helsingissä. Gomez siirtyi lopulta SJK:hon. Tässä vaiheessa vaihtoehdoissa oli mukana myös "muutama suomalainen".

– Varsinainen valmentajarekry aloitettiin kuukausi takaperin, jolloin vaihtoehtoja oli seitsemän. Viimeisessä vaiheessa keskityttiin siihen, millainen persoona meillä on valmentajanimikkeen takana. Pitkä prosessi, mutta nyt olen tosi tyytyväinen, Lönnström sanoo.

Lönnström kuvailee, että Tavaresin valinnassa painoivat ihmisläheisyys sekä akateeminen tausta. Myös kokemuksella eri maista, eri kulttuurien ymmärtämisellä, oli osuutensa.

– Nämä olivat niitä asioita sekä tausta nuorisopuolella toimimisesta, kun hän on Portugalissa tehnyt useamman vuoden töitä pelaajia huipputasolle kehittävässä organisaatiossa.

Tavaresin valmennuskokemus viime vuosilta onkin melko värikästä luettavaa. Hän siirtyi kotimaastaan Bahrainiin Al-Hiddin apuvalmentajaksi 2013. Vuonna 2015 hän valmensi Omanissa Al-Nahdaa ja 2016 Tansaniassa African Lyonia. Sitten vuorossa olivat New Radiant Malediiveillä, macaolainen Benfica de Macau ja intialainen Churchill Brothers, joka sijoittui kaudella 2020–21 Intian I-Leaguessa toiseksi.

Intiasta Tavares siirtyi HIFK:hon. Hän vastaa, että on toistaiseksi päässyt päävalmentamaan korkeimmalla tasolla urallaan, kun hänen joukkueensa ovat pelanneet eri aasialaisia cup-kilpailuja.

HIFK:n uusi päävalmentaja Bernardo Tavares poseeraa kameroille 21.12.2021.
"Ollakseni rehellinen, kuukausi sitten olisin tiennyt Suomesta vain Jari Litmasen." Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tavares ei ole huolissaan pelaajatilanteesta, mutta aika on vähissä

Veikkausliigasta Tavaresilla löytyy jo tuoreita näkemyksiä, vaikka analyysit ovat vasta alkuvaiheessa.

– Olin yllättänyt positiivisella tavalla. Ollakseni rehellinen, kuukausi sitten olisin tiennyt vain Jari Litmasen. Nyt kun olen analysoinut joukkueita, näen paljon hyviä asioita.

– Monilla pelaajilla on paljon potentiaalia, vaikka he eivät ehkä itse usko siihen riittävästi. Kun kehitämme pelaajien päätöksentekokykyä ja liikkumista, löydämme paljon hyviä pelaajia. Signaalit ovat hyviä.

Tällä hetkellä HIFK on julkaissut vasta neljä pelaajasopimusta. Tavares ei ole lainkaan huolissaan, sillä hyvä asia on, että nyt tuore päävalmentaja pääsee vaikuttamaan joukkueeseen enemmän.

– Näen tämän positiivisen kautta. Joskus joukkueessa on liikaa pelaajia ja joskus liian vähän mahdollisuuksia analysoida pelaajia. Nyt minulla on mahdollisuus vaikuttaa enemmän, toki rakennamme joukkueen yhdessä Mikan (Lönnström), Annikan (Kulha) ja johtokunnan kanssa. Toki se vähän huolettaa, että aikaa ei ole hirveän paljon.

Kaudelle 2022 ottelukalenteriin palaa Liigacup, jonka lohkovaihe käynnistyy jo 15. tammikuuta.

"Tämä ei ole uusi tilanne", sanoo Lönnström

Kaudella 2021 HIFK sijoittui kuudenneksi Veikkausliigassa noin 400 000 euron budjetilla eli sarjan pienimmällä. Sijoitus oli HIFK:n paras 50 vuoteen.

Urheilutoimenjohtaja Lönnström vihjaa, että budjetti voi ensi kaudella olla korkeampi.

– Kun katsotaan viime vuotta, siihen voi lyödä 100 000 päälle. Se asettaa tiettyjä vaatimuksia rekrytointeihin, että miksi he tulevat meille. Kun noustiin takaisin Veikkausliigaan, oltiin ekalla kaudella seitsemänsiä, sitten kahdeksansia ja sitten kuudensia. Me ei mietitä valmennuksen kanssa sijoitustavoitetta, vaan meidän ykkösjuttu on se päivittäinen tekeminen, vaikka kuulostaakin kliseiseltä.

Sakari Mattila jatkaa HIFK:ssa myös kaudella 2022.
Lähinnä keskuspuolustajana viime kaudella pelannut Sakari Mattila jatkaa HIFK:ssa myös kaudella 2022. Muut julkaistut pelaajasopimukset ovat Felipe Saez, Macario Hing-Glover sekä Jusif Ali. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Myöskään Lönnström ei ole huolissaaan, että pelaajasopimuksia on vasta neljä. Hän tuli urheilutoimenjohtajaksi HIFK:hon 2018, ja siitä lähtien tilanne "on ollut sama joka vuosi".

– Tämä ei ole uusi tilanne. Siinä on omia huonoja puoliaan, sillä kun joukkue on kasassa kauan, siinä saa paljon etumatkaa. Tämä vaatii sitä, että valmennus ja toimisto tekevät töitä, että kolme kuukautta ennen sarjakautta käytetään parhaalla tavalla hyväksi.

Joukkueen kokoamista Lönnströmin mukaan auttaa, että koko valmennustiimillä on kokemusta Portugalista myös scoutin hommista. Päävalmentaja Tavaresin rinnalla valmennustiimissä ovat valmentaja Antonio Torres, joka vastaa fyysisestä valmennuksesta, maalivahtivalmentaja Roberto Rivelino sekä Pedro Henriques, jonka vastuualueena on joukkueen pelaajakartoitus ja pelin analysointi.

– Minä en ole huolissani siitä, että saadaanko me joukkuetta kasattua, vaan enemmänkin siitä, kuinka hyvä joukkue se loppupeleissä on, kun pisteitä lasketaan, Lönnström tuumaa.

Sokkotreffeille HIFK ei aio suunnata – kaikilla viime kaudeksikin joukkueeseen hankituilla oli urheilutoimenjohtajan mukaan joku kytkös joukkueen valmentajiin tai muuten tuttuja kontakteja apuna.

Kauden päättyessä tilanne oli kriittinen – sekä omistuspohja että hallitus menivät uusiksi

Marraskuun lopussa HIFK kertoi uudesta omistuspohjastaan. Liigajoukkueen taustayhtiön HIFK Fotboll Ab:n omistus meni uusiksi, kun seuran pääomistajiksi tulivat Heikki Pajunen, Janne Räsänen, Mirka Lod, Heikki Lehmuskoski ja Jan Holst. Elinkeinoelämässä kunnostautunut viisikko muodostaa pienempien sijoittajien kanssa tuoreen Stadin Tähdet Oy Ab:n, jolle siirtyi suurin omistajuus seurassa.

Vuosi sitten kulisseissa kuohui, kun yhteistyö kiinalaisen pääomistajan Lucas Chang Jinin kanssa päättyi erimielisyyksiin. Osakeyhtiön suurin omistaja kaudella 2021 oli yhdistysmuotoinen HIFK Soccer rf, jolle uudessa omistusjärjestelyssä jäi hieman yli kymmenen prosentin omistajuus.

Heikki Pajunen ja Janne Räsänen
Janne Räsänen (vas.) ja Heikki Pajunen kuuluvat HIFK:n uusiin omistajiin. Konsultointiyritys Novetos Oy:ssa yritysvalmentajana ja hallituksen puheenjohtajana toimiva Pajunen on nyt myös HIFK Fotboll Ab:n hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Vaikka kausi 2021, kuudes sija, oli HIFK:lle paras pääsarjassa 50 vuoteen, oli seuran taloudellinen tilanne kauden päättyessä jälleen kriittinen ja tulevaisuuden näkymät haastavat. Seura tiedotti aiemmin, että kun Stadin Tähdet Oy Ab tuli uudeksi pääomistajaksi "talous on nyt saatu tasapainotettua ja organisaatio on valmis ottamaan uuden suunnan".

HIFK:ssa omistusportaan lisäksi uusiksi on mennyt hallitus. Pari viikkoa sitten HIFK tiedotti, että HIFK Fotboll Ab:n hallitukseen nousee uusia kasvoja, kun seuran nykyisiin omistajiin lukeutuvat Pajunen, Räsänen sekä Lehmuskoski aloittavat tehtävissä. Lisäksi hallitukseen seuraa kehittämään lähtivät toimittaja ja ex-jalkapalloilija Tero Karhu, Veikkausliigan entinen toimitusjohtaja Jan Waldén sekä urheilumarkkinoinnin ammattilainen Sami Verno. Lisäksi hallituksessa jatkaa Peter Standertskjöld-Nordenstam.

Lue lisää:

HIFK:n uusi päävalmentaja on Bernardo Tavares – portugalilaisella erittäin eksoottinen valmennushistoria

Helsingin IFK:n unelmat toteutuivat – uudet omistajat haluavat kasvua: "Olemme jonain päivänä Suomen mestareita"

SJK vahvisti Joaquin Gomezin valmennuspestin – vaihtaa HIFK:sta takaisin Seinäjoelle

"Olisimme olleet aika pulassa" – HIFK-pomo avaa, mitkä asiat ratkaisivat väännössä kiinalaisomistajaa vastaan ja visioi suuremmista pelaajabisneksistä ulkomailla

HIFK:lle helpottavia uutisia – sopimuksen kiinalaisomistajan kanssa irtisanoneelle seuralle liigalisenssi

Suosittelemme