Hyppää sisältöön

SM-liiga julkaisi päivitetyt toimintaohjeet – "Tavoitteena varmistaa liigakauden jatkuminen turvallisesti"

Jääkiekon SM-liiga jatkuu joulutauon jälkeen tapaninpäivänä, jolloin astuvat voimaan päivitetyt terveysturvallisuusohjeistukset.

Kuva HIFK:n ja JYPin ottelusta 11.12.2021.
Jääkiekon SM-liiga siirtyi lyhyelle joulutauolle HIFK:n johtaessa sarjaa. Kuva HIFK:n ja JYPin ottelusta 11. joulukuuta. Kuva: Matti Raivio / All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liiga tiedottaa ottavansa käyttöön tiukemmat terveysturvallisuusohjeistukset. SM-liiga jatkuu joulutauon jälkeen tapaninpäivänä, jolloin uudet ohjeistukset astuvat voimaan.

– Ohjeistuksen tavoitteena on varmistaa liigakauden jatkuminen turvallisesti niin urheilijoiden, muun henkilökunnan kuin katsojienkin osalta, SM-liigan nettisivuilla kerrotaan.

SM-liiga laati jo kauden 2020–2021 alkaessa seuroille yhteisen toimintaohjeen, jonka "tavoitteena oli varmistaa kaikkien osapuolten terveysturvallisuus ottelutapahtuman yhteydessä sekä kokonaisvaltainen urheilijoiden ja taustahenkilöiden terveysturvallisuus pandemia-aikana". Tuota ohjetta on sittemmin päivitetty.

Liigan turvallisuusohje on jaettu kolmeen osaan, jotka ovat yleinen turvallisuus, urheilijoiden turvallisuus ja yleisön turvallisuus. Ohjeistuksen voit katsoa tästä linkistä tai alta.

– Paikallisesti tapahtumaturvallisuus on aluehallintoviraston vastuualueella, ja seurat ovat tehneet heidän kanssaan yhteistyötä kunkin hallin erityispiirteet huomioiden. Kukin seura vastaa oman ottelutapahtumansa turvallisuudesta, SM-liigan ohjeessa lisätään.

SM-liigan turvallisuusohjeen pääperiaatteet:

Yleinen turvallisuus:

 • Valtakunnallisia ja alueellisia viranomaisohjeita tulee noudattaa tarkasti.
 • Ottelutapahtumaan saa osallistua vain terveenä.
 • Jokaisen on pidettävä erityistä huolta käsihygieniasta ottelutapahtumassa.
 • Jokaisella seuralla on nimetty turvallisuusohjeiden jalkautumisesta vastaava henkilö, joka vastaa ohjeiden noudattamisesta niin ottelutapahtumassa kuin joukkueiden ja muun henkilökunnan arjessa.
 • Ottelutapahtumassa on kasvomaskien tai visiirin käyttöpakko kaikille niille henkilökuntaan kuuluville, jotka ovat kontaktissa katsojien tai joukkueiden kanssa. Kasvomaskin käyttöpakko koskee myös yleisöä. Maskien käytön osalta seurataan viranomaisten ohjeistusta.

Urheilijoiden turvallisuus:

 • Urheilijoiden, tuomareiden ja kaikkien ottelutapahtumassa työskentelevien henkilöiden turvallisuudesta ja hygieniasta pidetään tarkasti huolta.
 • Joukkueen tiloissa ja pukukoppikäytävillä liikkuvat ainoastaan ne henkilöt, joiden työtehtävät sitä edellyttävät.
 • Urheilijoiden käytössä on käsidesiä ja kasvomaskeja. Urheilijoiden ja taustahenkilöiden käyttämien tilojen hygieniasta huolehditaan korostetusti.
 • Joukkueen mukana matkustavat vain joukkueen toiminnan kannalta välttämättömät henkilöt ja matkustamisessakin minimoidaan tarpeettomat kontaktit.
 • Urheilijoiden tulee välttää ylimääräisiä tapahtumia ja kokoontumisia vapaa-aikanaan.
 • Joukkueen mukana matkustavat vain joukkueen toiminnan kannalta välttämättömät henkilöt ja matkustamisessakin minimoidaan tarpeettomat kontaktit. Hotelliyöpymisiä ja ruuhkaisia taukopaikkoja tulee välttää.
 • Fanitapaamisia ja aitiovierailuja tai vastaavia ylimääräisiä kontakteja aiheuttavia tilaisuuksia ei voida järjestää.
 • Median liikkumista jäähalleilla rajoitetaan, ja kaikki haastattelut tehdään puhelimitse tai muun etäyhteyden välityksellä (lukuun ottamatta tv-tuotantoa).

Yleisön turvallisuus:

 • Ennakkolipun ostamista suositellaan, jotta katsojien tunnistaminen olisi mahdollista.
 • Korttien käyttöä maksuvälineenä suositellaan kontaktien minimoimiseksi.
 • Riittävistä turvaväleistä pidetään huolta koko tapahtuman ajan.
 • Yleisölle informoidaan selkeästi esimerkiksi teippausten, köysitysten ja järjestyksenvalvojien välityksellä, miten jäähallissa ja sen ulkopuolella liikutaan, jotta ruuhkat vältetään.
 • Turvallisuusjärjestelyistä viestitään ennakkoon ottelutapahtumaan saapuville katsojille sekä kuulutuksilla ja videonäytön avulla ottelutapahtuman aikana.
 • Muuttuviin viranomaisohjeistuksiin reagoidaan välittömästi.

Maanantaina SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ja Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen kertoivat Yle Urheilulle odottavansa pelonsekaisin tuntein viranomaisten mahdollisia päätöksiä sulkea kaikki kiekkokatsomot yleisöltä.

– Tilanne on hyvin huolestuttava. Vaikea on ennakoida toimenpiteitä, mitä meiltä vaaditaan. Ratkaisu ei ole se, että poukkoillaan laidasta laitaan ja yhtäkkiä päätetäänkin laittaa kaikki kiinni. Tuntuu siltä, että olemme politiikan jatkeena ja meidän alaa on kaikkein helpointa rajoittaa, Kallioniemi latasi.

Kärppien Virkkunen kuvaili tilanteen huolestattavuutta.

– Meille ei ole tulossa tämän hetken tiedon mukaan viimevuotisia kustannustukia, emmekä voi neuvotella määräaikaisten lomautuksista tai muista liikkeistä työehtosopimuksien takia. Näillä toimenpiteillä moni seura selvisi viime kaudesta. Kun lisäksi huomioidaan, että seurojen puskurivarannot on käytännössä syöty, niin tilanne näyttää surulliselta.

Maanantaina Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoi tehneensä päätöksen, jolla kielletään Varsinais-Suomessa henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ja ulkotiloissa 22.12–31.12.2021. Esimerkiksi jääkiekon SM-liigassa TPS:llä on ohjelmassa kotiottelut 28.12. Ilvestä vastaan ja 30.12. Ässiä vastaan.

Lue lisää:

SM-liigapomo jyrähtää: "Ratkaisu ei ole, että poukkoillaan laidasta laitaan ja yhtäkkiä laitetaan kaikki kiinni" – Kärppien toimitusjohtaja Virkkunen pitää tilannetta surullisena

Kommentti: Jääkiekon kaunein tapahtuma on SM-liigan nuorten tähtien näyttämö – ja monen seuran painajainen

Nuorten MM-kisojen paras puolustaja kulkee Erik Karlssonin jalanjäljissä – tällainen on SM-liigasyksyn 19-vuotias tähtipelaaja Topi Niemelä

Mestaruus auttoi Lukkoa, mutta tulos jää pakkaselle, Ässissä talouden kanssa painitaan kuukausittain – joukkueiden urheilullinen menestys ei tilannetta auta

Jere Lehtinen kommentoi, miten Leijonat on valmistautunut NHL-pelaajien poisjäänteihin – näin koronan vaikutukset näkyvät urheilumaailmassa

Suosittelemme