Hyppää sisältöön

14 miljoonan euron tuki Vaasaan suunnitteilla olevalle sähkön tuotannon ja varastoinnin vetyratkaisulle

Wärtsilän, Vaasan Sähkön ja EPV Energian tavoitteena on rakentaa Power-to-X-to-Power -järjestelmä, joka mahdollistaa uudenlaisen tavan varastoida uusiutuvaa energiaa.

Power-to-X-to-Power -vetyjärjestelmän kuvaluonnos
Power-to-X-to-Power -vetyjärjestelmän kuvaluonnos Kuva: EPV Energia Oy
Merja Siirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt EPV Energia Oy:lle reilu 14 miljoonaa euroa uusiutuvalla sähköllä tuotetun vedyn tuotanto-, varastointi- ja käyttöinvestointiin Vaasaan.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Vaasan Sähkön ja Wärtsilän kanssa. Hankkeessa yhdistetään uusiutuvan vedyn tuotanto ja varastointi sekä vedyn käyttö moottorivoimalaitoksessa, ja jossa kokonaisuus integroidaan osaksi joustosähkömarkkinaa.

– Ratkaisu mahdollistaisi esimerkiksi alhaisen sähkön kysynnän aikana uusiutuvan sähkön käyttämisen vedyn tuotantoon ja sähkön kysynnän noustessa vedyn käyttämisen vetymoottorissa sähkön tuotantoon. Tämä tuo kaivattua joustoa sähkömarkkinoille, kertoo Vaasan Sähkön kehitysjohtaja Hans-Alexander Öst.

Energiantuotanto tapahtuisi Wärtsilän kehittämässä, uusimpia teknologioita hyödyntävässä moottorivoimalaitoksessa.

– Hanke edustaa uutta ajattelumallia kokonaisuuksien yhdistämisestä uusiutuvien hiilivapaiden polttoaineiden käytössä, ja se tulee toimimaan globaaleilla markkinoilla mallina uusista mahdollisuuksista, painottaa Wärtsilä Energyn, teknologiasta ja tuotehallinnasta vastaava johtaja Jukka Lehtonen.

Investointipäätös on määrä tehdä kevään 2022 aikana ja hankkeen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2024.

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi neljälle uusiutuvan energian suurelle demonstraatiohankkeelle investointitukea yhteensä reilut 64 miljoonaa euroa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi

Suosittelemme sinulle