Hyppää sisältöön

Lyyli Grotenfelt sytytti jouluna 1921 kynttilän siskonsa haudalle – oikeushammaslääkäri Helena Rannan tädin aloittama perinne täyttää sata vuotta

Kynttilän vieminen haudalle jouluaattona on perinne, jonka lasketaan täyttävän nyt sata vuotta. Konfliktialueilla pitkin maailmaa työskennellyt Helena Ranta on ylpeä tätinsä aloittamasta perinteestä.

Jouluyön hautakynttilät 10 asteen pakkasessa loivat tunnelmaa muualle haudattujen muistomerkillä Vaasan hautausmaalla.
Kynttilöiden vieminen jouluna haudoille on satavuotinen perinne. Muualle haudattujen muistomerkki Vaasan hautausmaalla sai ympärilleen komean kynttilämeren 2012. Kuva: Matti Hietala
Vesa Marttinen

Hautausmaille muodostuvat kynttilämeret ja kuolleiden läheisten muistaminen ovat keskeinen osa suomalaista jouluperinnettä. Tapa on kuitenkin verrattain lyhytikäinen: varhaisin dokumentoitu tieto on Helsingin Vanhalta hautausmaalta vuodelta 1921.

Tuolloin ylioppilas Lyyli Grotenfelt sytytti jouluaattona kynttilän aiemmin syksyllä kuolleen sisarensa Kyllikin haudalle. Tapa alkoi hiljalleen levitä, ja sotien jälkeen kynttilöiden sytyttäminen haudoille yleistyi nopeasti.

Nyt sata vuotta täyttävän kynttiläperinteen alku on dokumentoitu useissa kirjallisissa lähteissä (siirryt toiseen palveluun).

Lyyli Grotenfeltin hauta Helsingin Hietaniemen hautausmaalla.
Lyyli Grotenfeltin hauta Helsingin Hietaniemen hautausmaalla. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Lyyli Grotenfelt oli oikeushammaslääkäri Helena Rannan täti. Hän kuoli jo vuosia ennen Rannan syntymää, mutta perheessä Grotenfeltin aloittamasta perinteestä ollaan hyvin tietoisia, ylpeitäkin.

– Kynttilöiden vieminen haudolle on tapa, joka ei loukkaa käsittääkseni ketään vaan tuo tiettyä yhteisöllisyyttä koko yhteiskuntaan. Olen iloinen että tätini aloittama tapa on näin hienosti levinnyt ja säilynyt.

Rannan mukaan Grotenfelt oli tiettävästi saanut ajatuksen kynttilän viemiseen englantilaisesta romaanista, josta ei ole kuitenkaan säilynyt tarkempia tietoja.

Työ konfliktialueilla konkretisoi haudan merkityksen

Helena Rannalle haudoilla käyminen on tärkeä jouluperinne. Hän vie Helsingin Hietaniemen hautausmaalla sijaitseville tätiensä haudoille ja muille sukuhaudoille kynttilät joka joulu.

Hänelle haudat ja hautausmaat näyttäytyvät merkityksellisinä paikkoina, jotka myös muistuttavat ihmisoikeuksista.

Ranta tunnetaan oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien kanssa tekemästään työstä konfliktialueilla ympäri maailman. Hän on ollut tunnistamassa muun muassa Srebrenican joukkomurhan ja Kaakkois-Aasian tsunamin uhreja.

– Olen usein työni kautta päässyt näkemään, millainen merkitys sillä on, että vainajalla on oma merkitty hauta, jonka äärelle perhe ja omaiset voivat kokoontua häntä muistelemaan, Ranta sanoo.

Hän kertoo kohdanneensa konfliktialueilla ihmisiä, jotka ovat menettäneet läheisiään, mutta itse säilyneet hengissä. Tällaisessa tilanteessa elää aina toivo siitä, että kadonnut läheinen löytyisi elossa.

– Mutta kun kaikki toivo on mennyt, on äärettömän lohduttavaa, jos löydämme joukkohaudoista tai yksittäisistä haudoista vainajan, joka voidaan tunnistaa ja luovuttaa hautaamista varten omaisille.

Rannan mukaan sekä elävillä että kuolleilla on ihmisoikeudet, ja tämä korostuu hautaamisen yhteydessä.

– Vainajilla on oikeus tulla haudatuksi omaan hautaan, joka kantaa omaa nimeä ja oman yhteisönsä ja traditionsa tapoja. Tämä on se viesti jonka olen oppinut ja sitä koetan viedä eteenpäin.

Vietkö haudoille kynttilöitä jouluna? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 25.12. klo 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Kynttilät ovat nyt selvästi aiempaa kalliimpia, taustalla raaka-aineiden hintojen nousu

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta arvostelee sisällissodan aikaisen joukkohaudan siirtosuunnitelmaa – vainajia Heinolassa jopa 300

426 tuntematonta potilasta – tällä syrjäisellä hautausmaalla lepäävät ne, joiden nimeä ei mainita

Joulu ruuhkauttaa hautausmaat – kymmenien tuhansien kynttilöiden meri luo valoa

Suosittelemme sinulle