Hyppää sisältöön

Veikko Lamminaho vie jopa viisimetrisiä joulukuusia koteihin, mutta valtaosa haluaa entistä pienemmän puun

Sesonki pitenee kuusikauppiaan mukaan molemmista päistä. Osa haluaa kuusen jo joulukuun alussa, viimeisimmät aattoiltana.

Joulukuusi ja kuusikauppias Veikko Lamminaho
Joulukuusikauppa käy tällä viikolla kuumimmillaan. Millainen on tämän joulun toivekuusi? Asiaa selvittää Jyväskylässä Timo Hytönen, jututettavana kuusikauppias Veikko Lamminaho.
Greta Virranniemi,
Timo Hytönen

Valtaosa suomalaisista koristaa kotinsa entistä pienemmillä joulukuusilla. Tämän on pistänyt merkille pitkän linjan kuusikauppias Veikko Lamminaho, joka myy puita sekä toreilla että netissä.

Toisaalta osa asiakkaista tilaa nykyään suuria kuusia. Jyväskyläläinen Lamminaho kuljettaakin koteihin jopa neljä-viisimetrisiä puita.

Isoja kuusia haluavat ainakin ihmiset, joiden kodeista löytyy kahden kerroksen korkuinen olohuone.

– Tietysti määrä on pieni, mutta isoja kuusia menee kuitenkin, Lamminaho sanoo.

Kauppiaalle esitetään myös muunlaisia erityistoiveita. Tänä vuonna häneltä tilattiin esimerkiksi neljäsosakuusi. Se oli tarkoitus laittaa nurkkaan ja piti saada mahdollisimman lähelle kulmausta.

– Ihannekuusi on jokaisella omanlainen, koska ihmisillä on hyvin erilaisia tarpeita. Jos vetää yhteen, useimmat haluavat tuuhean kuusen, Lamminaho kuvaa.

Kotimainen metsäkuusi pitää pintansa

Lamminaho myi viimeisen kuusen jouluaattona kymmentä vaille viisi viime vuonna. Tänä vuonna hän toimitti ensimmäisen nettikauppatilauksen jo aivan joulukuun alussa.

Sesonki onkin kauppiaan mukaan pidentynyt molemmista päistä.

– Osa ihmisistä hankkii joulukuusen jo joulukuun alussa. Se on pidempiaikainen trendi. Luulen, että korona on vahvistanut sitä.

Joulukuusien kysyntä jatkuu Lamminahon mukaan vilkkaana viimevuotiseen tapaan. Vuosi sitten korona kiihdytti myyntiä.

– Enemmän ihmisiä on kotona ja ylipäätään Suomessa viettämässä joulua. Se näkyy myös kuusten kysynnässä, kauppias sanoo.

Kotimainen kuusi pitää Lamminahon mukaan edelleen pintansa, vaikka suomeen tuodaan nykyään viljeltyjä joulupuita Virosta ja Tanskasta.

– Suomalaiset haluavat edelleen valtaosin kotimaisen metsäkuusen.

Lamminaho myy valtaosan puista edelleen kauppojen pihoissa ja toreilla. Nettikauppa ei ole määrällisesti suurta, mutta kauppiaalle tärkeä osa työtä. Kotiinkuljetuksia tekevät kauppias itse ja hänen lapsensa.

– Olen kymmenen vuotta kasvattanut, leikannut ja hoitanut puita. On hieno hetki, kun vien asiakkaalle kuusen kotiin saakka.

Lue myös:

Tutkijat kehittävät täydellistä joulukuusta laboratoriossa Savonlinnassa – "Hyvät edellytykset, että tästä joukosta se löytyisi", sanoo Mikko Tikkinen

Suosittelemme sinulle