Hyppää sisältöön

Rallin MM-sarjan kuljettajapaletti juhlakaudelle valmis – Kalle Rovanperä jahtaa voittoja Toyotalla ja ranskalaismestarin vihjailu lupailee hyvää Esapekka Lapille

M-Sportin kuljettajajulkistusten jälkeen on lopullisesti selvää, ketkä ajavat rallin MM-sarjassa täyden kauden ensi vuonna. Hybridiaikakauteen siirtyvän sarjan juhlavuoden ensimmäinen osakilpailu ajetaan kuukauden kuluttua Ranskassa.

Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä juhlivat voittoa Akropolis-rallissa syyskuussa 2021.
Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä nappasivat päättyneellä kaudella kaksi voittoa ja olivat kertaalleen toinen sekä kolmas. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Rallin MM-vuosi päättyi Monzassa marraskuussa Sebastien Ogierin ja Toyotan mestaruusjuhliin, mutta uusi kausi kurkistelee jo kuukauden päässä. Hybridiaikakauteen siirtyvän sarjan ensimmäinen osakilpailu ajetaan tammikuussa Monte Carlossa, ja M-Sportin tiistaisten kuljettajauutisten jälkeen on lopullisesti selvää, ketkä ajavat täyden kauden.

Brittitiimi tiedotti odotetusti, että ranskalainen Adrien Fourmaux on tallin kolmas kuljettaja Gus Greensmithin ja Hyundailta siirtyvän Craig Breenin lisäksi. Yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb, 47, ajaa uutta Ford Pumaa ainakin Montessa.

Suomalaisittain katseet kääntyvät Toyotan Kalle Rovanperään ja Esapekka Lappiin, joka jakaa auton uraansa lopettelevan Ogierin kanssa. Viron ja Kreikan kilpailut päättyneellä kaudella voittaneella Rovanperällä on edessä kolmas täysi kausi Yariksen puikoissa.

Ogier ajaa Toyotaa kotirallissaan Monte Carlossa, mutta sen jälkeiset kuviot ovat vielä auki. Hän vihjaili FIA:n palkintogaalassa viime viikolla, ettei todennäköisesti tule ajamaan Monten jälkeen hetkeen. Tämä lupailee hyvää Lapin ohjelman kannalta.

Ogierin perässä MM-sarjassa toiseksi ajanut Elfyn Evans tavoittelee jälleen uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta, ja kehitysaskeleita ottanut Takamoto Katsuta on Toyotan neljäs kuljettaja. Hän ei kuitenkaan päättyneen kauden tapaan kerää lähtökohtaisesti tallipisteitä.

Esapekka Lappi, 2018
Jyväskylän MM-rallin vuonna 2017 voittanut Esapekka Lappi on jälleen Toyotan mies. Kuva: Tomi Hänninen

Hyundailla tähdet ovat edelleen tutut, kun Ott Tänak ja Thierry Neuville tekivät monivuotiset jatkosopimukset jo keväällä. Neuville on kertonut sopimuksensa pituuden olevan kolme vuotta, eli käytännössä koko sen ajan, kun uudet luokitukset ovat voimassa. Kolmannen auton jakavat jo vuodesta 2014 Hyundaita palvellut espanjalainen Dani Sordo sekä juuri 20 vuotta täyttänyt Oliver Solberg, josta on povattu Rovanperän kovaa kilpakumppania tulevaisuudessa.

Muista suomalaisista viime kaudella WRC2-luokassa kolme voittoa napanneen Jari Huttusen tilanne on vielä hämärän peitossa. Vuodesta 2017 lähtien Hyundailla ajanut Huttunen vaihtoi Monzan kisaan Fordin rattiin, ja tuloksena oli voitto ensimmäisessä kilpailussa.

Hän on kärkkynyt mahdollisuutta päästä ajamaan MM-ralleja WRC-autolla, mutta ainakaan toistaiseksi paikkaa ei ole irronnut.

Teemu Suninen jätti M-Sportin kesken kauden, ja sai mahdollisuuden Hyundain WRC-autolla Monzassa, kun Tänak vetäytyi kilpailusta perhesyistä. Jyväskylässä WRC2-luokan Volkswagen Pololla voittaneen Sunisenkaan tulevasta vuodesta ei ole vielä tietoa, mutta hän on kertonut tavoittelevansa paikkaa Hyundailla.

Suninen ajoi Kataloniassa tiimin uudella i20 N Rally2 -autolla WRC2-luokassa toiseksi.

Rallin MM-sarjan 50. juhlavuotta voi seurata kattavasti Ylen kanavilla, ja jokaisesta kilpailusta luvassa olevien suorien lähetysten lisäksi Jyväskylän MM-rallista näytetään jokainen erikoiskoe.

Rallin MM-sarjan kalenteri 2022

20.–23.1. Monte Carlo
24.–27.2. Ruotsi
21.–24.4. Kroatia
19.–22.5. Portugali
2.–5.6. Italia
23.–26.6. Kenia
14.–17.7. Viro
4.–7.8. Suomi (Jyväskylä)
18.–21.8. TBC (kisapaikka vahvistamatta)
8.–11.9. Kreikka
29.9.–2.10. Uusi-Seelanti
20.–23.10. Espanja
10.–13.11. Japani

Lue myös:

Näin kulkee Kalle Rovanperän uusi ralliauto – "epämiellyttävään kisaan" valmistautuva suomalaiskuski nosti testeissä esiin turvallisuusriskin

Kommentti: Sebastien Ogieria voi kutsua jopa kaikkien aikojen parhaaksi – uransa päättäneen kartturilegendan roolia ei sovi vähätellä

Kalle Rovanperän jatkosopimus Toyotalla varmistui, Esapekka Lappi jakaa kolmannen Yariksen Sebastien Ogierin kanssa

Esapekka Lappi ajaa näillä näkymin enemmän kisoja kuin Ogier – "En näe mitään syytä, miksi emme voisi ajaa voitosta joissain kisoissa"

Ensi kauden kalenteri julki – Jyväskylän MM-ralli ajetaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna

Craig Breen saa näyttää kyntensä M-Sportilla – "Olen tehnyt tämän eteen töitä koko elämäni"

Kaikkien aikojen nopeimpien MM-ralliautojen aikakausi Keski-Suomen sorateillä päättyy tänään – Kalle Rovanperää mietityttää yksi asia kohutussa muutoksessa

Täällä Kalle Rovanperä valmistautuu MM-ralleihin – mitä Toyotan testipäivinä oikein tapahtuu?

Suosittelemme sinulle