Hyppää sisältöön

Raahen kultakaivos pysäytettiin joulun ja vuodenvaihteen ajaksi – Otso Gold koettaa selviytyä synkästä velkaviidakosta

Kaivos on tarkoitus avata uudelleen tammikuun 3. päivä. Otso Goldin mukaan suunnitellut kultavalut on saatu tehtyä joulukuussa. Talousvaikeuksiin ajautunut kaivosyhtiö pyrkii edelleen vakuuttamaan velkojansa toiminnan kannattavuudesta.

KAivosaluetta, jossa taustalla malmikasoja ja vesiallas.
Otso Gold on keskeyttänyt kullankaivuun Raahessa vuodenvaihteen ajaksi. Kaivosalueella on ollut töissä marras-joulukuussa yli sata henkilöä. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Ukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Raahen kultakaivoksen toiminta on keskeytetty vuodenvaihteen ajaksi. Tuotanto on tarkoitus aloittaa uudestaan tammikuun 3. päivä.

Otso Goldin väliaikaisen toimitusjohtajan Dan Anderssonin mukaan kaivoksella saatiin tehtyä joulukuulle suunnitellut kultavalut, joista tavoitellaan yhtiölle erittäin tärkeää tulorahoitusta.

Yrityssaneeraushakemuksen jättänyt kaivosyhtiö yrittää vielä vakuuttaa velkojat kultatuotantonsa kannattavuudesta. Vaikka Otso Gold pääsisikin yrityssaneeraukseen, sillä on selvitettävänään melkoinen velkaviidakko ennen kuin toiminta on taas tukevalla pohjalla.

Yrityssaneeraushakemuksen mukaan kaivosyhtiön velat ja vastuut koostuvat useista eri rahoitusratkaisuista. Todennettua velkaa Otso Gold Oy:llä on yhteensä noin 74 miljoonaa euroa. Summasta noin 60 miljoonaa on velkaa kanadalaiselle emoyhtiölle, jolla ei kuitenkaan ole käytännössä mitään muuta liiketoimintaa kuin Raahen kultakaivos.

Kaivosurakoitsijoilla miljoonasaatavat

Suomessa suurimmat velkojat ovat aiemmin kaivosurakoitsijana toiminut kokkolalainen Tallqvist Infra ja nykyinen urakoitsija joensuulainen E.Hartikainen. Yrityssaneeraushakemuksen mukaan Tallqvistin saatavat ovat lähes 5 miljoonaa euroa ja Hartikaisen yli 2 miljoonaa euroa. Kaikkiaan Otso Goldilla on yli 150 velkojaa.

Todennettujen velkojen lisäksi kaivosyhtiölle voi tulla vastattavaksi yli 17 miljoonan euron takausvastuu aiemmasta rahoitusjärjestelystä. Epäselvän sopimustilanteen takia summaa ei kuitenkaan ole otettu huomioon yli 70 miljoonan euron veloissa.

Otso Gold Oy hakeutui yrityssaneeraukseen joulukuun alussa. Oulun käräjäoikeuden päätös on näillä näkymin tulossa ensi vuoden puolella.

Otso Goldin uusi johto pyrkii jatkamaan toimintaa Raahessa ja saamaan kaivostoiminnan kestävälle pohjalle. Aiemmilla kerroilla tässä ei ole Raahessa onnistuttu.

Lisää aiheesta:

Raahen kultakaivosta käynnistellään ainakin jo neljättä kertaa

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle