Hyppää sisältöön

NHL-pelaajat pelkäsivät Kiinan karanteenisääntöjä – virallinen ohjeistus osoittaa huhut peräti viiden viikon karanteenista täysin vääriksi

Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah ei ole huolissaan Pekingin olympialaisista heikkenevästä koronatilanteesta huolimatta.

Kuva Zhangjiakoun kisakylästä, jossa järjestetään muun muassa pohjoismaisten hiihtolajien tapahtumat.
Kuva Zhangjiakoun kisakylästä, jossa järjestetään muun muassa pohjoismaisten hiihtolajien tapahtumat. Kuva: China News Service / Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta. Puolitoista kuukautta ennen kisojen alkua koronapandemia on pahentunut ympäri maailmaa radikaalisti.

Vaikka asiaa ei ole vieläkään virallisesti vahvistettu, tiistaina useat pohjoisamerikkalaiset mediat kertoivat, ettei jääkiekkoliiga NHL lähetä pelaajiaan Pekingin olympiakisoihin pahentuneen koronatilanteen takia. Olympiakiekkoa oli odotettu erityisesti, koska edellisen kerran NHL-pelaajat ovat olleet mukana vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa, ja Suomi olisi saanut jalkeille huiman laadukkaan joukkueen.

– Emme voi asialle mitään. Tärkein asia on pelaajien, valmentajien ja kaikkien organisaatioissa mukana olevien terveys ja turvallisuus, esimerkiksi Dallas Starsin kapteeni Jamie Benn sanoi seuransa kotisivuilla.

Yksi syy NHL-pelaajien poisjäännille on se, että NHL on joutunut perumaan viime päivien aikana peräti 50 ottelua koronaviruksen ja erittäin herkästi leviävän omikronvariantin takia. Noille otteluille pitää löytää uudet pelipäivät, koska NHL ei taloudellisista syistä luonnollisesti halua runkosarjaansa lyhentää.

Kuva USB Arenasta, New York Islandersin uudesta kotihallista.
NHL:ssä siirryttiin ennenaikaiselle joulutauolle. Kuva USB Arenasta, New York Islandersin uudesta kotihallista. Kuva: Newsday / Getty Images

Julkisuudessa on kuitenkin liikkunut myös sellaista tietoa, että urheilijoiden pitäisi jäädä karanteeniin jopa 3–5 viikoksi koronatapauksen osuessa kohdalle.

Tällä hetkellä NHL:n osallistuminen olympialaisiin näyttää jo mahdottomalta, mutta vielä jokin aika sitten NHL:n komissaari Gary Bettman kommentoi, että olympiaosallistuminen on pelaajien päätettävissä. Tuolloin useat pelaajat kertoivat julkisuudessa suhtautuvansa kisoihin varauksella, pelättyjen Kiinan karanteeni- tai eristyssääntöjen takia.

Esimerkiksi Ruotsin olympiakomitean toiminnanjohtaja Peter Reinebo ihmetteli virheellisiä tietoja Aftonbladetissa jo viime viikolla. Reinebolta kysyttiin ruotsalaislehdessä juuri mahdollisesta 3–5 viikon koronaeristyksestä tartunnan sattuessa.

– Tuo ei ole ollenkaan totta. En ymmärrä, mistä tällaiset tiedot ovat lähtöisin, Reinebo ihmetteli.

Pekingin kisojen turvallisuusohjeistus: Eristyksestä pääsee kahdella negatiivisella testillä

Todellisuudessa Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on julkaissut sivuillaan niin sanotun playbookin, ohjeistuksen Pekingin talviolympialaisiin ja paralympialaisiin. Päivitetty versio siitä on julkaistu 12. joulukuuta.

Kun urheilijat saapuvat Pekingiin, pääsevät rokotetut urheilijat siirtymään suoraan kisakuplaan. Henkilöt, jotka eivät ole rokotettuja, joutuvat ensiksi 21 päivän karanteeniin. Kaikki Pekingiin matkaavat testataan koronan varalta ennen lähtöä sekä saapumisen jälkeen Pekingin lentoasemalla. Pekingissä urheilijoita testataan päivittäin.

Jos koronatesti on positiivinen tai tulos epäselvä, henkilön täytyy eristäytyä ja hänelle tehdään varmistustesti. Varmistavan testin tuloksen saamiseen menee ohjekirjan mukaan enintään viisi tuntia. Koronatartunnan saaneet henkilöt, joilla on oireita, viedään kisaorganisaation määräämään sairaalaan ja henkilöt, jotka ovat oireettomia, eristäytyvät sitä varten tarkoitettuihin tiloihin.

Eristyksestä pääsee pois, kun henkilö on antanut kaksi peräkkäistä negatiivista koronatestitulosta, joiden välissä on ollut 24 tuntia. Lisäksi ohjeessa on mainittu muita seikkoja, kuten että sairaalasta päästäkseen henkilöllä ei saa olla kuumetta kolmeen päivään.

Ensiapuhenkilöstö harjoitteli Zhangjiakoussa, Kiinassa, Pekingin olympialaisia varten 21. joulukuuta.
Ensiapuhenkilöstö harjoitteli Zhangjiakoussa, Kiinassa, Pekingin olympialaisia varten 21. joulukuuta. Kuva: China News Service / Getty Images

Jos henkilö saa koronavirustartunnan, hänen lähikontaktinsa selvitetään. Niitä ovat muun muassa henkilöt, jotka ovat olleet tartunnan saaneen henkilön kanssa tekemisissä yli 15 minuutin ajan ilman kasvomaskia ja alle metrin etäisyydellä.

Lähikontaktissa koronatartunnan saaneen henkilön kanssa olleet saavat jatkaa kilpailemista, mutta heidän täytyy suorittaa erityisiä varotoimenpiteitä: esimerkiksi pysyä omassa huoneessa, ruokailla ruokailupaikoilla yksin, pitää kahden metrin turvaväliä muihin ja tehdä koronavirustesti 12 tunnin välein. Nämä tarkemmat prosessit ovat käytössä 14 päivän ajan tai kunnes henkilö poistuu Kiinasta.

Turvatoimet ovat kattavat ja playbook 70-sivuinen, mutta missään ei sanota, että eristyksiin tai karanteeniin joutuisi esimerkiksi kolmeksi tai viideksi viikoksi.

Poisjäännit eivät huoleta KOK:ta

Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah uskoo, että Pekingin kisat ovat koronaturvallinen tapahtuma ja paikka.

– Proseduurit ovat samankaltaiset kuin olivat Tokiossa (kesäolympialaisissa). Tokion kisojen aikana todettu tartuntamäärähän oli pienempi kuin syksyllä Suomessa päivittäinen tartuntamäärä, Essayah muistuttaa.

Pekingin kisat eivät edes omikronvariantin takia ole vaarassa.

– Tähän on varauduttu. Tokionkin kisat vietiin terveysturvallisuusprosesseilla läpi ja ne ovat Kiinassa ehkä vielä tiukemmat, Essayah sanoo.

Essayah muistuttaa, ettei KOK voi vaatia järjestävältä maalta tiettyjä toimenpiteitä tai lakipykäliä. Pekingin kisojen turvallisuusohjeistuksesta vastaavat Kiinan terveysministeriöt, yhteistyössä kisojen järjestävän organisaation kanssa.

Tokion olympialaiset päättyivät 8. elokuuta. Kuva päätösseremonioista.
Olympiatuli sammui Tokiossa 8. elokuuta. Seuraavat olympialaiset alkavat jo helmikuussa. Kuva: Getty Images

NHL-pelaajien todennäköistä jäämistä pois Pekingistä Essayah ei pidä valtavana takaiskuna.

– Useita kisojahan on pelattu siten, ettei ole ollut NHL-pelaajia. Joukkueet ovat aina ne, jotka kulloinkin paikalle saadaan, Essayah sanoo.

KOK ei Essayahin mukaan ole huolissaan siitä, että kisoista jäisi koronatilanteen tai mahdollisten karanteenien pelossa pois muita urheilijoita.

– Tokionkin kisoisa kävi niin, että urheilijoita sairastui kotimaassaan ennen kisoja. Se on tietysti se suurin mahdollinen pettymys, kun urheilija on valmistautunut neljä vuotta. Jos urheilija omaehtoisesti jää pois, silloin kyse on varmaankin siitä, ettei urheilija katso kisoja niin tärkeäksi omalle uralle.

– Urheilijat, kuten kaikki muutkin ihmiset, joutuvat miettimään liikkumistaan ja sitä, miten mahdollinen tartunta vaikuttaa. Jos urheilija kotimaassaan saa tartunnan, eihän hän silloinkaan pääse liikkumaan tai osallistumaan. Joka tapauksessa joutuu karanteeniin, olit sitten Kiinassa tai jossain muualla. Ykkösjuttu on pyrkiä välttämään tartuntoja.

Lue lisää:

Mediatiedot: NHL-pelaajia ei nähdä Pekingin olympialaisissa

Teuvo Teräväiseltä tyly paljastus joukkueen ryhmäkeskustelusta: "Tuli viesti, että olympialaisiin ei mennä"

Onko koko olympiakiekko menossa pilalle? Jukka Jalonen Yle Urheilulle: "Ei voi kuvitella, että Euroopassa pelaavat lähtevät kirkumalla kisoihin"

Kommentti: NHL-pelaajia ei nähdä olympialaisissa – yksi esimerkki kuvastaa, miten mahdoton yhtälö on

Oman pojan esittämä kysymys sytytti Leo Komarovin halun pelata olympialaisissa – Komarov kertoo suuren päätöksensä inhimillisestä puolesta

Muistatko tämän surullisenkuuluisan hetken Suomen olympiahistoriasta? Joukkueen tuntemattomin jäsen viihtyy nykyään brasilialaisen jujutsun parissa

Huippuhiihtäjiä odottaa Pekingin olympialaisissa täysi mysteeri – Suomen maajoukkue hyödyntää luovaa ratkaisua salaisuuden selvittämiseksi

Suosittelemme