Hyppää sisältöön

Ruotsissa puuhataan jo ottelusiirtoja, jos olympiakiekkoa pelataankin eurooppalaisvoimin – Mitä SM-liigaseurat tekevät?

Mahdollisten olympiaedustajien ohella SM-liigaseurojen haasteena ovat aluehallintoviranomaisten linjaukset. Esimerkiksi TPS saattaa joutua pelaamaan kotiotteluitaan ilman yleisöä.

TPS möter HIFK.
Ruotsissa olympiajääkiekko saattaa aiheuttaa ottelusiirtoja. Myös SM-liigaseurat ovat avanneet keskustelun aiheesta. Kuva: Tero Wester / All Over Press
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

NHL-pelaajien poisjäänti olympialaisista toisi lisähaasteita SM-liigaseurojen johtajille. Pelaajia onkin lähdössä yhtäkkiä ennakoitua enemmän helmikuuksi Pekingiin.

Eri jääkiekkosarjat arvottavat tapahtumaa eri lailla. Suomen ja Ruotsin pääsarjat pyörivät olympialaisten kanssa samaan aikaan, kun taas KHL sekä Sveitsin ja Saksan liigat pitävät olympiatauon.

Aftonbladetin mukaan Ruotsissa on jo varauduttu ottelusiirtoihin. Lehden mukaan 2.–22. helmikuuta pelattavista 33 SHL-ottelusta jopa 13–14 siirtyisi.

Naapurimaan johtoportaassa on päästy sopuun, että jos toiselta SHL-joukkueelta on kolme pelaajaa olympialaisissa ja toiselta ei yhtään, ottelu siirtyy. Yhden olympiapelaajan ero ei sen sijaan vaikuta ottelusiirtoon.

Kotoisen SM-liigan johtoportaassa tähtipelaajien olympiaedustuksista on jo keskusteltu. TPS:n toimitusjohtaja Kai Koskisen mukaan parhaillaan sorvataan päätöksiä siitä, kuinka liigaseurojen eriarvoiset edustukset otetaan lopulta huomioon.

– Maajoukkue ja arvokisat ovat tärkeitä. Pelaajat viime kädessä aina päättävät, lähtevätkö he mukaan. Tämä asia koskettaa eri lailla tietysti eri seuroja. Yritetään tehdä tämä nyt siten, että siitä tulee minimaalinen rasite liigaseuroille näin poikkeusaikana, TPS-pomo Koskinen toteaa.

Julkisuudessa on kirjoitettu, että olympialaisissa saatu mahdollinen koronatartunta voisi tuottaa urheilijalle pahimmillaan jopa viiden viikon karanteenin Kiinan lakien perusteella. Eri maiden olympiakomiteoille on kuitenkin lähetetty tiedote, jossa kerrotaan, että kaksi negatiivista koronatestiä päättää normisäännöstön mukaan eristyksen.

TPS-pomo toivoo yhdenvertaisuutta avin päätöksiin

Suomen hallitus päätti myöhään tiistaina, että jääkiekkoliigan ottelut kuuluvat matalan riskin tapahtumiin, käytössä ovat numeroidut istumapaikat, koronapassi ja hygieniatoimenpiteet. Päätös perustuu THL:n ohjeistukseen.

Aluehallintovirastot voivat kuitenkin päättää toisin. Keskiviikkoaamuun mennessä Varsinais-Suomen avi on ainoana kieltänyt kaikki yleisötilaisuudet ajalta 22.–31.12. Kiellosta ei vapaudu edes koronapassilla. Päätös koskee kahta Turun Palloseuran kotiottelua.

– Meidän oma tulkinta on, että jääkiekko on vähäriskinen tapahtuma. Turussa on iso jäähalli. Turvavälit on helppo järjestää, kun on maltillinen määrä katsojia. Voimme järjestää koronaturvallisesti kiekkotapahtuman jopa tilanteen vakavuus huomioiden, vakuuttaa Koskinen.

Koskinen sanoo, että päätökset joukkueen edessä olevista kotipeleistä ovat vielä auki. Ne riippuvat täysin aluehallintoviranomaisten näkemyksistä.

Jos Turussa pelataan ilman yleisöä, niin seura tarkastelee sitä, voisiko se pitää ravintolatilaa kuitenkin auki. Jos tämä onnistuu, ottelut mahdollisesti aikaistuvat tiistaina ja torstaina 28. ja 30. päivä joulukuuta. Tai jos on alueita, missä voi pelata liigakiekkoa, niin TPS tarkastelee mahdollisuutta otteluiden siirtoon.

Jussi Ahokas.
Jussi Ahokkaan valmentama TPS on neljäntenä SM-liigassa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Koskinen toivoo fiksuja päätöksiä, jotka eivät ole kohtuuttomia.

– En tiedä vielä, miten avi on vielä muilla alueilla päättänyt. Meillä ei tilanne ole käsittääkseni yhtään huonompi kuin esimerkiksi akselilla Tampere–Oulu. Olettaisin, että asioiden pitää olla samassa linjassa. Kun valtionjohdon ohjaus oli kuitenkin erilainen, niin toivoisin, että meilläkin avi vielä pohtisi, olisiko jääkiekon pelaaminen sittenkin mahdollista.

TPS:llä on seuraavan kolmen viikon aikana viisi kotipeliä ja koko tammikuu huomioiden se kattaa neljäsosan kotituloista. Pidempi kielto pelata ilman yleisöä olisi iso lovi turkulaisseuran taloudelle.

SM-liigan johtoryhmä, johon myös Koskinen kuuluu, käy vielä keskiviikkoiltana kaikki käytännön asiat läpi, kunhan avin päätökset tarkentuvat.

Lue myös

SM-liigapomo jyrähtää: "Ratkaisu ei ole, että poukkoillaan laidasta laitaan ja yhtäkkiä laitetaan kaikki kiinni" – Kärppien toimitusjohtaja Virkkunen pitää tilannetta surullisena

Mediatiedot: NHL-pelaajia ei nähdä Pekingin olympialaisissa

SM-liiga julkaisi päivitetyt toimintaohjeet – "Tavoitteena varmistaa liigakauden jatkuminen turvallisesti"

Suosittelemme