Hyppää sisältöön

Helsingin päiväkoteihin tulee pian 1 200 uutta lasta, mutta hoitajia ei ole tarpeeksi – ratkaisu: leikkipuistoja ja iltapäiväkerhoja kiinni

Kaupunki sulkee osan leikkipuistoistaan tammikuun ajaksi. Iltapäiväkerholaiset ohjataan muihin alueen puistoihin, muu kerhotoiminta saatetaan joutua keskeyttämään kokonaan.

Barn leker i sandlåda
Lasten määrän ennakoidaan Helsingin kaupungin omissa päiväkodeissa kasvavan ensi vuonna noin 150:llä. Kuva: Mikael Crawford / Yle
Maija Mokkila

Helsingissä päiväkoteihin tulee vuoden vaihteessa noin 1 200 uutta lasta. Samaan aikaan varhaiskasvatuksen henkilökunnasta on huutava pula.

Heti vuoden alussa tilanteeseen varaudutaan siirtämällä leikkipuistojen henkilökuntaa päiväkoteihin. Tämän vuoksi noin kymmenen leikkipuistoa suljetaan tammikuun ajaksi.

– Olemme rekrytoineet uutta henkilöstöä aktiivisesti, mutta tämä syksy on ollut poikkeuksellisen haastava. Jatkamme rekrytointia edelleen ja puramme leikkipuistojen sulkemiset heti kun se on mahdollista, toteaa toimialajohtaja Satu Järvenkallas kaupungin tiedotteessa.

Iltapäivätoimintaan puistoissa osallistuvat lapset ohjataan muihin alueen leikkipuistoihin, kerhotoiminta puolestaan joutuu osittain kokonaan tauolle. Palveluista tiedotetaan paikallisesti tarkemmin leikkipuistoissa.

– Leikkipuistot ovat tärkeä osa helsinkiläisten arkea ja varhaiskasvatustyötä ja teemme työtä sen eteen, että tämä ratkaisu jäisi hyvin lyhytaikaiseksi, sanoo vs. varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtonen.

Puistojen piha-alueet ovat sulkujenkin aikana perheiden käytettävissä.

Kaupunki nostaa kannustuspalkkioita

Helsinki pyrkii myös lisäämään päiväkotien varahenkilöitä ja kehittää henkilöstön palkitsemista.

Uusille varhaiskasvatuksen opettajille ja erityisopettajille maksetaan työsuhteen alussa tuhat euroa ja toiset tuhat, kun vakinaista työsuhdetta on kulunut samassa yksikössä puoli vuotta. Ruotsinkielisellä puolella palkkio koskee myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajia.

– Palkkio maksetaan myös niille vuoden 2022 aikana vakinaistetuille, jotka ovat aiemmin työskennelleet kaupungilla määräaikaisina kyseisissä tehtävissä, Lehtonen kertoo.

Helsingin kaupungin päiväkodeissa on lapsia yhteensä noin 27 000.

Avoimena on viime vuosina ollut kymmeniä varhaiskasvatuksen työpaikkoja, joihin ei ole löytynyt tekijää. Syksyllä varhaiskasvatuksen opettajien paikoista viidennestä hoiti muodollisesti epäpätevä henkilö.

Juttua muokattu 22.12. kello 17.15: Helsingin kaupunki kertoi aiemmin, että varhaiskasvatuksessa aloittaisi ensi vuonna noin 1 900 uutta lasta. Oikea luku on 1 200 lasta. Juttua korjattu kaupungin korjatun tiedotteen perusteella.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 23.12.2021 kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja ryhtyi yrittäjäksi – yllätys oli, että kunnat eivät halunneet häntä töihin työntekijäpulasta huolimatta

Vantaan kaupunki paikkaa lastenhoitajapulaa oppisopimuskoulutuksella – jo opiskeluajalta maksetaan palkkaa 2 044 euroa kuussa

Helsinki rikkoo jo melkein lakia varhaiskasvatuksessa – Natalia Salmelaa pyydettiin hakemaan lapsensa pois päiväkodista, koska sijaista ei saatu

Suosittelemme sinulle