Hyppää sisältöön

Koronan kotitestit on myyty loppuun, vaikka Suomeen lennätetään miljoona testiä viikossa – Yle selvitti, missä "kadonneet" tuotteet ovat

Kotitestien saatavuusongelmat näyttävät johtuvan siitä, että päivittäistavarakaupat ja apteekit aliarvioivat kysynnän kasvun.

Tyhjä koronaviruksen kotitestihylly kaupassa.
Koronan kotipikatestit olivat loppuneet tiistaina myös Myllypuron S-Marketista Helsingissä. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronan pikatestejä sai alkuviikosta etsiä Helsingin keskustassa turhaan. Tokmanni, Yliopiston apteekki, Sokoksen S-Market, Postitalon K-Market ja Aleksanterinkadun Alepa myivät ei-oota.

Haagan K-Marketissa tärppäsi, ja myyjä kehotti hamstraamaan vielä kun mahdollista. Testejä ei kuulemma ollut Keskon varastosta saatavilla.

Apteekkariliitto ennakoi, että pikatestit saattavat loppua apteekeista vielä tänä vuonna. Farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan epidemian äkillinen kiihtyminen ja viranomaisten suositus kotitestien käytöstä räjäyttivät kysynnän parin viime viikon aikana.

– Tällä viikolla saatavuusongelmat konkretisoituvat. Toimittajalla taitaa olla varaston pohja näkyvissä.

Maahantuoja kuitenkin kertoo, että testejä on tulossa yllin kyllin.

Tiistaina maahan lennätettiin taas miljoona kotitestiä

Kotitestejä on useita, mutta ylivoimaisesti yleisin Suomessa myyty on Bosonin Kiinassa valmistama antigeenipikatesti. Sen merkittävin maahantuoja on Pamark Group.

Joulukuun aikana yritys on tuonut Suomeen jo kolme miljoonaa kotitestiä.

Edellinen miljoonan kappaleen erä lennätettiin tänne Finnairin siivin tiistaina. Ennen vuodenvaihdetta tulee vielä neljäs miljoonan satsi. Miljoonan viikkotahdilla on tarkoitus jatkaa myös tammikuun ajan.

Maahantuontiyhtiö kertoo myyvänsä tämän kuun aikana tuotavat neljä miljoonaa testiä pääosin Suomeen.

Miksi kauppojen hyllyt ovat silti tyhjiä? Onko jollakin tukkuliikkeellä testejä miljoonavarasto vai ovatko sairaanhoitopiirit tai suuryritykset hamstranneet ne omaan käyttöönsä?

Vastaus on Pamark Groupin toimitusjohtaja Minna Åman-Toivion mukaan paljon arkisempi. Testit ovat matkalla maahantuonnista kaupan hyllyyn.

– Suuri massa on satoina pieninä toimituksina logistiikassa: tullauksessa, huolinnassa, varastoinnissa, purussa, lavoituksessa, uudelleenpakkauksessa, kauppojen keskusvarastossa tai kauppiaiden varastoissa.

Matka Finnairin rahtikoneen ruumasta kaupan hyllyyn on yllättävän pitkä.

Saatavuusongelmat näyttävät johtuvan siitä, että päivittäistavarakaupat ja apteekit aliarvioivat kysynnän kasvun.

Testejä saa kaupan hyllyiltä jatkossakin etsiä

Tähän päivään mennessä S-ryhmän myymälöissä on myyty koko pandemian aikana 430 000 kotitestiä ja K-ryhmän liikkeissä vajaat 200 000.

Viime viikolla S-ryhmä myi jopa 73 prosenttia enemmän testejä kuin edeltävällä viikolla. Yhtiö kertoo, että jos kysyntä jatkaa kasvuaan, hyllyt voivat olla jatkossakin tyhjiä.

K-ryhmä kertoo, että kaikki mitä tulee varastoon, menee suoraan myyntiin.

Suomen suurin apteekkialan toimija Yliopiston apteekki on koko pandemian aikana myynyt noin 100 000 testiä. Konserni odotti seuraavaa erää saapuvaksi keskiviikkona.

Vaikka testejä onkin maassa runsaasti, kuluttaja joutuu edelleen hyppimään myymälästä toiseen löytääkseen apajille.

Juttua varten haasteltiin myös Yliopiston Apteekin farmaseuttista johtajaa Kati Vuorikallasta, K-ryhmän päivittäistavarakaupan johtajaa Harri Hovia ja SOK:n myyntipäällikkö Juhani Haaraa.

Voit keskustella aiheesta 24.12. klo 23 asti.

Suosittelemme