Hyppää sisältöön

Tiananmenin verilöylyn uhrien muistomerkki vietiin Hongkongin yliopistolta peitellen ja pimeän turvin: ”Pelkurimaista”

"Yliopisto väittää puolustavansa akateemista vapautta, mutta se ei edes pysty säilyttämään historiallista muistomerkkiä", kommentoi eräs opiskelija.

Hongkongin yliopiston opiskelijat ovat surullisia demokratiapatsaan poistamisesta
Hongkongin yliopiston opiskelijat ovat surullisia demokratiapatsaan poistamisesta

Tiananmenin verilöylyn uhrien muistomerkki on purettu ja viety pois Hongkongin vanhimman yliopiston kampusalueelta. Kahdeksanmetrinen muistomerkki pystytettiin kampukselle 24 vuotta sitten.

Yliopiston mukana päätös veistoksen poistamisesta tehtiin perustuen ”ulkopuolisen tahon oikeudelliseen neuvontaan ja riskiarvioon, jossa tarkasteltiin yliopiston parasta etua."

Tanskalaisen kuvanveistäjän Jens Galschiøtin Häpeäpylväs-veistos on viimeisiä Hongkongissa jäljellä olevia muistomerkkejä Pekingissä Tiananmenin aukiolla tapahtuneesta verilöylystä vuonna 1989.

Veistoksen poistamista ryhdyttiin epäilemään jo aiemmin keskiviikkona, kun vartijat saapuivat kampukselle ja peittivät veistoksen kankailla ja asettivat sen ympärille esteitä. Paikalla olijoita kiellettiin kuvamaasta tilannetta. Myöhään illalla paikalta kuului työkoneiden ääniä.

– On pelkurimaista yliopistolta ryhtyä tähän [veistoksen poistamiseen] keskellä yötä. Yliopisto väittää puolustavansa akateemista vapautta, mutta se ei edes pysty säilyttämään historiallista muistomerkkiä, kommentoi 19-vuotias opiskelija uutistoimisto Reutersille.

Kuvanveistäjä olisi itse halunnut hakea veistoksen

Veistoksen tekijä Jens Galschiøt kertoi The Guardian-lehdelle (siirryt toiseen palveluun) olevansa tapahtumien kulusta järkyttynyt ja surullinen.

– Pyysin yliopistolta, että he antaisivat minun hakea sen henkilökohtaisesti pois, mutta en saanut mitään vastausta. Jos he tuhoavat teokseni, aion hakea korvausta, sanoo Galschiøt .

Lisäksi hän kertoo vaativansa, että teoksen jäljelle jääneet osat palautetaan Tanskaan.

– Kyse on minun henkilökohtaisesta omaisuudesta. Hongkongin lain mukaan viranomaiset eivät voi tällä tavoin tuhota yksityisomaisuutta.

Satoja tai tuhansia ihmisiä kuoli, kun kommunistipuolue lähetti armeijan hajottamaan mielenosoitukset Tiananmenilla eli Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä 3.–4. kesäkuuta 1989. Eräiden arvioiden mukaan kuolonuhreja oli jopa noin 3 000.

Aihe on vaiettu tabu Kiinassa. Sen johdosta pidetyt tapahtumat on kielletty, samoin kuin puhuminen aiheesta julkisesti. Esimerkiksi internetistä sensuroidaan järjestelmällisesti mitkä tahansa viittaukset Tiananmenin aukion tapahtumiin.

Suosittelemme sinulle