Hyppää sisältöön

Mielenterveyshäiriöistä kärsivien nuorten tilanne hieman parantunut Varsinais-Suomessa – jonotusaika psykiatriseen avohoitoon nyt alle kuukausi

Psykiatrisen avohoidon tilanne oli Varsinais-Suomessa hankala viime keväänä ja kesänä. Tilanne on nyt parempi, ja jonotusaika puolittunut.

Oulun psykiatrian -, nuorisopsykiatrian poliklinikka ja musiikkiterapia keskustelu huone
Nuorisopsykiatrian tilanne on vaikea koko maassa. Ruuhkia on lähes kaikissa isommissa sairaanhoitopiireissä. Kuvituskuva. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Mielenterveyshäiriöistä kärsivien nuorten tilanne on hieman parantunut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä viime kevääseen ja kesään verrattuna, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan nuorisopsykiatrian vs. vastuualuejohtaja Christina Fortelius.

Psykiatriseen avohoitoon joutuu nyt jonottamaan keskimäärin 26 päivää. Loppukesästä jonottamaan joutui kaksi kuukautta.

Tällä hetkellä yli kolme kuukautta jonossa olleita ei ole yhtään, loppukesästä heitä oli kolmekymmentä.

Avohoitoon pääsyä odottaa kuitenkin 139 nuorta. Christina Fortelius ei pidä asiaa hyvänä.

– Avohoidossa tilanne on hankala. Resurssit eivät ole oikeassa suhteessa siihen, kuinka paljon näitä lähetteitä tulee.

Viime vuoteen verrattuna lähetteet ovat lisääntyneet 30 prosentilla. Tämä selittää, miksi nuoret joutuvat hoitoon pääsyä jonottamaan.

Christina Fortelius sanoo, että sairaanhoitopiirille on tehty esitys, jotta avohoitoon voitaisiin palkata lisää henkilökuntaa.

– Tätä on jo pidempään toivottu. Myös koulukuraattoreita, koulupsykologeja ja koululääkäreitä pitäisi olla enemmän. Saataisiin nuorille nopeammin jo perustasolla apua.

Osastolle pääsee aina

Paitsi avohoidossa, myös osastohoidossa on ruuhkaa, mutta siellä tilanne on huomattavasti parempi.

– Tietysti jos tarvitaan osastohoitoa, kyllä osastolle aina pääsee, vaikka olisikin ylipaikkatilanne, vs. vastuualuejohtaja Christina Fortelius sanoo.

Lähetteiden määrä nuorisopsykiatrian osastohoitoon on viime vuoteen verrattuna kasvanut maltillisesti, vain neljä prosenttia. Tästä huolimatta osastoilla on välillä ollut ylipaikkatilanne, ja osa nuorista on joutunut viettämään yönsä patjan päällä käytävällä.

Nuorisopsykiatrian tilanne on ollut vaikea koko maassa jo pitkään. Yle teki asiasta viime keväänä useita juttuja, joiden mukaan viidestä suuresta sairaanhoitopiiristä vain HUSissa nuorisopsykiatrian tilanne oli kohtuullinen.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 29.12. kello 23.

Lue lisää:

Nuoria on psykiatrisessa hoidossa enemmän kuin koskaan, ja korona on vain yksi syy: kuuntele, miksi vika on professorin mielestä yhteiskunnassa

Itsetuhoisia nuoria on sairaaloissa niin paljon, että osa nukkuu yönsä käytävällä – ylilääkäri: "Yhteiskunnan on kysyttävä, miksi nuoret eivät selviä"

Suosittelemme sinulle