Hyppää sisältöön

Yleisömäärää rajoitetaan Keski-Suomen joulukirkoissa: "Toivottavasti kenenkään edestä ei tarvitse kirkon ovea sulkea"

Nykyisten rajoitusten mukaisesti yleisömäärä kirkoissa rajataan kolmasosaan maksimista. Voimassa on vahva maskisuositus, ja yhteislaulua on ohjeistettu vähentämään.

Ylivieskan uuden kirkon kirkkosali.
Kirkon paikoista saa Keski-Suomessa täyttää enimmillään kolmanneksen. Kuva: Petri Kuikka / Yle
Tuukka Lukinmaa

Keski-Suomeen ei ole toistaiseksi tullut uusia yleisörajoituksia aluehallintovirastolta, joten joulukirkot järjestetään nykyisiä määräyksiä noudattaen.

Evankelisluterilaisen kirkon tilaisuuksissa yleisömäärä rajataan kolmasosaan maksimista ja voimassa vahva maskisuositus sekä muut tavalliset terveysturvallisuustoimet. Tilaisuuksien kestoa lyhennetään ja yhteislaulun määrää on kehotettu vähentämään.

– Ohje on, että musiikissa painotetaan tavallista enemmän esiintymisiä. Kokonaan yhteislaulua ei karsita, vaan jokainen seurakunta päättää itsenäisesti, miten tässä tilanteessa toimii, sanoo Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaani Terhi Kaira.

Kaira arvioi, että yleisörajoitusten vaikutus jää kirkossa normaaliaikoja vähäisemmäksi, koska koronatilanteen takia tulijoita olisi joka tapauksessa tavallista vähemmän.

– Jokainen arvioi itse, millaisia riskejä omassa elämäntilanteessa kannattaa ottaa, Kaira sanoo.

Kokoontumislaki ja aluehallintoviraston antamat määräykset eivät suoraan sido uskonnollisia yhdyskuntia, mutta Kairan mukaan kirkko haluaa toimia vastuullisesti ja tehdä oman osansa koronatoimista.

– Toivotaan, että kenenkään edestä ei tarvitse tilanteen takia kirkon ovea sulkea. Esimerkiksi Jyväskylässä tilaisuuksien määrä on siksi lisätty, Kaira sanoo.

Seurakuntia on kehotettu striimaamaan joulunajan tilaisuuksia, joten niitä voi seurata myös verkossa.

Suosittelemme sinulle