Hyppää sisältöön

Jos sait kotitestistä positiivisen tuloksen, älä varaa aikaa viralliseen testiin vaan eristä itsesi heti, sanoo HUSin Lasse Lehtonen

Yli 12-vuotiaan tulee hakeutua testiin, jos rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sotealalla tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan kotitestiä ja pysymistä kotona.

Itse tehtävä koronatesti.
Toimittaja Miika Koskela näyttää videolla, kuinka koronan kotitestin tekeminen sujuu. Kuvaus ja leikkaus: Matti Myller / Yle

Positiivisia kotikoronatestin tuloksia ei tulisi käydä vahvistamassa laboratoriossa kuin vain tietyissä tapauksissa, sanoo HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

HUSin alueella yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua koronavirustestiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sotealalla tai on altistunut koronavirukselle.

Muille suositellaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.

– Kun tapausmääriä on tuhansittain, meillä ei ole mitään mahdollisuutta kaikkien positiivisten varmistamiseen. Sillä, että jokainen käy laboratoriossa kirjauttamassa taudin, ei ole epidemian hallinnan kannalta pätkääkään merkitystä, Lehtonen sanoo.

Jos perusterveelle ihmiselle kotona tehdystä koronatestistä tulee positiivinen tulos, hänen tulisi jäädä kotiin ja käyttäytyä kuin koronatartunnan saanut, eli eristäytyä 7–10 päiväksi toipumaan.

Tarpeen mukaan aiheesta voi olla yhteydessä esimerkiksi työterveyslääkäriin tai terveyskeskukseen.

Vaikka kotitestejä ei olisi saatavilla tai testitulos olisi negatiivinen, oireisen henkilön tulisi joka tapauksessa välttää kontakteja. Kotitestitien luotettavuus ei ole sataprosenttisen varma, vaikkakin THL:n mukaan melko hyvä.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toivoo ihmisten välttävän kontakteja nyt parhaansa mukaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tartuntojen todellinen määrä moninkertainen

HUSin suositus poikkeaa THL:n linjasta, joka sivuillaan suosittelee (siirryt toiseen palveluun) PCR-testiin hakeutumista, jos kotona tehdyn antigeenitestin tulos on positiivinen.

HUSin Lasse Lehtosen mukaan tämä ei ole realistista.

– Testaamme heidät, jotka testiä todella tarvitsevat. Muutkin toki haluaisivat testiin, mutta se ei nyt ole järkevää, sillä omikron leviää niin nopeasti ja tartuntalukujen kirjaamisessa on ikään kuin tietty huippu saavutettu, hän toteaa.

Lehtonen tarkoittaa, että tartuntojen todellinen määrä väestössä on moninkertainen THL:n kirjaamiin lukuihin.

– Jos HUSissa kirjataan päivässä noin 1 500 tartuntaa, niin todellisuudessa niitä on ainakin kolminkertainen määrä, hän sanoo.

Tartuntaluvut eivät kuitenkaan Lehtosesta kerro epidemian vakavuudesta samalla lailla kuin sairaalassa olevien potilaiden määrä. Laajan testauksen sijaan HUSissa sijoitetaankin resursseja potilaiden hoitoon ja rokottamiseen.

– Virus kuitenkin tarttuu niin nopeasti, että rokotukset eivät ehdi auttaa, ellei pitkiä rajoituksia aseteta. Siihen ei kuitenkaan varmaan enää ole valmiutta.

Ravintolarajoituksien ja koulujen lomien Lehtonen arvelee helpottavan tilannetta hieman, mutta hän on huolissaan joulun vaikutuksesta viruksen leviämiseen.

– Ihmiset matkustavat pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen ja vievät virusta ympäri maata. Kontakteja tulisi nyt välttää, hän sanoo.

Päivystykset ruuhkautuneet koronatestiin haluavista

HUSin koronavirusnäytteenotto toimii tällä hetkellä täydellä kapasiteetilla (siirryt toiseen palveluun), ja aikoja ei ole saataville samalle päivälle.

Koronavirusnäytteenottoon pääsee vain ajanvarauksella, HUS muistuttaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

– Päivystyksissä tämä näkyy siten, että hyvin lievillä oireilla hakeudutaan päivystykseen testausajatuksella. Tämä ruuhkauttaa päivystyksiä turhaan. Päivystyksissä arvioidaan aina potilaiden hoidon tarve ja heidät, joiden hoito ei edellytä päivystyksellistä hoitoa käännytetään saamaan hoitoa muualla, sanoo HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén tiedotteessa.

Päivystykseen hakeutuvien tulee soittaa päivystysapuun numeroon 116 117 ennen päivystyspoliklinikalle hakeutumista.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 24.12.2021 kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi:

Uudenmaan koronanyrkit: Hallituksen toimet eivät riitä, yleisötilaisuudet kannattaisi kieltää sisätiloissa kokonaan

Koronarokottajista on pulaa koko maassa – selvitimme, miten paljon kolmansia rokotteita on annettu eri kaupungeissa

Miksi kolmatta rokotusannosta suositellaan ja miten se eroaa aiemmista? THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa

Suosittelemme sinulle