Hyppää sisältöön

"Arkailevat pelata Suomea vastaan" – Ismo Lehkonen kertoo, miksi Jukka Jalosen pelitapaa ihaillaan ulkomailla, nämä pelaajat vahvoilla Leijoniin

Ismo Lehkonen uskoo, että Suomen nuoret tähtipelaajat ovat vielä parempia neljän vuoden kuluttua.

Jukka Jalonen valmentaja-aitiossa.
Jukka Jalonen valitsee olympiajoukkueen Euroopassa pelaavista pelaajista. Kuva: Mikhail Japaridze/TASS/All Over
Sakari Lund,
Antti-Jussi Sipilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskiviikkona saatiin vahvistus odotetulle uutiselle, että NHL-pelaajia ei nähdä Pekingin olympialaisissa. Yle Urheilun Pekingin kisojen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen on pettynyt päätökseen.

– Ei se yllätys ollut, mutta hirveä pettymys. Fanit, pelaajat ja valmentajat jäävät paljosta paitsi. Kaikki Suomen huippupelaajat odottivat innolla tätä tapahtumaa, että päästäisiin mittaamaan, missä meidän taso menee, Lehkonen sanoi

Suomella olisi ollut loistava nippu nuoria NHL:n tähtipelaajia varsinkin hyökkäyspäähän (Aleksander Barkov, Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Jesse Puljujärvi, Patrik Laine, Teuvo Teräväinen ym.), mutta heiltä menevät nyt olympialaiset sivu suun. Lehkonen kuitenkin uskoo, että heille tulee tilaisuus seuraavissakin kisoissa.

– Kun mennään neljä vuotta eteenpäin, nuo pojat ovat neljä vuotta kokeneempia. Mikael Granlund on syntynyt 1992, hänkin on vielä prime timessa. Sitten on 1994–1998 syntyneitä, he saavat vuosirenkaita lisää ja ovat varmasti parempia pelaajia neljän vuoden kuluttua.

Lehkonen onkin ennen kaikkea harmissaan päävalmentaja Jukka Jalosen puolesta.

– Hän on tehnyt omalla sektorillaan tosi hyvää työtä, mutta ei pääse nytkään haastamaan parhailla pelaajilla parhaita maita. Hänellä on sellainen harjoittelupankki ja pelitapapankki, että olisi ollut kiva nähdä, miten hän haastaa kaikki maailman parhaat systeemit. Uskallan väittää, että meillä olisi ollut pelitapaetu näissä kisoissa.

Suomen tilanne vaikuttaa kuitenkin hyvältä myös eurooppalaisilla pelaajilla pelattavassa turnauksessa.

– En halua heittää Suomea suosikiksi, koska olemme haastajan asemassa parhaimmillamme. Mutta kiistaton tosiasia on, että tapa, jolla Suomi pelaa, on tehnyt moneen maahan vaikutuksen. Ne jopa arkailevat pelata Suomea vastaan. Meillä on valmennusetu, kurinalaisuusetu ja fyysinen etu. Isoin etu on pelitapaetu. Ketä tahansa joukkueeseen valitaankin, he tietävät pelitavan päivästä yksi. Lehkonen sanoi.

Jukka Jalosen pelitapa toimii

Lehkosen mukaan Jalosen pelitapa on alkanut muotoutua jo HPK:n aikoina ja kehittynyt koko ajan.

– Pelitapa ottaa vastustajalta vahvuuksia pois ja iskee heikkouksiin. Jalonen myös ymmärsi, että kurinalaisuudella on suuri merkitys yksittäisissä peleissä. Miten pystytään pelaamaan aggressiivisesti ja olemaan silti jäähyttömiä, tai miten kiekonmenetysten jälkeen reagoidaan. Viisikon tiiviys hyökätessä ja puolustettaessa ei ole reagointia vaan ennakointia. Parasta on se, että kaikki pelaajat ymmärtävät saman tien, mitä Jukka ajaa takaa.

Lehkosen arvion mukaan on jopa lähes kymmenen kentällistä pelaajia, joista joukkue valitaan. Suomen ykkösketjuksi on kuitenkin nyt jo ehdolla Salavat Julajev Ufan kolmikko Markus GranlundTeemu HartikainenSakari Manninen, joka on tehnyt hyvää jälkeä KHL:ssä ja myös Leijonissa. Lehkonen nostaa esiin ylivoimapelin.

– Suomi pystyy tuolla pelisysteemillä hallitsemaan jäähytilastoja niin, että vastustaja on enemmän jäähyllä. Ykkösylivoiman merkitys on valtava. Prosessi varmasti nopeutuu Jalosella, kun on tällainen ketju, joka pystyy tuottamaan laadukkaita maalipaikkoja ylivoimalla. Varmasti hän miettii, onko tässä sellainen sapluuna. Se helpottaisi muun joukkueen rakentamista.

Lehkonen nostaa esiin myös muutamia muita nimiä, jotka ovat vahvoilla olympialaisiin.

– Jalonen haluaa kestäviä ja jalkavia pelaajia hyökkäykseen ja puolustukseen suoritusvarmoja pakkeja. Esimerkiksi Juuso Hietanen oli loistava pelaaja Moskovan EHT-turnauksessa. Eikä taida olla ketään, joka ei tykkäisi Atte Ohtamaasta. Maalivahdeista Harri Säteri ja Jussi Olkinuora.He saavat aika hyvin koppeja kiinni ja niitä mitä eivät saa, pystyvät potkimaan kulmiin.

– En kauheasti väheksyisi Leo Komarovia enkä Valtteri Filppulaa. Jalonen arvostaa kokemusta, matemaattista pelaamista ja pukukopin johtajuutta.

Suomi on viime vuosien MM-kisojenkin perusteella yksi vahvoista joukkueista olympiaturnauksessa.

– Suomi tulee pelaamaan A++-peliä. Pelaajat tietävät, että heillä on sauma voittaa, Lehkonen tiivisti.

Lue myös:

Jukka Jalosen joukkueen nimeämisurakka vaikeutui NHL:n vetäydyttyä olympialaisista: "Meillä on melkein kaksi joukkueellista"

Nyt se varmistui: NHL-pelaajat eivät lähde Pekingin olympialaisiin – Jalonen harmissaan odotetusta päätöksestä

Suosittelemme