Hyppää sisältöön

Selvitys: Rokotukset suojaavat myös lapsia tehokkaasti tartunnoilta – 11-vuotiailla jopa kaksinkertainen määrä tartuntoja 12-vuotiaisiin verrattuna

Helsinki GSE:n Tilannehuoneen selvityksen perusteella koronarokotus kannattaisi antaa myös 5-11-vuotiaille lapsille. Tähän mennessä 12-vuotiaat ovat olleet nuorimpia, jotka ovat rokotuksia saaneet.

Kuva: AOP

Koronatalouden tutkimusryhmän eli Helsinki GSE:n Tilannehuoneen torstaina julkaistun selvityksen mukaan mRNA-rokotteet näyttävät suojaavan hyvin myös lapsia koronavirukselta.

– Päätimme vertailla miten 12-vuotiaat, jotka ovat saaneet jo paljon rokotuksia eroavat tartujen määrissä 11-vuotiaista, jotka eivät ole saaneet rokotuksia lainkaan. Yllättävä löydös oli, että viime viikkoina tartuntoja on ollut todella paljon enemmän, jopa kaksinkertainen määrä, 11-vuotiailla 12-vuotiaisiin verrattuna, kertoo tutkimusryhmän johtaja Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen.

Selvityksen lopputulos on merkittävä, koska viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua siitä onko lasten rokotuksista varsinaista hyötyä.

Lue lisää: Riskiryhmiin kuuluvien pienten lasten koronarokotukset alkaneet Helsingissä ja Turussa – THL:n Hanna Nohynek vastaa Ylen seitsemään kysymykseen

Tartuntatautitiedoista näkyy, että 11- ja 12-vuotiaiden lasten tartunnat kehittyivät pitkälti samalla tavalla aina syksyyn asti. Rokotukset 12–15-vuotiaille lapsille alkoivat elokuussa, jonka jälkeen 11-vuotiailla havaittiin selvästi enemmän tartuntoja kuin 12-vuotiaiden ikäryhmässä.

Ero tartunnoissa on Kortelaisen mukaan niin suuri, että se kumoaa ainakin osoittain sen, että rokotetut eivät mene oireisena niin herkästi testeihin kuin rokottamattomat.

– Kyllä tuo tilastoissa nähtävä muutos osoittaa eron olevan vahvasti yhteydessä näiden 12-vuotiaiden rokotusten lisääntymiseen.

Eron näkyviin saamista edesauttoi se, että syksyn aikana tartunnat ylipäätään lähtivät voimakkaaseen kasvuun.

– Kun yhteiskunnassa ei ole paljon koronatartuntoja, niin silloin lasten rokotusten hyödyt ovat vähäisiä. Sen sijaan pahenevassa epidemiatilanteessa, missä lapsilla on paljon tartuntoja, rokottamisen hyöty voi olla aika merkittävä, Kortelainen sanoo.

Johtopäätökset ovat jopa yllättäviä.

– Pitäisi vahvistaa myös 5-11 vuotiaiden rokotuksia, hyödyt olisivat tässäkin ryhmässä ihan selvät. Valtioneuvoston tuoreen päätöksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaikkia 5-11 vuotiaita voi rokottaa, mutta rokottamisesta ei ole kuitenkaan annettu vahvaa suositusta.

– Jos epidemia lähiaikoina yhä pahenee olisi parempi, että etäkouluun menisivätkin alakoululaiset. Yläkouluikäisillä, lukiolaisilla ja toisen asteen oppilalla on jo paljon rokotuksia, Kortelainen sanoo.

Voit keskustella aiheesta 24.12. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Yle seurasi Marinin tiedotustilaisuutta: Ravintoloiden anniskelu loppuu ensi tiistaista alkaen jo kello 17, perusopetus ja toinen aste pysyvät lähiopetuksessa, sisärajavalvonta tiukkenee

Lasten koronarokotteita odotetaan maahan tällä viikolla – rokotukset alkavat aikaisintaan loppuviikolla

Suosittelemme sinulle