Hyppää sisältöön

Lähes yhdeksän miljardin euron James Webb -teleskooppi laukaistiin avaruuteen joulupäivänä

Hubble-teleskoopin seuraajan suunnittelu alkoi 25 vuotta sitten. James Webb -teleskoopin odotetaan muuttavan perustavanlaatuisesti tutkijoiden ymmärrystä maailmankaikkeudesta.

 Miljardien arvoinen James Webb -teleskooppi laukaistiin avaruuteen
Miljardien arvoinen James Webb -teleskooppi laukaistiin avaruuteen

Yhdysvaltain avaruushallintoviraston Nasan, Euroopan avaruusjärjestön ESA:n ja Kanadan avaruusjärjestön CSA:n yhteistyönä rakentama James Webb -avaruusteleskooppi on laukaistu avaruuteen tänään joulupäivänä.

Tallenne koko lähetyksestä on katsottavissa Yle Areenasta.

Etelä-Amerikasta, Ranskan Guyanasta laukaistu teleskooppi saa kyydin avaruuteen ranskalaisvalmisteiselta avaruusraketilta. 26 minuutin kyydityksen jälkeen teleskooppi jatkaa matkaansa itsekseen.

Seuraavan kuukauden aikana teleskoopin on tarkoitus päätyä määränpäähänsä Auringon kiertoradalla noin 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta. Tämä on noin neljä kertaa kauempana kuin kuu. Webbin erityinen kiertorata pitää sen jatkuvassa linjassa Maan kanssa.

Lähes tenniskentän kokoiseksi avautuva James Webb -teleskooppi voi havaita esimerkiksi maailmankaikkeuden alussa syntyneitä, nyt kaikkein kauimpana olevia kohteita. Teleskoopin avulla on tarkoitus päästä kuvaamaan suoraan eksoplaneettoja ja jopa saaman tietoa niiden elinkelpoisuudesta, ESA:n tiedeohjelman neuvonantaja Mark McCaughrean kertoi Yle Uutisille marraskuussa. Eksoplaneetat ovat planeettoja, jotka kiertävät muita tähtiä kuin omaa Aurinkoamme.

Taitelijan näkemys JWST:stä työssään avaruudessa. Kaikkien aikojen suurin ja tehokkain avaruusteleskooppi on määrä laukaista matkaan joulukuun 18. päivänä. Kuva: Adriana Manrique Gutierrez / Nasa GSFC /CIL

Nasan Hubble-teleskoopin seuraajaksi rakennettu James Webb -teleskooppi on maksanut lähes yhdeksän miljardia euroa. Sen odotetaan muuttavan perustavanlaatuisesti tutkijoiden ymmärrystä maailmankaikkeudesta.

Lue lisää:

Uuden sukupolven avaruusteleskooppi laukaistaan pian matkaan Etelä-Amerikasta – Yle tutustui isosilmäiseen jättiläiseen avaruuskeskuksessa

Suosittelemme sinulle