Hyppää sisältöön

U18-tyttöjen MM-kisat peruttiin taas: Tyttöleijonat suunnittelee kirjettä IIHF:lle – Suomen kiekkopomo kertoo, miksi U20-poikien kisat kuitenkin pelataan

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat peruttiin toista vuotta peräkkäin koronapandemian takia. Kisojen oli määrä alkaa tammikuun 8. päivä.

Tyttöleijonat MM-kisoissa tammikuussa 2020.
Edellisen kerran alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat pelattiin Bratislavassa vuodenvaihteessa 2019-2020. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sai jouluaattona ikäviä uutisia, kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kertoi peruvansa kaikki tammikuun turnaukset. Samalla Tyttöleijonien MM-turnaus peruuntui jo toista kertaa peräkkäin.

IIHF perusteli ratkaisua heikentyneellä koronatilanteella. Päätös herätti kummastusta, sillä tapaninpäivänä käynnistyvä alle 20-vuotiaiden poikien MM-turnaus pelataan kuitenkin Edmontonissa Kanadassa – aivan kuten viime vuonnakin. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-turnaus sen sijaan päätettiin perua toista kertaa peräkkäin.

Tyttöleijonien GM:n Tuula Puputin mukaan joukkue otti tiedon turnauksen peruuntumisesta pettyneenä vastaan.

– Pelaajat olivat totta kai pettyneitä. Päävalmentaja Mira Kuisma laittoi tiedon eteenpäin joukkueelle, kun tiesimme, että suurin osa oli jo perheidensä parissa ja tuki löytyy sieltä, Puputti kertoi Yle Urheilulle.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat oli määrä pelata Ruotsissa 8. tammikuuta alkaen. Ruotsin alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue ei sulattanut päätöstä suoriltaan, vaan lähestyi IIHF:ää avoimella kirjeellä.

– Tartutammeko me enemmän kuin pojat? Miksi turnauksia ei siirretä tai edes ehdoteta siirtoa? Huomioimisen arvoista on, että poikien finaali pelataan 6. tammikuuta, kun meidän turnauksemme olisi alkanut 8. päivä. Mikä muuttuu kahdessa päivässä? Ruotsin U18-tytöt ihmettelevät.

– Pojat ovat olleet kuplassa 10 päivää, mutta mikä estää meitä tekemästä samaa? Meistä kysymys on tasa-arvosta ja tämä on epätasa-arvoista.

Mira Kuisma mikrofoni kädessä mainosseinän edessä.
Tyttöleijonien päävalmentaja Mira Kuisma marraskuussa Helsingissä. Kuva: All Over Press

Myös Suomen joukkue on suunnitellut samanlaista kirjelmää IIHF:lle.

– Joukkue on puhunut samantyyppisestä viestistä ja IIHF:n lähestymisestä. Meillä kulma on ollut ehkäpä se, että haluamme tietää, olisiko kisat mahdollista pelata vielä myöhempänä ajankohtana, Puputti kertoi.

Apua Naisleijonilta

Apua Kansainvälisen liiton lähestymiseen Tyttöleijonat ovat saaneet kokeneemmilta pelaajilta. Kiekko-Espoon ja Naisleijonien puolustaja Minnamari Tuominen ja Ruotsin SDHL-seura Brynäsissä kiekkoja torjuva Eveliina Mäkinen ovat jakaneet Tyttöleijonille vinkkejä.

– Olemme Even kanssa auttaneet kirjettä muotoilevaa ryhmää ihan käytännön tasolla. Juuri tänäänkin oli videopuhelu aiheesta. Mielestäni siinä on hyviä juttuja, mitä tytöt saivat kasaan ja Even kanssa komppasimme ja kerroimme omia mielipiteitämme, Tuominen kertoi Yle Urheilulle.

Moninkertainen MM- ja olympiamitalisti Tuominen pitää tyttöjen kisojen peruuntumista ikävänä asiana.

– Olen todella pettynyt tyttöjen puolesta ja myös siihen, ettei selkeästi ole ollut mitään varasuunnitelmaa ja jotain toista vaihtoehtoa ajankohdalle ja sijainnille, Tuominen harmitteli.

Tuominen muistuttaa, että pojille järjestetään myös alle 20-vuotiaiden MM-kisat, kun taas tytöille U18-kisat ovat ainoat ennen naisten arvoturnausta.

– Eihän tämä hirveän hyvälle näytä, ettei tyttöjen kisojen eteen nähdä ihan hirveästi vaivaa, että pystyttäisiin järjestämään. Mielestäni se kertoo arvostuksesta, ettei se välttämättä ole ihan tapissa.

Kanada tarjoutui järjestämään kisat

Kanadan Ontarion provinssin naisten jääkiekkoliitto OWHA tarjoutui järjestämään U18-tyttöjen MM-kisat. Tapaninpäivänä alkavat alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisat pelataan juuri Kanadan Edmontonissa.

– Terveysturvallisuustilanne osallistuvissa maissa näyttää todella erilaiselle. Missä ikinä pelataan tai keskustelaan pelaamisesta, meidän on pakko huomioida koronatilanne. Se on loppupeleissä IIHF:n päätös, Puputti muistutti.

Siitä huolimatta hän toivoo, että asiasta keskusteltaisiin kansainvälisessä liitossa.

– Toivon, että jos on mahdollisuus pelata, siitä keskustellaan. Tahto pelata on kova, ja on ihan mahtavaa, että taustalla tehdään töitä, missä olisi mahdollista pelata ja milloin.

"Varmasti välttämätöntä"

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela pitää tyttöjen turnauksen peruuntumista harmillisena mutta välttämättömänä.

– Päätös on erittäin harmillinen, mutta tässä peruttiin tammikuulta kuusi turnausta ja peruminen on varmasti ollut välttämätöntä tämän vaikeutuneen pandemiatilanteen vuoksi, Nummela kommentoi Yle Urheilulle.

Viisi muuta turnausta olivat U20-poikien 2-divisioonan turnaus Serbiassa, U20-poikien 3-divisioonan turnaus Meksikossa, U18-tyttöjen 1-divisioonan turnaus Unkarissa, U18-tyttöjen 1-divisioonan turnaus itävallassa ja U18-tyttöjen 3-divisioonan turnaus Turkissa.

Nelli Laitinen firar mål.
Edellisen kerran tyttöjen MM-kisat pelattiin Bratislavassa vuodenvaihteessa 2019–2020. Kuva: Riku Laukkanen

Alle 18-vuotiaiden poikien MM-kisat peruttiin koronan vuoksi keväällä 2020, mutta tämän vuoden keväänä ne järjestettiin Yhdysvalloissa. Alle 20-vuotiaat pojat ovat pelanneet sekä viime vuonna että tänä vuonna koronasta huolimatta. Nummelan mukaan syy on kuplajärjestelyissä.

– Mitä alle 20-vuotiaiden poikien MM-kisoihin tulee, keskeisin merkittävä ero on, että turnauksen joukkueet ovat olleet joulukuun 10. päivän tienoilta asti kuplajärjestelyissä ja säännöllisen testauksen alla. Nämä 20-vuotiaiden kisat pystytään järjestämään terveysturvallisesti, mutta tammikuun turnausten osalta tilanne olisi ollut toinen, Nummela avasi.

Ruotsin alle 18-vuotiaat tytöt ihmettelivät kirjeessä, miksei tyttöjen MM-turnausta ennen voitu toteuttaa samanlaista kuplaratkaisua.

– Sitä täytyy kysyä IIHF:ltä, mutta yksi ero on varmasti siinä, että alle 18-vuotiaiden kohdalla puhumme alaikäisistä nuorista ja tälläisen viikkoja kestävän kuplajärjestelyn kohdalla voi pohtia, olisiko se perusteltu ja mahdollinen alle 18-vuotiaiden osalta. Toinen näkökulma on, että näissä poikien U20-kisoissa ylimmällä sarjatasolla ovat erilaiset voimavarat käytössä, niin kansainvälisen liiton kuin järjestäjämaa Kanadan taholta ja näin ollen hyvin työläs ja kallis kuplajärjestely on sen turnauksen osalta ollut mahdollinen.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan mukaan IIHF tarkasteli myös tammikuun turnausten siirtoa.

– Se tieto, mikä minulla on, on että IIHF tutki kevään otteluohjelmaa ja kalenteria. Jos tammikuu on poissuljettu ja ennuste on tällä hetkellä, että pandemian puolesta voisi olla mahdollista pelata ehkä huhtikuussa, niin huhtikuun kalenteri on todella täysi, Nummela kertoi.

Nummelan mukaan MM-turnauksen siirtäminen näyttääkin aikataulun puolesta epätodennäköiseltä.

– IIHF:llä on rajalliset voimavarat, montako turnausta pystytään kerralla järjestämään ja voimavarat ovat huhtikuulta sidottu. Ymmärrykseni mukaan tämän pohdinnan seurauksena IIHF on päätynyt tähän ratkaisuun (turnauksen perumiseen siirtämisen sijaan).

Kanadan ja USA:n tähdet nousivat vastarintaan

Myös monet Yhdysvaltain ja Kanadan tähdet ja entiset pelaajat ottivat aiheeseen tiukasti kantaa sosiaalisessa mediassa.

– Tällä ei ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa, jos he voivat viedä läpi poikien MM-kisat. Kun on tahtoa, löytyy aina ratkaisu. Kyseenalaistan, että tahtoa on, urallaan maailman parhaana naiskiekkoilijana pidetty, Suomessakin pelannut Hayley Wickenheiser tylytti.

– On todella loukkaavaa ja alentavaa perua (ei edes siirtää) U18-tyttöjen MM-turnaus samaan aikaan, kun poikien MM-turnaus on pelattu kahdesti peräkkäin, Kanadan maajoukkueessa kaksi olympiakultaa ja yhden MM-kullan voittanut maajoukkuevahti Shannon Szabados kommentoi.

– IIHF on jatkuvasti priorisoinut miesten turnauksia pandemian aikana, mutta U18-tyttöjen kisat perutaan – TAAS. U18-tyttöjen kisat täytyy pelata turvallisesti tällä kaudella, aivan kuten U18-poikien ja U20-poikienkin. He ansaitsevat sen, USA:n jääkiekkomaajoukkueessa kultaa voittanut, uransa päättänyt Meghan Duggan twiittasi.

Juttua täydennetty 18.18: Lisätty Nummelan kommentti kuplajärjestelyistä.

Lue myös:

Tässä on yksi Nuorten Leijonien tuntemattomimmista MM-kisapelaajista – Luulajan "katvealueella" kiekkoileva Olli Nikupeteri yllättyi syksyllä itsekin

Saksa mittaa jälleen Suomen valmiuden MM-avauksessa – NHL:n asiantuntijat tarjoavat Suomelle kisoihin vain yllättäjän roolia

Suosittelemme