Hyppää sisältöön

Pääsenkö konserttiin, kirjastoon tai uimaan? Katso tästä alueesi tuoreimmat koronarajoitukset – tiukennuksia luvassa monin paikoin

Uudellamaalla ei saa järjestää lainkaan yleisötilaisuuksia tästä päivästä alkaen. Päijät-Hämeessä tilaisuuksien väkimäärä pitää nyt rajata kymmeneen.

Rock-yhtye esiintyy lavalla, edessä yleisöä nauttii musiikista kädet ilmassa
Massatapahtumat on kielletty suurimmassa osassa maata. Kuvassa juhlitaan Simerockissa Rovaniemellä elokuussa. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Greta Virranniemi

Koronarajoitukset ovat jälleen tiukentumassa useilla alueilla.

Uudellamaalla tulevat tänään tiistaina voimaan entistä kovemmat rajoitukset, Päijät-Hämeessä niin tapahtui eilen maanantaina. Aiempaa tiukemmista määräyksistä on päätetty myös Kymenlaaksossa.

Monilla muilla alueilla odotetaan aluehallintovirastojen päätöksiä, jotka valmistunevat välipäivien aikana.

Myös ravintoloiden aukioloa säätelevät valtakunnalliset rajoitukset kiristyvät tänään tiistaina.

Leviämisalueiden anniskeluravintoloiden pitää nyt sulkea ovensa kello 18, vaikka käytössä olisi koronapassi. Ruokaravintolat saavat olla auki kello 20 asti, jos ne edellyttävät koronapassia.

Leviämisaluetta on koko maa lukuunottamatta Ahvenanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Itä-Savon sairaanhoitopiirejä.

Kokosimme alle alueellisia rajoituksia kaikista maakunnista. Maakunnallisten toimien lisäksi kunnat voivat päättää omista toimistaan.

Näillä alueilla rajoitukset tiukentuvat:

Uusimaa

Kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Niitä ei saa järjestää edes koronapassilla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tulee voimaan tänään tiistaina ja sitä on noudatettava 17. tammikuuta asti.

Lisäksi yleisölle avoimet sekä rajatun piirin oleskeluun tarkoitetut tilat ovat kiinni. Näitä ovat tanssipaikat, kuorolaulutilat, harrastajateatterien tilat sekä muut vastaavat ryhmäharrastuspaikat. Tilat pysyvät suljettuina 10. tammikuuta asti.

Tiloja voi kuitenkin käyttää lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisiin palveluihin.

Kymenlaakso

Asiakastiloissa täytyy rajoittaa lähikontakteja. Käytännössä se tarkoittaa asiakasmäärien rajoittamista, paikkojen sijoittelua uudelleen, kävijöiden porrastusta ja kulkureittien muuttamista. Velvoite koskee esimerkiksi kuntosaleja, sisäliikuntatiloja, uimahalleja, kirjastoja ja museioita.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tulee voimaan tänään tiistaina ja kestää 27. tammikuuta asti.

Lisäksi yli 50 henkilön yleisötilaisuudet on kielletty sisätiloissa 12. tammikuuta asti. Koronapassilla tilaisuuksia voi järjestää.

Päijät-Häme

Sisätiloissa ei saa järjestää yli kymmenen hengen tilaisuuksia Päijät-Soten alueella. Rajoitus tuli voimaan eilen maanantaina. Alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen kunnat sekä Pukkila ja Myrskylä Uudeltamaalta.

Ulkona voi pitää enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia. Suurempiakin tapahtumia saa järjestää koronapassilla. Yleisiä kokouksia ei saa pitää edes koronapassilla.

Määräys on voimassa 26. tammikuuta asti.

Lisäksi asiakastilojen kävijämääriä pitää rajottaa. Määräyksestä vapautuu koronapassilla vapaa-ajan virkistystiloissa, kuten museioissa ja sisäliikuntatiloissa.

Asiakastilojen määräykset ovat voimassa 19. tammikuuta asti.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä haluaa tiukentaa rajoituksia, koska koronatilanne on vaikea. Maakunnassa odotetaan nyt aluehallintoviraston päätöstä ryhmän esityksestä.

Maakunnallinen koronakoordinaatioryhmä esittää tiettyjen liikunta- ja harrastetilojen sulkemista enintään kahdeksi viikoksi tartuntatautilain 58 g -pykälän turvin. Kiinni menisivät uimahallit, tanssipaikat ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat. Rajoitus ei koskisi ammattilaisurheilua eikä alle 18-vuotiaita.

Aluehallintoviraston ratkaisua odotetaan näinä päivinä.

Näillä alueilla suunnitellaan rajoitusten tiukennuksia:

Pohjois-, Etelä- ja Itä-Savo sekä Pohjois-Karjala

Sisätiloissa ei saa järjestää yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Tilojen käyttö edellyttää terveysturvallisuuden varmistamista. Rajoitukset ovat voimassa 9. tammikuuta asti.

Itä-Suomen aluehallintovirasto päättää rajoitusten tiukennuksista kuluvan viikon aikana ja pyytää päätöksestä lausuntoja leviämisalueiden sairaanhoitopiireiltä viikon 1 alkupuolella. Se on myös varautunut nopeampiin toimenpiteisiin, jos epidemiatilanne vaatii niitä. Maakuntien koronanyrkit keskustelevat asiasta maanantain ja tiistain aikana.

Keski-Pohjanmaa

Sisätiloissa ei saa järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia. Määräys on voimassa 5. tammikuuta asti.

Kokoontumisrajoituksiin on tulossa kiristyksiä. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätöksiä odotetaan joulun jälkeisellä viikolla.

Näillä alueilla rajoitusten jatko selviää lähipäivinä:

Varsinais-Suomi

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sekä sisällä että ulkona on kielletty vuoden loppuun asti.

Lisäksi yleisölle avoimet sekä rajatun piirin oleskeluun tarkoitetut tilat ovat kiinni. Näitä ovat tanssipaikat, kuorolaulutilat, harrastajateatterien tilat sekä muut vastaavat ryhmäharrastuspaikat. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on suljettu yleisöltä.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päättää rajoitusten jatkosta todennäköisesti tiistaina tai keskiviikkona.

Satakunta

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset niin sisällä kuin ulkonakin on kielletty. Myös liikunta-, urheilu-, huvi- ja virkistystoiminnan tiloja on suljettu.

Yleisölle avointen oleskelutilojen käyttö täytyy järjestää niin, että lähikontakteja voidaan ehkäistä. Käytännössä koronatartunnan riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskien käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Rajoitukset ovat voimassa vuoden loppuun asti.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päättää rajoitusten jatkosta todennäköisesti keskiviikkona.

Näillä alueilla aiemmat rajoitukset pysyvät voimassa:

Pirkanmaa

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty sekä sisällä että ulkona. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräys on voimassa 7. tammikuuta asti.

Lisäksi kaikki avoimet asiakas-, osallistuja- ja odotustilat täytyy pitää suljettuina, eikä niihin pääse edes koronapassilla. Tiloja voi kuitenkin käyttää alaikäisten harrastuksiin.

Keski-Suomi

Sisätiloissa saa järjestää korkeintaan 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Määräystä ei tarvitse noudattaa yleisötilaisuuksissa, jos käytössä on koronapassi. Yleisissä kokoukissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, joten rajoituksia on noudatettava.

Rajoitukset ovat voimassa 5. tammikuuta asti.

Jämsässä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä sekä sisällä että ulkona. Lisäksi yleisölle avoimet tilat sekä rajatun piirin oleskeluun tarkoitetut tilat on suljettu. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat täytyy pitää kiinni.

Jämsää koskevat määräykset ovat voimassa 7. tammikuuta asti, eikä niistä voi vapautua koronapassilla. Jämsän määräykset poikkeavat muusta Keski-Suomesta, koska kunta kuuluu Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin ja noudattaa sen rajoituksia.

Kanta-Häme

Yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty sisätiloissa. Ulkona saa kokoontua korkeintaan 50 hengen porukalla. Yleisötilaisuuksia voi kuitenkin järjestää koronapassilla.

Lisäksi asiakastiloissa täytyy rajoittaa lähikontakteja. Käytännössä se tarkoittaa asiakasmäärien rajoittamista, paikkojen sijoittelua uudelleen, kävijöiden porrastusta tai kulkureittien muuttamista.

Määräykset ovat voimassa 23. tammikuuta asti.

Etelä-Karjala

Yli 50 yleisötilaisuudet sisätiloissa on kielletty, mutta rajoituksen voi kiertää koronapassilla. Rajoitus on voimassa 23. tammikuuta asti.

Etelä-Pohjanmaa

Sisätiloissa saa pitää korkeintaan 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja kokouksia. Koronapassin turvin voi kokoontua suuremmallakin joukolla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräys on voimassa 23. tammikuuta asti.

Pohjanmaa

Yli 50 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on kielletty Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Sairaanhoitopiiriin kuuluvat Pohjanmaan kunnat Kruunupyytä lukuun ottamatta. Yleisötilaisuuksia voi kuitenkin järjestää koronapassilla.

Määräys on voimassa 19. tammikuuta asti.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kokoustaa asian tiimoilta seuraavan kerran keskiviikkona.

Pohjois-Pohjanmaa

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset tilaisuudet sekä sisä- että ulkotiloissa on kielletty vuoden loppuun saakka. Esimerkiksi uimahallit, kylpylöiden allasosastot, kuntosalit ja tanssipaikat ovat kiinni.

Lisäksi asiakas- ja yleisötilojen käyttöä rajoitetaan lyhytaikaisesti. Tiloja voidaan kuitenkin käyttää edelleen lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Alueellinen koordinaatioryhmä pohtii tilannetta jälleen tänään tiistaina iltapäivästä.

Kainuu

Maakunta on edelleen koronatartuntojen perustasolla, eikä aluehallintovirasto ole määrännyt alueelle rajoituksia.

Koronavalvontaa on kuitenkin tiukennettu raja-asemilla.

Lappi

Yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa on kielletty. Yleisötilaisuuksiksi luokitellaan esimerkiksi konsertit ja urheilutapahtumat, yleisiksi kokouksiksi esimerkiksi mielenosoitukset. Yleisötilaisuuksien rajoituksista vapautuu koronapassilla, mutta yleisen kokouksen järjestäjä ei voi edellyttää sitä.

Asiakas- ja yleisötiloissa täytyy myös ehkäistä lähikontaktien aiheuttamaa koronatartuntariskiä. Riskiä voi alentaa esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, rajoittamalla asiakasmäärää tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin. Toimista on tehtävä suunnitelma.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 29.12. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Päivittyvä koronaseuranta

Korjattu 28.12. kello 08:47: Päijät-Hämeen rajoitukset kiristyivät maanantaina, eivät tiistaina.

Suosittelemme sinulle