Hyppää sisältöön

Koronarajoitukset: ravintoloiden anniskelu päättyy aiemmin, Ruotsi vaatii negatiivista koronatestiä, Suomi palauttaa sisärajatarkastukset

Aluehallintoviraston yleisörajoituksista voi isolta osin kuitenkin vapautua koronapassilla.

Lasi baaritiskillä.
Kuvituskuva: Tiistaista alkaen alkoholin myynnin on loputtava ravintoloissa kello 17.00. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Jarno Tiihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa koronarajoituksista tiukkenee tiistaina.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan 28. joulukuuta alkaen koronapassin käyttö ei enää nykyiseen tapaan vapauta ravintoloita niille asetetuista rajoituksista.

Anniskelun on päätyttävä kaikissa ravintoloissa kello 17.00. Jos ravintolan päätoimiala on alkoholin anniskelu, sen on suljettava ovensa kello 18.00. Ruokaravintolat saavat kuitenkin olla auki kello 20 asti edellyttämällä koronapassia.

Lue sosiaali- ja terveysministeriön tiedote tästä linkistä.

Lisäksi Ruotsi vaatii maahan tulijoilta tiistaista alkaen korkeintaan 48 tuntia vanhaa negatiivista koronatestitulosta. Tornionlaakson Neuvoston toiminnanjohtaja Tuula Ajanki kertoo saaneensa Haaparannan rajapoliisilta tiedon, jonka mukaan testiä ei kuitenkaan vaadita säännöllisesti rajan ylittäviltä työntekijöiltä, opiskelijoilta eikä esimerkiksi perheiltä, joissa lapset ovat välillä Suomessa asuvan ja välillä Ruotsissa asuvan vanhempansa luona.

Suomi puolestaan palauttaa rajoille sisärajavalvonnan ja alkaa vaatia koronatodistuksen lisäksi todistusta negatiivisesta koronatestistä. Testivaatimusta ei ole rajayhteisöön kuuluvilla. Lisäksi Suomen kansalaisella on perustuslaillinen oikeus saapua aina maahan.

Tarkkaa tietoa rajatarkastusten alkamisajasta ei ole, mutta esimerkiksi Torniossa toimiva Länsi-Suomen merivartiosto on valmistautunut aloittamaan tarkastukset tiistai-iltapäivällä kello 15. Niitä tehdään sekä nelostiellä että Krannikadulla.

Rajavartiolaitoksen ohjeet löytyvät tästä linkistä.

Aluehallintoviraston monista rajoituksista voi poiketa koronapassilla

Lapin aluehallintoviraston viime viikolla määräämistä kokoontumisrajoituksista voi isolta osin vapautua koronapassilla.

Kemin kaupunki onkin päättänyt, että koronapassi otetaan käyttöön Kemin uimahallissa ja muissa kaupungin sisäliikuntapaikoissa.

20 henkilön yleisörajoituksesta voi vapautua koronapassilla myös esimerkiksi konserteissa, urheilutapahtumissa, teattereissa, museoissa ja muissa kulttuuritiloissa. Julkisissa kokouksissa, kuten mielenosoituksissa, koronapassia ei voi ottaa käyttöön.

28.12. kello 12.35 täydennetty ennakoiva tieto, koska rajatarkastukset voisivat alkaa.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle