Hyppää sisältöön

Tuhansia joulukortteja jäi jakamatta pääkaupunkiseudulla, kun lajittelukone hajosi ja 200 postinjakajaa puuttui

Joulupostin jakeluongelmia on ollut muun muassa Helsingin kantakaupungissa ja Espoossa.

Postinjakaja jakomatkalla polkupyörällä.
Posti sanoo tarvitsevansa 200 työntekijää lisää postin ja sanomalehtien jakeluun pääkaupunkiseudulla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Nina Svahn

Joulupöydissä käydyissä keskusteluissa on käynyt ilmi, että tervehdyksenä lähetetyt joulukortit eivät ole menneet ajoissa perille eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Postin jakelujohtaja Sami Reponen, miksi joulukortteja on jäänyt jakamatta?

– Työvoimapula on ongelma, minkä takia emme saaneet ihan kaikkia joulukortteja määräajassa perille. Ottaisimme samantien 200 työntekijää pääkaupunkiseudun postin ja sanomalehtien jakeluun, kun vain saisimme.

Joulukortti on monelle tärkeä perinne, ja tänä vuonna suomalaiset lähettivät lähes 16 miljoonaa joulukorttia. Kuinka iso määrä joulukortteja jäi pääkaupunkiseudulla jakamatta ennen joulua?

– Työvoimapulan lisäksi meillä oli myös konelajittelussa tekninen virhe, joten emme saaneet kaikkia kortteja lajiteltua. Niitä jaettiin vielä jouluaattonakin, mutta siitä huolimatta muutamia tuhansia kortteja jäi jakamatta pääkaupunkiseudulla.

Osa korttien lähettäjistä sanoo olleensa jo hyvissä ajoin liikenteessä, parikin viikkoa ennen joulua. Minkä takia tämä aika ei ole riittänyt?

– Emme aina pysty lajittelemaan kortteja saapumisjärjestyksessä. Myöhemmin Postiin saapuneita kortteja on ehtinyt aiemmin perille kuin aikaisemmin postitettuja. Tämä on aina taiteilua näin suurissa kirje- ja korttimäärissä.

Koskeeko jakeluhäiriö tiettyjä kaupunginosia pääkaupunkiseudulla?

– Ongelma on ollut suurin Helsingin kantakaupungissa. Myös Espoossa ja Sipoon Söderkullassa on ollut jakeluongelmia.

Jos joulukorttia tietää vielä odottaa tuttavalta tai sukulaiselta, niin koska se saapuu perille?

– Kaikki oikealla osoitteella varustetut kortit saamme alkuviikon aikana perille. Sellaiset kortit, joiden osoite on virheellinen tai vanha, pyrimme selvittämään vuoden loppuun mennessä. Ne jaetaan pikavauhtia pois, mutta niistä valitettavasti osa ehtii perille vasta seuraavan vuoden alkuviikoilla.

Jäivätkö joulukortit tulematta ennen joulua? Voit keskustella aiheesta 28.12.2021 kello 23 saakka.

Lue myös:

Huijausviestit osuvat myös pakettien huippusesonkiin, mutta eivät ole saaneet asiakkaita hidastelemaan lahjojen haussa – "Paketit haetaan todella nopeasti"

Seinäjoella lajitellaan nyt parhaina päivinä 40 000 pakettia – joulusesonki kiihdyttää entisestään korona-ajan Postille tuomaa ikuista joulua

Suosittelemme sinulle