Hyppää sisältöön

Kirkonmenojen häirintää ja Jeesus-patsaan turmelua – Intian kristityt harjoittivat jouluperinteitään hindunationalismin varjossa

Pääministeri Narendra Modin hallitus jäädytti maanantaina Äiti Teresan avustusjärjestön pankkitilit. Äärihindut ajavat uskonnollisia vähemmistöjä ahtaaseen rakoon.

Kristityt ihmiset osoittavat mieltä.
Kristityt osoittivat joulun alla mieltään Bangaloressa, Karnatakan osavaltiossa. Osavaltion parlamentti suunnittelee lakia, joka rajoittaa uskonnollista kääntymistä. Kuva: Jagadeesh Nv / AOP
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Jouluperinteitään harjoittavat kristityt ovat joutuneet taas hyökkäyksen kohteiksi Intiassa.

Tänään Länsi-Bengalin osavaltiossa jäädytettiin Äiti Teresan MoC-avustusjärjestön pankkitilit. Hindunationalistisen pääministerin Narendra Modin hallitus antoi käskyn kajota järjestön tileihin.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1997 saanut roomalaiskatolinen nunna Äiti Teresa perusti avustusjärjestönsä vuonna 1950.

– Tilien jäädytys oli julma joululahja köyhistä köyhimmille intialaisille, Kalkutan arkkihiippakunnan piispan apulainen Dominic Gomes sanoo.

MoC-avustusjärjestön palveluksessa on ympäri maailmaa tuhansia nunnia. He ylläpitävät muun muassa sairaaloita, kouluja ja lastenkoteja.

Intian keskushallitus on ollut toistaiseksi vaitonainen tilien jäädytyksestä. Vain Länsi-Bengalin osavaltio on kommentoinut asiaa.

– Tilien jäädytyksellä ei ole mitään tekemistä järjestön kristillisyyden kanssa. Lehdistön ei pidä sekoittaa taloudellisia epäselvyyksiä ja uskonnollisia tunteita keskenään, nimettömänä pysyttelevä Länsi-Bengalin hallinnon edustaja arvioi uutistoimisto Reutersille.

Länsi-Bengalin hallinto ei ole yksilöinyt, mistä taloudellisista epäselvyyksistä on kyse.

Tyttö esittelee kuvaa Jeesuksesta.
Kristityt ovat pieni uskonnollinen vähemmistö Intiassa. Heitä on reilut kaksi prosenttia yli miljardista intialaisesta. Kuva: Piyal Adhikary / AOP

Joulupukkikin vihan kohteena

Kristityt ovat olleet pitkin Intiaa toistuvien kiusantekojen kohteina jo ennen joulua ja vallankin joulun pyhien aikana.

Äärilaidan hinduryhmät ovat häiriköineet muun muassa kristittyjen joulumessuja. Joulukirkkoon on hyökätty useassa eri kaupungissa eri puolilla Intiaa.

Hindujen ääriryhmät ovat häiriköineen messuja, huudelleet iskulauseitaan joulukirkkoon menijöille, Jeesus-patsaita on turmeltu ja muun muassa Varanasin kaupungissa joulupukkia esittävä nukke on poltettu.

Varanasi on pääministeri Modin vahvaa tukialuetta.

Modin valta aukaisi padot

Hinduenemmistöisessä Intiassa kristityt ovat erittäin pieni vähemmistö. Äärioikeistolaiset hindunationalistit ovat pääministeri Narendra Modin valtakauden aikana toistuvasti häiriköineet sekä kristittyjä että muslimeja.

Modi nousi valtaan vajaat kahdeksan vuotta sitten. Hindunationalistit ovat sen jälkeen uskaltautuneet hyökätä uskonnollisia vähemmistöjä vastaan.

Hindujen ääriryhmät sanovat vastustavansa uskontojen sekoittumista. He väittävät, että kristityt ja muslimit tekevät voimakasta hindujen käännytystyötä.

Etualalla risti ja taustalla ihmiset osoittavat mieltä.
Käännytystyö on kristittyjen mukaan äärihinduryhmien keppihevonen muiden uskontojen vastaisessa taistelussa. "Pakkokäännytyksiä" vastaan suunnitellaan lakeja useissa Intian osavaltioissa. Kuva: Jagadeesh Nv / AOP

Lailla "love jihadia" vastaan

Äärihindujen keskuudessa leviää salaliittoteoria, jonka mukaan muslimimiehet pyrkivät järjestelmällisesti käännyttämään hindunaisia avioliiton kautta.

Tätä "love jihad" -nimen saanutta ajatusta vastaan pyritään taistelemaan useissa osavaltoissa lakimuutoksilla, jotka estävät hindujen kääntymisen. Joissakin osavaltoissa "pakolla" käännyttäjä voi saada jopa kymmenen vuotta vankeutta.

Uskonnollisten vähemmistöjen edustajat pelkäävät tällaisten lakimuutosten lisäävän hindunationalistien halua muuttaa vähemmistöjen elinolosuhteita entistä ankarammiksi.

Suosittelemme