Hyppää sisältöön

2 800 asukkaan Vimpelissä pesäpallo ja koripallo lyövät kättä yhteen ainutlaatuisesti – lukiostakin löytyy palloilulinja

Vimpelin Veto on aloittanut naisten Korisliigan kauden erinomaisesti. Noin 2 800 asukkaan kunta on muutoinkin todellinen palloilupitäjä, sillä miesten Superpesis-joukkue taistelee säännöllisesti kirkkaimmista mitaleista.

Vimpelin Vedon Korisliiga-joukkueen päävalmentaja ja seuran toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala antaa ohjeita naisten Korisliigan ottelussa HBA-Märsky–Vimpelin Veto 8. joulukuuta 2021 Helsingissä.
Vimpelin Vedon Korisliiga-joukkueen päävalmentaja ja seuran toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala antaa ohjeita 8. joulukuuta HBA-vieraspelissä. Kuva: Lehtikuva
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Sanonnan mukaan Vimpelissä synnytään pesäpalloräpylä kädessä, sillä laji on paikkakunnalla lähes uskontoon verrattava asia. 2000-luvulla kuitenkin myös naisten koripallo on ottanut vankan jalansijan. Vedon toiminnanjohtaja ja naisten Korisliiga-joukkueen valmentaja Jukka-Pekka Kujala arvioi lajien tukevan toisiaan erityisesti junioreiden saralla.

– Koripallossa on mukana vajaat sata tyttö- ja naispelaajaa. Junioripuolella suurin osa pelaa myös pesäpalloa, mikä on erinomainen asia, sillä lajit kehittävät kasvavia pelaajia eri tavoin, Kujala sanoo.

Erinomainen apu nuorten pelaajien kehittämiseen on paikkakunnan oma lukio, missä on palloilulinja. Koripallon edustusjoukkueessa palloilulinjan tuomasta lisäharjoittelumahdollisuudesta nauttii neljä pelaajaa. Lisäksi yksi pelaajista on vastaavalla linjalla Kokkolassa. Kujala pitää yhteistyötä toimivana.

– Tällainen mahdollisuus on kannaltamme todella hyvä asia. Nuoret pelaajat voivat opiskella ja samalla treenata entistäkin paremmin.

Vimpelin Pihla Jaatinen (oik.) puolustaa HBA:n Elina Aarnisaloa vastaan naisten Korisliigan ottelussa HBA–Veto 8. joulukuuta 2021.
Vimpelin Vedon Pihla Jaatinen (oik.) puolustaa HBA:n Elina Aarnisaloa vastaan naisten Korisliigan ottelussa HBA–Veto 8. joulukuuta 2021. Kuva: Lehtikuva

Yhteisön anteliaisuus pelasti seuran

Vedossa on tällä erää viisi tyttöjuniorijoukkuetta sekä kahdeksatta kauttaan pääsarjassa pelaava, noin 70 000 euron budjetilla operoiva naisten Korisliiga-joukkue. Poikien ja miesten sarjoissa Vedolla ei ole virallisia koripallojoukkueita.

Kujala kiittelee yleisön tukea niin kori- kuin pesäpallossa.

– Koripallossa yleisökeskiarvomme on reilut 200, mikä on varsin mukava. Pesäpallossa luku oli viime kaudella 1 600.

– Budjettien osalta koripallon pääsarja pyörii 70 000 eurolla, ja pesäpallon euromäärä on 630 000. Yleisön tuki onkin meille kokonaisuudessaan tärkeää niin rahallisesti kuin talkooväen saannin kannalta.

Kannattajat olivat tärkeässä roolissa myös 1990-luvun puolivälissä, jolloin Vedolla oli velkaa yli miljoonaa markkaa.

– Tuolloin yritykset ja yksityiset lahjoittivat seuralle noin 350 000 markkaa, millä oli suuri merkitys seuran pelastumisen kannalta.

Pesäpallossa Vimpelin kotiyleisön hurmos on tuttua, mutta Kujalalla on esimerkki Veto-kannattajien fanaattisuudesta koripallonkin suhteen.

– Silloin pelattiin vanhassa salissa miesten ottelua. Yleisö pääsi tuolloin käsiksi koripallotelineeseen, jota eräs innostui heiluttamaan vastustajan vapaaheittojen aikana. Kyseinen katsoja päätyikin sen jälkeen tuomarin poistamana ulkoilmaan.

Vimpelin Veto pitämässä aikalisää.
Vimpelin Veto sijoittui kahdella edellisellä kaudella miesten Superpesiksessä pronssille. SM-kultaa se on voittanut 1960, 1965, 2010, 2016 ja 2017. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Isoranta teki valintansa C-juniorina

Yksi Vedon nuorista lupauksista on lukion viimeistä luokkaa palloilulinjalla käyvä Minttu Isoranta. Hän on myös kahden lajin kasvatti.

– Lähdin koripallon pariin jo alle kouluikäisenä isäni innostamana. Pelasin myös pesäpalloa C-junioreihin saakka, mutta koripallo oli lopulta juttuni, Isoranta kertoo.

Hän kiittelee lukion palloilulinjan tuomia harjoitusmahdollisuuksia.

– Koulussa on 2–3 kertaa viikossa aamutreeni, millä haetaan lajitaitoa, sekä kerran viikossa kuntosalitreeni. Ne ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

Vimpelin Vedon Minttu Isoranta kuljettaa palloa naisten Korisliigan ottelussa HBA-Märsky–Vimpelin Veto 8. joulukuuta 2021 Helsingissä.
Vimpelin Vedon Minttu Isoranta ottelussa HBA-Märskyä vastaan 8. joulukuuta. Kuva: Lehtikuva

Kuluvaa kautta Isoranta luonnehtii positiiviseksi.

– Niin suomalaisilla kuin kolmella ulkomaalaisella pelaajalla on hyvä joukkuehenki ja dynamiikka. Pelaamme joukkueena, mikä on avainasia. Itse koen kehittyneeni erityisesti puolustuspäässä, vaikka töitä on toki paljon edelleen tehtävänä.

Tällä hetkellä Vimpelin Veto on naisten Korisliigassa hienosti toisena. 14 ottelusta on tullut 10 voittoa.

Lue lisää:

Valmentajien taustojen tarkistuksia ja kyselyitä pelaajille – näin pesäpalloväki havahtui häirintäkohuun

Kotkaan ihastunut yhdysvaltalaistähti hakee Suomen kansalaisuutta – voisiko Awak Kuier saada rinnalleen kovan vahvistuksen maajoukkueessa?

Kolmen harrastusvuoden jälkeen huipulla: 29-vuotias Essi Saastamoinen vaihtoi lajia ja kilpailee nyt kahdesta maailmanmestaruudesta

Yhdysvaltoihin muuttanut Lotta Vehka-aho, 20, huomasi, kuinka nopeasti elämä voi muuttua – hän palasi Suomeen ja alkoi miettiä arvojaan uudella tavalla

Suosittelemme sinulle