Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat Ukrainan kriisistä ja ydinaseista tammikuussa

Suurvaltojen väliset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi. Tammikuussa Ukrainasta neuvottelevat Venäjän kanssa myös Nato ja Etyj.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasivat kasvotusten Genevessä kesäkuussa. Kuva: AOP

Yhdysvallat ja Venäjä keskustelevat ydinasevalvonnasta ja Ukrainan tilanteesta 10. tammikuuta. Päivämäärän vahvisti Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov tiistaina sen jälkeen, kun neuvotteluista oli uutisoinut AFP nimettömiin lähteisiin nojaten.

– Tapaaminen järjestetään Genevessä. Venäjän ja Yhdysvaltojen kahdenvälisten neuvottelujen pääpäivä on 10. tammikuuta, Rjabkov sanoi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

– On mahdotonta päästä sopimukseen yhdessä päivässä, mutta emme voi myöskään viivyttää prosessia. Asia on hyvin kiireellinen ja hyvin vakava, hän sanoi.

AFP:n mukaan neuvottelut ovat osa strategista turvallisuuskeskustelua, joka alkoi Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä viime kesäkuussa Sveitsin Genevessä.

Ensimmäiseksi neuvotteluista kertoi nimettömänä pysyvä Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden edustaja uutistoimisto AFP:lle.

– Kun istumme alas neuvottelupöytään, Venäjä voi nostaa esiin omat huolensa ja me myös voimme nostaa esiin huolemme Venäjän toiminnasta, edustaja sanoi.

Edustajan mukaan Venäjän ja sotilasliitto Naton edustajien on määrä tavata tammikuun 12. päivänä ja Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajien puolestaan sitä seuraavana päivänä. Niissä tapaamisissa on tarkoitus keskittyä nimenomaan Ukrainan tilanteeseen.

Toisen nimettömänä pysyttelevän korkean Valkoisen talon virkailijan mukaan 10. tammikuuta tulevassa tapaamisessa pääpaino on kylmän sodan jälkeisten ydinaseiden valvontasopimusten elvyttämisessä, sillä se on strategisen turvallisuuskeskustelun keskiössä. Neuvotteluissa on tarkoitus myös sivuta Ukrainan tilannetta.

Jo ennen joulua AFP uutisoi lähteidensä tietojen perusteella, että Yhdysvallat on valmis aloittamaan neuvottelut Venäjän kanssa mahdollisesti lähiviikkoina.

Neuvotteluihin osallistujista ei vielä tietoa

Maiden väliset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi. Venäjä on keskittänyt kymmeniätuhansia sotilaita Ukrainan rajojen läheisyyteen, mikä on aiheuttanut Ukrainassa ja Yhdysvaltojen liittolaisissa pelkoja siitä, että Venäjä valmistelee hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjä on presidentti Putinin suulla kiistänyt hyökkäysaikeet ja sanonut joukkojen olevan puolustamassa Venäjää vihamielisiltä läntisiltä armeijoilta.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden edustaja sanoi AFP:lle, ettei Ukrainan etuja jätetä huomioimatta missään mahdollisissa sopimuksissa eikä neuvotteluihin sisälly asioita muistakaan Yhdysvaltojen kumppaneista tai liittolaisista ilman, että ne ovat läsnä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, ketkä edustavat eri osapuolia 10. tammikuuta järjestettävässä neuvottelussa.

Lisätty klo 10.44 Venäjän varaulkoministerin vahvistus ajasta ja paikasta.

Lue lisää:

Venäläiset pelkäävät maailmansotaa, mutta monien nuorten mielestä sota on ajan tuhlausta: "On yhä enemmän nuoria, jotka kannattavat rauhaa"

Venäjä sanoo vetäneensä Ukrainan rajan tuntumasta takaisin yli 10 000 sotilasta

Venäjän mukaan sen konsulaattiin Ukrainassa tehtiin polttopulloisku, suurlähetystö lähetti protestikirjeen Ukrainalle

Putin jatkoi Naton syyttelyä: "Te vaaditte minulta takuita, teidän tässä pitää antaa takuita" – Yle seurasi jokavuotista mediaspektaakkelia

Suosittelemme sinulle