Hyppää sisältöön

Jää kasautui jälleen vuoriksi pienen kalastajakylän kylkeen – neljä vuotta sitten Pohjanlahden jäävuoria kävi ihastelemassa tuhat ihmistä päivässä

Otollinen tuuli ja avoveden sohjo ovat poimuttaneet Kokkolan Lohtajan hiekkarannan jäävuoristoksi. Luonto on muokannut maisemaa myös aikaisempina talvina.

Jäistä ja sohjosta koostuva suoraseinämäinen jäämuodostelmajono.
Tällä kertaa tuuli, vesi, sohjo ja lumi taituroivat Ohtakarin rantaan sileäseinämäisen vuorijonon. Kuva: Raila Paavola / Yle
Kati Latva-Teikari,
Raila Paavola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanlahti näyttää taas voimiaan Euroopan havumetsävyöhykkeen suurimmalla dyynirannalla, Kokkolan Lohtajan Vattajan alueella.

Avovesi on yhdessä tuulen kanssa puskenut Ohtakarin kalastajakylän hiekkarantojen kylkeen jääharjanteita, joiden merelle päin olevat suorat seinämät kohoavat useiden metrien korkeuteen.

Korkea vuorimainen jääharjannejono, jonka edessä tumma railo.
Jääröykkiöitä nähdään usein ulkoluodoilla, mutta näköjään myös Ohtakarin ranta on otollista aluetta talvisille luonnonilmiöille. Kuva: Raila Paavola / Yle

Avovesi näkyy pohjoisessa mustana viivana muutaman sadan metrin päässä rannasta. Vielä ennen joulua lähempänä rantaa ollut sula, leveä railo on nyt jäätynyt.

Janne Jukkola arvelee, että jäävuoret ovat syntyneet nopeasti tapaninpäivän vastaisena yönä. Paikalliset ovat tutkineet tuulimittauksia ja olosuhteet ovat olleet kohdallaan.

Kova, puuskainen tuuli on puhaltanut pohjoisesta ja avovettä on ollut riittävän lähellä rantaa.

– Jyrkät aallot ovat iskeneet rantaa vasten ja nostaneet sohjoa, joka on jäätynyt. Aalto aallolta vuoret ovat kohonneet yhä korkeammaksi.

Ylen toimittaja Raila Paavola kävi Janne Jukkolan kanssa katselemassa rannan jäämudostelmia:

Ohtakarin rannalta löytyy näyttäviä jäämuodostelmia
Pohjanlahdella Ohtakarissa kohoaa suoria, korkeita jääharjanneseinämiä.

Pääsiäisenä 2017 röykkiövuoret

Vuonna 2017 sosiaalisessa mediassa levisi kuvia valtavista jäälevyistä koostuneista röykkiöivuorista samoilla rannoilla. Silloin luonto muokkasi maisemaa pääsiäisen aikoihin.

Rannalle kasaantunutta jäätä Kokkolan Ohtakarissa.
Vuonna 2017 kalastajankylän rannoille syntyi jäälohkareista kasaantuneita korkeita kasoja. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Nyt erona on se, että vuoden 2021 jäämaisema on sileämpi ja ja suoraseinämäisempi.

Jukkola uskoo, että jäävuoret houkuttelevat ihmisiä taas Ohtakariin. Tieto hienosta luonnonilmiöstä leviää nopeasti valokuvina sosiaalisessa mediassa.

Vuonna 2017 Merivartiosto arveli, että pelkästään Ohtakarin jääröykkiövuoria kävi katsomassa tuhat ihmistä päivässä. Samanlaisia röykkiöitä kasaantui silloin myös Kokkolan Lohtajan Marinkaisissa sekä Kalajoella ja Kalajokeen kuuluvalla Himangalla.

Lue lisää: Valtavat jääröykkiöt kasaantuivat rantaan, tuhannet vaelsivat katsomaan – "En ole koskaan nähnyt tällaista!"

Somessa jaetut kuvat ovat saaneet ihmiset liikkeelle myös nyt joulukuussa 2021. Sarianne Lokasaari tuli paikalle kahden lapsensa kanssa.

– Katsomaan luonnon ihmeitä, että minkälainen luonnonilmiö tällä kertaa.

Hän kertoo, että perhe käy kesällä lähes joka päivä rannalla ja talvisinkin muutaman kerran.

Vuonna 2018 valtavia jääpalloja

Jäiden kasaantuminen korkeiksi röykkiöiksi ei ole harvinaista, vaikka ilmiö ei joka talvi näkyisikään. Tarvitaan vain otolliset olosuhteet, että aallot kuljettavat sohjot jäätyviksi kasoiksi.

Korkeita röykkiöitä syntyy myös, kun viereisen selän jääpeite haurastuu niin paljon, että otollinen tuuli saa pehmentyneen jään työntymään liikkeelle ja murskautumaan rantaan.

Lohtajan rantaan kerääntyneitä jääpalloja.
Välillä sula meri on pyöritellyt jäistä palloja Ohtakarin rantavesiin. Kuva: Juha Salo

Vuonna 2018 Ohtakarissa nähtiin jääpalloja, jotka olivat läpimitaltaan lähes metrin mittaisia.

Lue lisää: Erikoiset jääilmiöt jatkuvat Perämerellä: jääpallomeri syntyi jälleen

Janne Jukkola sanoo, että Ohtakarin lumen ja jään maisemassa on paljon muutakin katsotavaa joulukuun lopussa 2021.

– Ohtakariin [kalastajakylään] vievän sillan kupeessa näkyivät saukon jäljet. Nyt voi olla mahdollista bongata myös hylkeitä, kun meri on lähes jäässä. Se on harvinaista, sillä yleensä se jäätyy vasta tammi-helmikuun puolella.

Ohtakari ja Vattajanniemen hiekkarannat sijaitsevat oin 40 kilometrin päässä Kokkolan keskustasta Keski-Pohjanmaalla. Niemellä on myös Puolustuvoimien valtakunnallinen ampuma- ja harjoitusalue, jonka pääkäyttäjä on ilmatorjunta-aselaji.

Tämän kertaista luonnonilmiötä katselemaan lähteviä Jukkola varoittaa liukkaudesta. Jalkaan mieluiten nastakengät ja hitaasti eteenpäin.

– Kasojen päälle ei ole mitään asiaa, koska sieltä on suora, korkea pudotus!

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 30.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme