Ravintoloitsijat moittivat tänään voimaan astuneita kiristyneitä ravintolarajoituksia kovin sanoin. Yrittäjien mukaan ammattilaisia ei ole kuultu, "rajoitukset ovat vitsi" ja "päättäjien mutu-tuntuma voisi suksia kuuseen".
Tiistaina voimaan astuneiden uusien koronamääräysten mukaan kaikissa leviämisalueiden ravintoloissa, myös ruokaravintoloissa, anniskelu päätty kello 17.
Ravitsemisliikkeiden, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, on suljettava kello 18. Ruokaravintolat saavat olla auki iltakahdeksaan asti, jos ne edellyttävät asiakkailta koronapassia.
Tiukentuvat määräykset koskevat myös kahviloita ja pikaruokaketjuja, elleivät ne sijaitse liikenneasemien yhteydessä.
"Yhtä painokelvottomat fiilikset kuin vuosi sitten"
Seinäjokelainen ravintoloitsija Laura Penttilä ei säästele sanojaan. Häntä ärsyttää, ettei ravintola-alan ammattilaisia kuunnella, kun tehdään koronapäätöksiä. Penttilä uskoo, että rajoitusten tekoa ohjaa väärä mielikuva ravintoloiden yöelämästä.
– Tämä päättäjien mutu-tuntuma, että räitään toistensa päälle ja hillutaan kännissä, voisi suksia kuuseen!
Penttilä luotsaa Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella elävästä musiikista tunnettua rock- ja metallihenkistä Bar 15 -ravintolaa eli kansan suussa Warttibaaria.
Ravintolassa on vuodenvaihteessa vielä pieni tapahtuma ja sitten paikka pannaan kiinni odottamaan rajoitusten purkua.
Yrittäjä itse on jo vaihtanut Etelä-Pohjanmaan lakeudet Lapin tuntureihin ja mennyt hetkeksi palkkatöihin Leville. Seinäjoella henkilökunta lomautetaan, mutta Penttilä iloitsee, että myös heillä on muitakin työpaikkoja.
– Minulla on yhtä painokelvottomat fiilikset kuin vuosi sitten, hän puuskahtaa.
Perinteikäs iisalmelainen keikkapaikka lopettaa kokonaan
Vieremällä asuvan Arto Tikkasen mielestä tilanne on todella sääli ja harmi ravintolayrittäjiä kohtaan.
– Todella typeriä rajoituksiahan nämä ovat. Eihän korona kelloa katso, milloinka tarttuu.
Tikkasen mielestä hallitus kohdisti aiemmat tukipaketit väärin.
– Niillä ei tuettu työllisyyttä vaan esimerkiksi remontteja. Nyt ei tukipaketeista ole mitään tietoa, hän sanoo.
15 työntekijälle lomautuslappu joululahjaksi
Useita ravintoloita Turun seudulla pyörittävä Voi Veljet pitää suurimman osan ravintoloistaan edelleen auki, mutta toimitusjohtaja Janne Juvonen kertoo antaneensa lomautuslapun 15 työntekijälle joulun alla.
Rajoitukset tuovat ison loven myyntiin. Juvonen arvioi, että pelkästään uudenvuoden myynnistä tulee tappioita noin 50 000 euroa. Ravintolat olivat jo täyteen varattuja, mutta nyt asiakkaat yrittävät siirrellä varauksiaan ja sopeutua rajoituksiin.
– Lasit kerätään pois kello 18. Kyllähän rajoitukset ovat vitsi, ei tämä ole mistään kotoisin. Mieluummin olisimme kokonaan kiinni. Päiväkännit ovat ok, mutta illallisella ei voi ottaa muutamaa viinilasillista, pohtii Juvonen.
Juvonen muistuttaa, että ravintola-alan työntekijät ovat kärsineet rajoitustoimista paljon. Yhteensä Juvosen ravintolat työllistävät 60 vakituista ja parhaimmillaan jopa 100 työntekijää.
Toinen iso varsinaissuomalainen ravintolaketju CT-ravintolat on myös suunnitellut lomautuksia, mutta katsoo vielä, miten rajoitukset vaikuttavat. Ravintolalatoimen johtaja Mikko Saariketo kertoo, että asiakkaat ovat aktiivisesti muuttaneet pöytävarauksiaan.
– Yhdessä ravintolassa oli varauksia 320 henkilölle, mutta nyt niitä on 190. Muutos on tuntuva. Tulossa on kymmenien tuhansien eurojen tappiot. Iltamyynti kattaa yleensä myynnistä kaksi kolmasosaa, kertoo Saariketo.
CT-ravintoloilla on vakituisia työntekijöitä noin 80, mutta esimerkiksi joulukuussa ravintolat työllistivät noin 130 henkilöä.
– Tuli yllätyksenä, että ruokaravintolat määriteltiin korkean riskin paikoiksi eli samaan ryhmään kuin pubit ja yökerhot. Aiemmin ne eivät siellä olleet, pohtii Saariketo.
Maran Pohjanmaan edunvalvoja: "Haluamme varmistaa, että eduskunta on toiminut oikein"
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara pitää ruokaravintoloita koskevia koronarajoituksia erittäin ankarina. Se katsoo kantelussaan, että hallituksen päätöksen laillisuus tulee tutkia.
Maran Pohjanmaan alueen edunvalvoja, seinäjokelainen ravintoloitsija Jani Unkeri kuvailee fiiliksiään lannistuneeksi. Kaksi koronavuotta on takana, eikä koronan leviämisvaiheissa keksitä muuta kuin ravintolaelämän rajoitukset.
– Toivon, että päästään rajoittamisen kulttuurista kulttuuriin, jossa luotetaan ihmisten maalaisjärkeen tehdä omia päätöksiä.
Unkerin mielestä on hyvä, että Mara tekee kantelun ruokaravintoloita koskevista uusista koronarajoituksista.
– Anniskelu- ja ruokaravintoloita kohdellaan eri tavalla. Haluamme varmistaa, että eduskunta on toiminut oikein, kun valitettavasti mentiin tiukimman kautta taas.
Lomautuksia on odotettavissa, mutta Unkurin mukaan se on välttämätöntä, jos ravintolatoimintaa halutaan jatkaa vielä pandemian jälkeen.
Ylilääkäri: Anniskeluravintoloissa oikeasti paljon tartuntoja
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala muistuttaa, että anniskeluravintolat ovat olleet koko pandemian ajan tärkeä potentiaalinen tartuntojen lähde. Ravintoloissa ihmisiä on tiiviisti yhdessä pitkän aikaa eikä maskia voi juodessa käyttää. Toisten kanssa puhutaan kovaäänisesti ja ilman turvavälejä.
– Eniten ravintolasta tulleita tartuntoja on rekisteröity Varsinais-Suomen alueella kesäkuussa ja nyt uudestaan joulukuun aikana, Rintala sanoo.
Kaikkiaan ravintolaperäisiksi on tartunnoista kirjattu runsas kaksi prosenttia kaikista tartuntapaikoista. Rintalan mukaan niitä on todellisuudessa enemmän, koska henkilöillä on voinut olla useita mahdollisia tartuntapaikkoja. Lisäksi kaikista ravintolakäynneistä ei ole ehkä edes kerrottu tartunnan jäljittäjälle.
Ihmisissä on herättänyt närää yhdenvertaisuuden ja oikeasuhtaisuuden puute. Anniskeluravintolat ovat voineet olla auki jopa ilman koronapassivaatimusta, mutta samaan aikaan esimerkiksi yleisökokoontumisia on rajoitettu.
Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 29.12. kello 23.
Lue myös: