Hyppää sisältöön

Muisti reistaa, käsi ei toimi kuten ennen ja kalloa koristaa valtava arpi: "Haitat ovat pieniä", sanoo skuutilla kaatunut Taavi Myyryläinen

Myyryläinen sai aivovamman, kun hän kaatui skuutilla syyskuussa. Nyt hän opettelee elämään onnettomuuden seurausten kanssa.

Taavi Myyryläisellä on iso arpi päässään.
Kaverit sanovat, että Taavi Myyryläisestä tuli aiempaa rauhallisempi onnettomuuden jälkeen. Kuva: Jouni Kirvesmies
Greta Virranniemi,
Jouni Kirvesmies

Kasvot ovat muuttuneet rajusti.

Pari kuukautta sitten Taavi Myyryläisen, 25, pää oli lommolla ja turvoksissa, koska kallosta puuttui palanen. Nyt puuttuva luu on korvattu proteesilla ja turvotuskin laskee vähitellen.

Aivovammaa ei enää huomaa, sanovat monet.

Silti vastaantulijat kääntyvät yhä katsomaan kadulla. Iso arpi juoksee vasemmalta ohimolta takaraivoon. Se ei koskaan häviä kokonaan.

– En usko, että minusta tuli parempi ihminen, mutta elämään suhtautuu vähän eri tavoin, kun on käynyt lähellä taivaan portteja, Myyryläinen sanoo.

Taavi Myyryläinen, jonka kallo on oikealta puolelta selvällä lommolla.
Taavi Myyryläisen kallosta poistettiin osa onnettomuuden jälkeen leikkauksessa. Lokakuussa hän vielä odotti proteesia. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Helposti hermostuvasta tuli rauhallinen

Mikkeliläinen Myyryläinen sai aivovamman, kun hän kaatui skuutilla syyskuussa.

Nyt hän opettelee elämään onnettomuuden seurausten kanssa. Muisti reistailee, kävely ei aina onnistu kunnolla ja oikean käden koordinaatio on heikkoa.

Oireet livenevät kuntoutuksen avulla ja ajan kanssa, mutta osa on tullut jäädäkseen. Niiden takia ajokorttikin on ainakin toistaiseksi hyllyllä.

Välillä hän huomaa, että oikea käsi ei toimi samalla tavalla kuin vuosi sitten. Silloin hän ajattelee, ettei se loppupeleissä haittaa.

– Olen hyväksynyt, että elämä on tätä. Haitat ovat niin pieniä, että niiden kanssa alkaa oppia elämään.

Tietokoneen ruutu, jolla näkyy ihmisen kallo.
Proteesi näkyy Taavi Myyryläisen päästä otetussa 3D-kuvassa. Myyryläisestä on mielenkiintoista nähdä pään sisälle. Kuva: Taavi Myyryläinen

Fyysisen kuntoituksen lisäksi Myyryläinen sai lähetteen myös psykiatrille, koska vakava onnettomuus vetää mielen alakuloiseksi. Siellä hän on opetellut suhtautumaan siihen, mitä pään sisällä tapahtuu.

Kavereiden mielestä Myyryläinen muuttui aiempaa rauhallisemmaksi onnettomuuden jälkeen.

– Ennen hermostuin aika helposti, hän kuvaa itse.

Taavi Myyryläisellä on iso arpi päässään.
“Olen tyytyväinen, että proteesia ei näe päälle päin, eikä se ole koholla”, Myyryläinen sanoo. Kuva: Jouni Kirvesmies

Vieroitusoireet kiusasivat kovien lääkkeiden jälkeen

Kovat lihaskivut ja unettomuus piinasivat Myyryläistä parin viikon ajan marraskuussa. Hän oli syönyt kovia kipulääkkeitä onnettomuudesta toipuessaan ja lopetti ne viimeisimmän leikkauksen jälkeen.

Kuuluuko tämä asiaan, hän mietti ja pirautti Mikkelin keskussairaalan neurologian osastolle.

Ne ovat vieroitusoireita, hänelle kerrottiin. Avuksi hän sai melatoniinia ja muitakin lääkkeitä vähäksi aikaa.

– Sairaalan henkilökunta on ollut tosi hyvää sekä Mikkelissä että Kuopiossa. Ei voi kuin kiittää kaikkia, jotka ovat olleet osallisena parantumisessani, Myyryläinen sanoo.

Hän on sairauslomalla huhtikuuhun asti. Helmikuussa selvitetään, voiko hän ajaa autoa. Silloin, alle puoli vuotta onnettomuuden jälkeen, hän saattaa saada ajokorttinsa takaisin.

Korjattu 29.12. kello 8:23: Arpi alkaa vasemmalta, ei oikealta ohimolta.

Suosittelemme sinulle