Hyppää sisältöön

HUSin ylilääkäri ehdottaa erillisten koronasairaaloiden perustamista Suomeen

Ylilääkäri Eero Hirvensalon mukaan sairaalat olisi mahdollista perustaa terveydenhuollon niukoista resursseista huolimatta, jos mukana olisi useita toimijoita ja soveltuvilta osin yksityinen terveydenhuolto.

HUS:in valmiusyksikön ylilääkäri Eero Hirvensalo tarttuu teho-osaston ovenkahvaan sairaalan käytävällä
HUSin valmiusyksikön ylilääkäri Eero Hirvensalo sanoo, että jos osa ihmisistä pysyy rokottamattomina, koronapotilaat kuormittavat sairaaloita vielä useita vuosia. Kuva: Tero Valtanen / Yle
Tero Valtanen

HUSin valmiusyksikön ylilääkäri, lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo sanoo, että koronapotilaiden hoitamiseen pitäisi perustaa erillisiä koronasairaaloita. Hänen mukaansa koronasairaaloita tarvittaisiin HUSin alueen lisäksi joitakin myös eri puolille maata. Hirvensalo vastaa HUSin alueen koronapotilaiden hoidon suunnittelusta.

Hän ei tarkoita uusien sairaalarakennusten rakentamista, vaan koronapotilaiden hoidon järjestämistä muista potilaista erillisissä tiloissa. Hirvensalo esitti ajatuksensa koronapotilaiden omista sairaaloista ensimmäisen kerran joulukuun alussa Lännen Median haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Ylilääkärin mukaan pitkään jatkunut pandemia haittaa jo liikaa sairaaloiden muuta potilastyötä. Hirvensalo sanoo, että näin ei ole syytä jatkaa pitkään.

– Meillä on uusi sairaus, joka vaatii ainakin vuosiksi eteenpäin lisäresursointia, ja se tulee ottaa huomioon terveydenhuollon toimintoja suunniteltaessa, Hirvensalo sanoo.

Hänen mukaansa koronasairaalat olisi mahdollista perustaa terveydenhuollon niukoista resursseista huolimatta. Hirvensalo perää usean toimijan yhteistyötä niin, että mukana olisi myös yksityisen terveydenhuollon toimijoita.

– Tässä nykyisessä henkilöstötilanteessa tämä on haastavaa, mutta jos on paljon toimijoita, toimintaan varattu rahoitus, koulutus ja tahtotila, niin pitäisin hyvinkin todennäköisenä, että se onnistuu, Hirvensalo summaa.

Hirvensalo: Henkilöstöä tulisi siirtää jäljittämisestä ja testauksesta sairaiden hoitoon

HUSin ylilääkäri Hirvensalon mielestä henkilöstöä olisi tarkoituksenmukaista siirtää nykyisessä tilanteessa taudin leviämisen ennaltaehkäisystä, kuten jäljittämisessä ja testauksesta, vakavasti sairastuneiden ihmisten hoitoon. Koronapotilaiden määrän noustessa henkilöstön kokonaistarve kasvaa, mikä on otettava huomioon hoidon suunnittelussa.

Ylilääkäri korostaa, että rokottaminen pitää jatkossakin hoitaa tehokkaasti.

– Rokottaminen on tehokkain tapa saada pandemia hallintaan, Hirvensalo toteaa.

Hirvensalon mukaan koronapotilaiden hoidon siirtäminen erillisiin koronasairaaloihin mahdollistaisi normaalimman työskentelyn muissa sairaaloissa tautitilanteen vaihdellessa.

Hirvensalo sanoo, että jos osa ihmisistä pysyy rokottamattomina, koronapotilaat kuormittavat sairaaloita vielä useita vuosia, koska jokainen rokottamaton henkilö tulee saamaan koronatartunnan ennemmin tai myöhemmin.

– Täytyy muistaa, että meillä on paljon muitakin sairauksia, jotka olisi hoidettava ajallaan.

Hirvensalo toteaa, että nykyisessä mallissa kaikki sairaalat ovat ikään kuin poikkeustilassa jatkuvasti.

Hirvensalo vertaa ehdottamiaan koronasairaaloita tuberkuloosiparantoloihin, jotka nähtiin aikanaan taudin jyllätessä yhteiskunnallisesti tärkeiksi.

– Pandemian hellittäessä koronasairaaloista voitaisiin luopua kuten aikanaan tuberkuloosiparantoloistakin. Toimintamalli olisi käynnistettävissä nopeasti mahdollisen uuden pandemian alkaessa, Hirvensalo sanoo.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een asti.

Lue myös:

THL:n Salminen: Rokotukset etenevät hyvin, korona rauhoittuu lopulta

Jos sait kotitestistä positiivisen tuloksen, älä varaa aikaa viralliseen testiin vaan eristä itsesi heti, sanoo HUSin Lasse Lehtonen

Suosittelemme sinulle