Hyppää sisältöön

Katja Miettisellä piti olla tavallinen työpäivä, mutta sitten hän havaitsi savun – nopea toiminta pelasti yläkerran naapurin viime hetkillä

Varkautelaisessa kerrostalossa syttyi tulipalo aamupäivällä maanantaina. Talossa kahvilaa pyörittävä yrittäjä havaitsi savun nopeasti. Tulipesäke löytyi lopulta ensimmäisen kerroksen välipohjasta.

Kuvassa on kerrostalo, joka on palanut.
Kahvilayrittäjä Katja Miettinen näyttää, miltä palovaurioita kärsineen talon ensimmäisen ja toisen kerroksen välinen katto tällä hetkellä näyttää. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle
Meri Remes
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahvilayrittäjä Katja Miettiselle maanantain työpäivän piti olla ihan tavanomainen päivä joulun jälkeen.

Toisin kuitenkin kävi. Ennen aamukymmentä Miettinen havaitsi kahvilassaan savua, ja etsi siihen syytä omista kahvilan sähkölaitteista.

Sitten hän muisti, että yläkerrassa asuu iäkäs, muistisairas vanhus, ja lähti tarkastamaan isänsä kanssa yläkerran huoneiston tilanteen.

– Oli sellainen paniikki, että jossain se tuli on.

He koputtivat ja paukuttivat kerrostaloasunnon postiluukkua, ja asukas avasi oven.

– Hän seisoi sankan savun keskellä, eikä oikein ymmärtänyt mistä on kyse. Otin hänen kädestään kiinni, ja nyt lähdetään alakertaan odottelemaan, Miettinen kertoo oven näystä.

Näkyvää tulta ei ollut missään. Miettinen uskoo, että asukkaan selviytyminen saattoi olla jopa viidestä minuutista kiinni.

– Keittiössä savu oli niin sankkaa, ettei siitä näkynyt seiniä näkynyt savun läpi. Jostain syystä hänen asunnossaan oli sankin savu, Miettinen pohtii.

Pian talo oli evakuoitu, palokunta oli kutsuttu paikalle sammutustöihin ja iäkäs, savussa seissyt vanhus vietiin ambulanssilla päivystykseen savulle altistumisen vuoksi.

Savun hajua ja tippuvaa vettä

Varkauden Kahvila Cafe Piirakkapajan sisällä tippuu vettä katosta vielä tiistaina. Vanhaa 1950-luvun kerrostaloa sammutettiin tunteja tapaninpäivän jälkeisenä maanantaina.

Maanantaina kahvilan lattia lainehti sammutustöiden vettä.

Tulipesäke löytyi ensimmäisen kerroksen välipohjasta.

Kahvilan kattoa on revitty sammutustöiden vuoksi auki. Savu ja noki haisivat tilassa vielä tiistaina.

Kuvassa on tulipalovaurioita kärsinyt kahvila.
Tulipalovaurioita kärsineessä kahvilassa jouduttiin pistämään ovet kiinni kahdeksi päiväksi. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Kahvila ja varkautelainen lounaspaikka on ollut kiinni maanantaista alkaen.

– Maanantaina lahjoitin ne tuotteet palokunnalle, mitkä jäi vitriiniin. Keskiviikkona on tarkoitus avata taas kahvila, Miettinen kertoo.

Varkaudessa paloi myös marraskuussa: elämä kuitenkin jatkuu

Varkauden Ahlströminkadun kerrostalopalon syttymissyytä ei ole vielä selvillä. 1950-luvulla rakennetussa talossa on eristeenä paksu kerros sahanpurua.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla on kuitenkin arvauksensa syttymissyystä.

– Eristeenähän tässä talossa on pitkältä sahanpurua. Siksihän se kytee. Ehkä tämä on lähtenyt sähköjohdosta, arvelee taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Immonen.

Kuvassa on Varkaudessa palaneen talon välikattoa.
Varkauden kerrostalopalon tuhojälkiä asunnossa. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Katja Miettiselle maanantain onnettomuustilanne on tuoreessa muistissa. Hän ei ole vielä puhunut pelastaneensa vanhuksen kanssa.

Varkaudessa sattui myös marraskuussa toisessa iäkkäässä kerrostaloasunnossa räjähdys ja kerrostalopalo. Ahlströminkadun kerrostalon asukkaita tilanne pohdituttaa.

– Ei tätä vielä oikein ymmärrä, mitä on tapahtunut. Tässä oli eväät vakavaan onnettomuuteen, Miettinen sanoittaa.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja arvelee, että ainakin kahden savuvaurioita kärsineen asunnon keittiöt pitää vaihtaa. Laskuksi hän arvelee kymmeniä tuhansia euroja. Kahdessa sammutustöitä vaatineessa asunnossa ei voi tällä hetkellä asua lainkaan.

– Onneksi tämä ei sattunut jouluna ja yöllä. Silloin ei olisi monikaan ollut kotona ja he olisivat palaneet tänne, Immonen pohtii hiljaisena.

Aiheesta voi keskustella 30.12. kello 23:een saakka.

Kuuntele haastattelu täältä:

Toimittaja Varpu Mäntymäki kävi haastattelemassa tapahtumasta järkyttyneitä Katja Miettistä ja taloyhtiön hallituksen pj. Hannu Immosta.

Lue myös:

Varkaudessa kerrostalopalo: palo saatu sammutettua, kahdeksan asukasta evakuoitiin savun vuoksi, mutta suurin osa pääsee koteihinsa tänään**
**

Suosittelemme