Hyppää sisältöön

Kansa rynnistää uudenvuoden juhlaostoksille koronan turvatoimien varjossa – Alkot torjuvat omikronia jopa sisäänkäynnin ovimiehillä

Kiristyneet ravintolarajoitukset siirtävät uudenvuoden juhlinnan pitkälti koteihin. Juhlajuomien ja -ruokien ostelu nostaa asiakasmääriä ruokamarketeissa ja Alkoissa.

Ihmiset jonottavat Alkoon.
Jono kello 16 Helsinginkadun Alkoon Helsingissä 31. joulukuuta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden vaihtuminen kasvattaa asiakasmääriä roimasti ruokamarkeissa ja Alkoissa, kun kansalaiset hankkivat uudenvuoden kotijuhliinsa juomia ja ruokia.

Korona-aikana tutuiksi tulleet käsidesit, turvavälit ja maskit tulevat liikkeissä tositarpeeseen etenkin aattona perjantaina. Virusmuunnos omikronia ei haluta kylään.

Ohjekyltti korona aikaiseen asiointiin Alkossa
Koronaturvaohjeet tervehtivät asiakasta jo sisäänkäynnillä. Kuva: Esa Fills / Yle

Alkuviikosta kiristyneet ravintolarajoitukset lisäävät asiakasmääriä entisestään. Alkojen ulko-oville syntyy jopa jonoja uudenvuoden aattona perjantaina.

– Aatto on se kovin päivä ja jonoja syntyy. Pisimmät jonot ovat kello 15–18 aikoihin, sanoo palvelupäällikkö Samuli Lindström Tammiston Alkosta Vantaalta.

Jopa 20 metrin jonot

Lindströmin mukaan vuosi sitten sisäänkäyntien jonot olivat ennen sulkemista noin 20-metrisiä ja vastaavia nähtäneen nytkin. Lindström kuitenkin korostaa, että jonot etenevät nopeasti, koska ihmiset ostavat tyypillisesti vain muutaman tuotteen. Tällöin asiakasvaihtuvuus on suurta.

– Jonotuksessa puhutaan minuuteista, maksimissaan viisi minuttia.

Ruuhkatoveiksi ovelle pistetään portieeri säätämään asiakasmäärää.

– Jos myymälä alkaa ruuhkautua, niin välittömästi joku, useimmiten myyjä, siirtyy ovelle ja alkaa toimia portsarina siinä. Rajoittaa uusien asiakkaiden sisääntuloa, jotta myymälä saadaan riittävän väljäksi ja asiointi on taas turvallista, Lindström tähdentää.

Palvelupäällikkö Samuli Lindström valmistautuu uudenvuoden myyntiin Tammiston Alkossa Vantaalla.
Samuli Lindströmin mukaan koko Alkon henkilökunta käyttää maskeja ja pitää huolta käsihygieniasta. Kuva: Esa Fills / Yle

Lindströmin mukaan vuosi sitten oli päällä aika lailla samat koronarajoitukset kuin nytkin.

– Viime vuoden pohjilta osaamme varautua tilanteeseen. Kassoilla pidetään koko ajan huolta siitä, että kahden metrin turvaväli säilyy, ei pidetä liikaa kiirettä, annetaan ihmisten pakkailla rauhassa. Koko henkilökunta käyttää maskeja ja pidämme huolta käsihygieniasta.

Pitkät aukiolot auttavat

Ruokamarketeissakin on vilkasta aattona, mutta pitkien aukioloaikojen ansiosta ruuhkat ovat harvassa.

– Odotamme perinteistä, suhteellisen normaalia uutta vuotta. En usko että isompia ryysiksiä syntyy, sanoo kauppias Sami Hertell K-Citymarket Jumbosta Vantaalta.

Kauppias sami Hertel asettelee korona pikatestejä myyntiin vantaan jumbossa.
Sami Hertellin mukaan koronapikatestien menekki on ollut todella kovaa ja ajoittain on ilmennyt hyllypuutteita. Kuva: Esa Fills / Yle

Hertell kehottaa asiakkaita hyödyntämään kauppojen nykyisiä pitkiä aukioloaikoja. Uudenvuoden ostokset voi esimerkiksi ajoittaa kaupan hiljaisiin tunteihin, vaikkapa myöhäisiltaan.

– Mekin olemme yöllä auki kello 24 saakka. Iltayhdeksän jälkeen on rauhallista ja aamuisin myös.

Alkon Lindström suosittelee aamupäivää.

– Turvallisin aika asioida on aina ennen kahtatoista. Sitten alkaa pikkuhiljaa ruuhkautua. Mutta jos tulee iltapäivällä, me huolehdimme asioinnin turvallisuudesta: turvaväleistä ja muista, Lindström painottaa.

Kuohuviini hylly tammiston Alkossa.
Uusivuosi on kuohuviinien supersesonki. Kuva: Esa Fills / Yle

Uusi suosikkiostos

Uudenvuodenjuhlien perinteiset juoma- ja ruokasuosikit pysyvät sitkeästi samoina vuodesta toiseen.

– Kuohuviinejä menee eniten. Se on ykkönen. Punaviinit tekevät myös aina kauppansa ja oluet. Väkeviäkin menee jonkin verran, Lindström luettelee.

Perunasalaatti ja nakit.
Perunasalaatti ja nakit tekevät kauppansa uutenavuotena. Kuva: Esa fills / Yle

Ruokamarketista haetaan etenkin nakkia ja perunasalaattia.

– Juomapuolella varsinkin isot kolajuomapakkaukset korostuvat merkittävästi pyhien alla, Hertell sanoo.

Korona-ajan uusi supersuosikki on koronapikatesti. Viime viikkoina nähty raju kysynnän kasvu on paikoin ylittänyt tarjonnan ja hyllyt ovat olleet ajoittain tyhjinä. Kauppias ei pysty nyt takaamaan kotitestin saantia aattoperjantainakaan.

– Tällä hetkellä ei valitettavasti pystytä lupaamaan testien riittävyyttä hyllyssä. Menekki on nyt niin kovaa. Tuotetta tulee joka päivä, mutta ne menevät myös nopeasti, Hertell kuvaa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 31.12. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Tässä ovat uudet koronarajoitukset: Ravintolat suljettava pian entistä aiemmin, koronapassin käyttö keskeytyy osittain

Ilotulitukset peruttu, baarit kiinni – monin paikoin Euroopassa vuosi vaihtuu kovien rajoitusten alla, Suomessa löysimpiin kuuluvat ohjeet

Suosittelemme