Hyppää sisältöön

Yli sata kaupunkia on veden vallassa Brasiliassa – "Minulla oli vain kotini ja nyt se on mennyttä", suree yöllä tulvaa pakoon lähtenyt Vitoria Rocha

Bahian osavaltiossa Koillis-Brasiliassa on satanut jopa viisinkertainen määrä normaaliin joulukuuhun verrattuna. Kuvernööri pitää sateiden aiheuttamia tulvia osavaltion historian pahimpana katastrofina.

81-vuotias Vitoria Rocha menetti kotinsa Brasilian tulvissa
81-vuotias Vitoria Rocha menetti kotinsa Brasilian tulvissa

Kovat sateet ovat piiskanneet Brasilian koillisosaa marraskuusta lähtien. Bahian osavaltiossa peräti 116 kaupunkiin oli eilen tiistaina julistettu poikkeustila tulvien vuoksi.

Tulvat ovat vaikuttaneet ainakin puolen miljoonan ihmisen elämään.

Yksi heistä on Juliana Reis. Hän asuu Itambén pikkukaupungissa, eikä ollut tavannut vanhempiaan koronaepidemian vuoksi kuukausiin. Nyt vanhemmat olivat tulleet jouluksi käymään.

– Toivoimme unelmiemme joulua. Kokoonnuimme yhteen juhlimaan, emme ruoan tai juoman vuoksi, vaan koska olemme kaikki elossa, Reis kertoi uutistoimisto Reutersille.

Mies kahlaa tulvavedessä Dario Meiran kaupungissa Bahian osavaltiossa Brasiliassa 28. joulukuuta 2021. Kuva: AOP
Bahian osavaltio Koillis-Brasiliassa. Kuva: Rea Lemström / Yle

Unelma muuttui kuitenkin painajaiseksi, kun tulvavesi alkoi nousta Reisin ja miehensä talossa. Noin 30 kilometrin päässä sijaitseva pato oli murtunut myöhään joulupäivän iltana ja lähellä virtaava joki muuttui vesiryöpyksi.

Reis ja hänen vanhempansa pelastautuivat talosta uimalla.

– Katastrofi iski keskiyöllä. Sitä ei voi kuvailla sanoin. Mieheni menetti melkein henkensä, kun hän yritti auttaa mielisairasta naapuriamme. Silloin halusin vain kaikkien pysyvän hengissä, Reis sanoi Reutersille.

Tulvatuhoja Itambén pikkukaupungissa. Ainakin 60 rakennusta vauroitui pelkästään täällä. Kuva: EPA

Tiistaina hän kiersi talonsa raunioissa. Vesi oli tuhonnut sen kokonaan. Tulvat ovat raunioittaneet kaikkiaan noin 5 000 kotia Bahian osavaltiossa. 50 000 ihmistä on joutunut hakeutumaan suojaan muualle.

– En voi puhua nyt vain itsestäni. MInun pitää puhua kaikista, jotka käyvät läpi tätä katastrofia. Surullista kyllä, meidän kaikkien täytyy aloittaa alusta. Emme voi olla itsekkäitä, Reis sanoo Reutersille.

Pelkästään pienessä, 20 000 asukkaan Itambéssa vesi on tuhonnut 60 rakennusta. Niiden joukossa on pormestarin toimisto.

"En voi uskoa tätä todeksi"

Ihmiset pelastavat, mitä pystyvät talojensa raunioista Itambén pikkukaupungissa. Kuva: EPA

Raunioita Itambéssa tutki tiistaina myös 81-vuotias Vitoria Rocha. Hän kertoi, että oli yhä vaikea uskoa tapahtumia todeksi.

– En voi hyväksyä tätä. En voi, sillä kaikki tuntuu valheelta. Taloni on tuhoutunut täysin. Kaikki tavarani ovat tuhoutuneet, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.

Rocha katsoi hävitystä kyyneleet silmissään.

– Tämä oli minulle kaikki kaikessa. Minulla oli vain kotini ja nyt se on mennyttä. Se on poissa, eikä minulla ole rohkeutta jatkaa täällä.

Rocha pelastui naapurinsa ja kummipoikansa ansiosta. Naapuri tuli koputtelemaan Rochan ovea aamuyöllä, herättelemään häntä ja varoittamaan tulevasta tulvasta. Rocha ei aluksi uskonut naapuria.

– Sanoin: Ei, ei sieltä mitään tule. Mutta sitten avasin ikkunan ja näin tulvan lähestyvän. Kummipoikani tuli ja sanoi: Isoäiti, meidän on mentävä. Vesi on täällä. Nopeasti, nopeasti.

Kello oli kolme yöllä.

Lisää sadetta luvassa

Vesi on noussut monin paikoin metrin tai kaksi, paikoin jopa kolme metriä. Tämä mies ratsastaa Dario Meirassa. Kuva: Chine Nouvelle / AOP

Tulvatilanne on pahentunut viime päivinä, kun kaksi katoa murtui joulunpyhinä. Vesimassat vaurioittivat teitä ja huuhtoivat mukaansa siltoja. Kyliä on jäänyt eristyksiin ja vesimassojen saartamiksi.

– Ensimmäinen tehtävämme on auttaa, sitten suojata ja sen jälkeen hoitaa tilapäissuojiin evakuoiduille ihmisille lakanoita, peittoja ja ruokaa, Bahian väestönsuojelupäällikkö Miguel Filho sanoi uutistoimisto AP:lle.

Osavaltioon ennustetaan yhä vain lisää sadetta. Viranomaisten mukaan Bahian sateet ovat rankimmat yli 30 vuoteen, ja osavaltion eteläosissa on satanut viisinkertainen määrä normaaliin joulukuuhun verrattuna. Pääkaupungissa Salvadorissa joulukuun sademäärä on jo kuusinkertainen normaaliin verrattuna.

Viranomaiset tarkkailevat kymmentä patoa murtumien varalta.

Kuvernööri: Bahian pahin katastrofi

Yli sataan kaupunkiin Bahian osavaltiossa on julistettu poikkeustila tulvien vuoksi. Kuva: Chine Nouvelle / AOP
Ainakin 20 ihmistä on kuollut ja yli 350 loukkaantunut tulvissa. Kuva: Chine Nouvelle / AOP

Bahian kuvernöörin Rui Costan mieliala on synkkä.

– Valitettavasti elämme keskellä Bahian historian pahinta katastrofia.

– Vesi on noussut metrin tai kaksi, paikoittain jopa kolme metriä, Costa sanoi Reutersille.

Viranomaisten mukaan 21 ihmistä on kuollut ja 358 loukkaantunut tulvissa Bahiassa joulukuun aikana. Lisäksi kymmeniä tuhansia on evakuoitu.

Tulvissa on kadonnut myös koronarokotteita, kun tulvavedet ovat tunkeutuneet terveyskeskuksiin ja lääkevarastoihin.

Brasilian hallitus on myöntänyt 200 miljoona realia eli lähes 32 miljoonaa euroa hätäapua Bahiaan ja luvannut, että lisää rahaa on tulossa. Tulvia on viidessä muussakin Bahian läheisyydessä sijaitsevassa osavaltiossa.

Kaupunkien jälleenrakennus tulee kestämään kauan. Kuva: EPA

Suosittelemme sinulle