Hyppää sisältöön

Jäät ovat nyt petollisia – Tampereen seudulla useita vaaratilanteita, joissa ajoneuvo on vajonnut veteen

Onnettomuudet ovat sattuneet Kangasalla, Tampereella ja Vesilahdessa. Henkilövahingoilta on tähän asti vältytty.

Lippusiimoilla rajattu, jo jäätynyt avanto, järvessä.
Näsijärvellä ratamestarin hyisen pulahduksen paikka oli maanantaina merkitty jäälle lippusiimoin. Viimeisin vaaratilanne sattui Vesilahdessa keskiviikon vastaisena yönä. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Heli Mansikka

Vaikka vesistöt ovat tänä vuonna jäätyneet aikaisin ja jäät ovat paikka paikoin kestäviä, on Pirkanmaalla viime päivinä ollut useampi vaaratilanne, joissa jää on pettänyt ajoneuvon alta.

Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo, että Kangasalla, Tampereella ja Vesilahdessa sattuneissa onnettomuuksissa yhteensä seitsemän ihmistä on ollut veden varassa. Henkilövahingoilta on vielä vältytty.

Tilannepalomestari Jari Hiltunen kertoo, että Kangasalla ja Vesilahdessa sattuneissa onnettomuuksissa on yhtäläisyyksiä.

– Ne ovat tapahtuneet yöaikaan ja kyseessä on nuoria henkilöitä, jotka ovat liikkuneet jäällä ajoneuvolla, ja jää on pettänyt virtapaikassa tai muuten heikon jään osuessa alle.

Jään paksuus voi olla vain pari senttiä

Viimeisin tapauksista sattui keskiviikon vastaisena yönä Pyhäjärvellä Vesilahdessa.

– Auton alla oli vain kahdesta kolmeen senttiä jäätä. Kyseessä oli virtapaikka. Autossa olleet kaksi nuorta pääsivät omin avuin ulos autosta ja hakeutuivat lähitaloon lämmittelemään. Ajoneuvo on edelleen järvessä.

Kangasalla jäihin putoaminen tapahtui jouluyönä noin 100 metriä rannasta. Autossa oli neljä ihmistä, ja he pääsivät kaikki pelastautumaan.

Tampereen tapaus sattui kokeneelle järvellä liikkujalle tapaninpäivänä, kun Näsijärvellä retkiluistelurataa auraamassa ollut Pekka Tyllilä painui kotirannan läheisyydessä traktoreineen veteen. Tyllilä pääsi pelastautumaan kattoluukun kautta ja paikalle sattuneet retkiluistelijat auttoivat hänet avannosta.

Lue enemmän: Ratamestarin hyinen pulahdus: työkone vajosi Näsijärveen, mies pakeni ahtaasta ohjaamosta kattoluukun kautta

Paljas jää houkuttaa ajelijoita

Pelastuslaitos muistuttaa, että turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein. Silmämääräinen arvio ei riitä, jää voi näyttää kantavalta, mutta esimerkiksi virtapaikoissa se on vain muutamien senttien paksuinen.

– Jäätie vaatii alleen 40 senttiä kestävää jäätä, moottorikelkka ja mönkijäkin 15–30 senttiä, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan jäällä ajelu on erityisesti alkutalven ilmiö.

– Kun jäälle tulee lunta, se estää ajelun. Jostain syystä paljas jää houkuttaa.

Hiltunen muistuttaa, että avannosta ylös tuleminen itse on aika vaikeaa. Jäänaskalit tai jotain muuta terävää pitäisi olla mukana.

– Ihminen alkaa melko nopeasti myös kangistumaan. Kehottaisin, että siellä jäällä ei kannata vielä liikkua ajoneuvoilla lainkaan, Hiltunen sanoo.

Lue myös:

Kallavedelle tehdään retkiluistelijoiden jäärataa: jää petti traktorin alta ja kone upposi hyttiä myöten jäihin – kuljettaja ehti hypätä pois

Ajankohtaista tietoa jäätilanteesta löydät vesi.fi-sivustolta (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle