Hyppää sisältöön

Herkistynyt isä muisteli Kerttu ja Iivo Niskasen harvinaisen tuplavoiton jälkeen nuoruusvuosien kilpailuja: "Menee jopa olympialaisten ohi"

Eero Niskanen ei ehtinyt nauttia kunnolla mitalikahvejakaan, kun onnitteluviestejä tulvi puhelimeen.

Kerttu Niskaselle maailmancupin osakilpailun voitto oli uran kolmas. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Maastohiihdon Tour de Skin keskiviikko oli suomalaisittain superonnistunut, sillä sekä naisten että miesten kilpailussa nähtiin suomalaisvoittaja. Kerttu Niskanen hiihti naisten 10 kilometrin perinteisen kilpailun voittoon ja puolisentoista tuntia myöhemmin pikkuveli Iivo Niskanen piti miesten 15 kilometrillä nopeinta vauhtia.

Sekä Kerttu että Iivo tuulettivat voittoaan riehakkaasti, ja tunnelma oli katossa myös Niskasen perheen kotikatsomossa Vieremällä. Isä Eero Niskanen ei ollut ehtinyt vielä puolisentoista tuntia Iivo Niskasen voiton jälkeen nauttia mitalikahvejakaan, kun onnitteluviestejä tulvi puhelimeen.

– Kymmeniä viestejä on tullut ja niihin olen yrittänyt vastata. Mitalikahveja juodaan par'aikaa, puhelimitse tavoitettu Eero Niskanen kertoi.

Kerttu Niskanen voitti 10 kilometrin perinteisen kisan 18,2 sekunnin erolla Ruotsin Ebba Anderssoniin. Kuva: Peter Schneider / AOP

Niskaset eivät ole koskaan olleet voittaneet saman päivän aikana kansainvälisissä kilpailuissa. Italian Cognessa maailmancupin osakilpailussa helmikuussa 2019 samalla matkalla Kerttu Niskanen voitti ja Iivo Niskanen oli toinen. Sotshin talviolympialaisissa 2014 Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi juhlivat parisprintin olympiakultaa ja samana päivänä Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen ottivat naisten parisprintissä olympiahopeaa.

– Olen todella onnellinen, tätä ei ole aiemmin tapahtunut. Tuntuu, että tämä menee jopa olympialaisten ohi, mutta eihän se periaatteessa saa mennä. Kertulle viime vuosi oli vähän mitä oli jalan vuoksi ja menestystä ei tullut. Harvoin on käynyt niin, että he samana päivänä voittavat, toki hopeasompa-kilpailuissa ja joskus nuoruusvuosina SM-kisoissa tuli monestikin samana päivänä voittoja, mutta tämä tuntuu todella harvinaiselta.

Katso, kuinka Kerttu Niskanen viiletti voittoon!
Iivo Niskanen tuuletti railakkaasti voittoa!

Isä aavisti voiton

Iivo Niskanen on ottanut kaikki maailmancupin osakilpailujen voittonsa 15 kilometrin perinteisistä kilpailuista. Isä Eero Niskanen aavisti, että Iivo hiihtää voittoon myös keskiviikkona Lenzeheidessa. Siitä huolimatta hän myöntää jännittäneensä.

– Oli kertakaikkiaan niin mahtava, että minua jännitti koko päivän niin paljon, että hommista ei tullut kertakaikkiaan mitään. Jos ihan rehellisiä ollaan, voittoa ei pysty ihan varmaksi sanoa ennen kuin on hiihdetty. Minulla on kuitenkin ihmeellinen tuntemus, milloin menestystä tulee. Tänä aamuna oli sellainen.

Niskanen kertoi seuranneensa tarkasti Sveitsin säätä.

– Seurasin sadetutkaa ja tiesin, että millainen työmiehen keli siellä Sveitsissä tulee olemaan. Se oli sellainen ihmeellinen tuntemus. Jos sanotaan, että olin varma Iivon voitosta ja aika varma Kertun voitosta. Joskus ennenkin minulla on ollut samanlainen tunne, ja se on toteutunut.

Työmiehen keli sopi Iivo Niskaselle. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Vielä isä ei ollut ehtinyt puhua puhelimessa jälkikasvun kanssa ja välittää onnitteluviestejä.

– Heilläkin on varmaan vähän pientä vipinää, soittelen vaikka parin tunnin päästä, kun vähän tilanne rauhoittuu. Tutkin nuo loput viestit, mitä niitä on tullut.

Illalla perhe aikoi juhlistaa Iivon ja Kertun voittoa kuohujuomalla.

– Jääkapissa taitaa olla pikkuinen kuohupullo, otetaan siitä hörpyt voiton kunniaksi, kun jäi joulun pyhinä juomatta.

Lue myös:

Niskasten tuplavoittoa edelsi Suomen huollon poikkeuksellisen pitkä päivä – täydet pisteet antanut asiantuntija hehkutti näkymiä olympialaisiin

Kerttu Niskasen voiton takana norjalainen fiasko – neljänteen sijaan pettynyt Krista Pärmäkoski latasi kovaa tekstiä

Täydellistä! Iivo ja Kerttu Niskanen hiihtivät upeisiin voittoihin: "Uskomaton päivä meidän perheelle" – katso Iivon riehakkaat tuuletukset

Kerttu Niskaselta uskomaton hiihto! Ylivoimainen voitto mielimatkalta

Suosittelemme sinulle