Hyppää sisältöön

Hitlerin Taisteluni-kirjan kritiikitön versio vedettiin pois myynnistä verkkokaupoista – S-ryhmän mukaan kirjan myyminen oli erehdys

Kirjavälityksen kautta kirjakauppojen valikoimiin kulkee vuosittain miljoonia tuotteita, eikä kukaan tarkista niitä kaikkia. S-ryhmän mukaan kirjojen takaisinvedot ovat kuitenkin todella harvinaisia.

Kirjoja Turun kirjamessuilla
Kirjamyynnin sesonki alkaa perinteisesti syksyn kirjamessuilta. Kuva: Paula Collin / Yle
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Usean suomalaisen nettikirjakaupan valikoimiin ilmestyi kritiikitön versio natsijohtaja Adolf Hitlerin Taisteluni-kirjasta. Kirjan esittelytekstissä korostettiin sitä, ettei kirja ole editoitu laitos: "Ei sisällä mitään suomentajan huomioita eikä mitään ylimääräistä."

Versio on julkaistu tänä vuonna ja kustantajana on Kielletyt kirjat -kustantamo, jonka valikoimassa on muutakin esimerkiksi kansallissosialismia käsittelevää kirjallisuutta. Ylen tietojen mukaan kustantamolla on yhteyksiä viime vuonna lakkautettuun Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen.

Kielletyt kirjat -kustamo kiistää yhteyden Pohjoimaiseen vastarintaliikkeeseen. Ylelle lähetetyssä, vain kustantamon nimellä allekirjoitetussa viestissä todetaan, että "meillä ei ole mitään tekemistä lakkautetun ja toimintansa lopettaneen järjestön kanssa".

Twitterissä heränneen keskustelun vuoksi ainakin Suomalainen kirjakauppa ja S-ryhmä reagoivat nopeasti. Asiakaspalautetta tuli usealta taholta.

Suomalainen kirjakauppa reagoi nopeasti ja poisti kirjan myynnistä. Samoin teki S-ryhmä, jonka myyntijohtaja Päivi Hole kutsui kirjan myyntiä virheeksi.

S-ryhmän myyntijohtaja Päivi Hole kertoi puhelimitse, että erehdys on korjattu ja kirja vedetty myynnistä.

– Tuotteet välittyvät yhteistyökumppanin kautta. Nimikkeiden massa on niin valtava, ettei niitä voida käydä manuaalisesti läpi.

S-ryhmän, kuten lähes kaikkien maamme kirjakauppojen yhteistyökumppani on Kirjavälitys, jonka kautta kirjat tulevat myyntiin.

– Meidän täytyy käydä palautekeskustelu Kirjavälityksen kanssa. Meillä on sopimus, jonka mukaan myyntiin tarjotaan sopivia kirjoja, Päivi Hole kertoo.

Hän kuitenkin korostaa, että takaisinvedot ovat todella harvinaisia. Hän muistaa uraltaan vain yhden tapauksen vuosien takaa.

– Tämänpäiväinen tapaus on poikkeuksellinen.

Kirjavälitys on suomalaisten kustantajien ja kirjakauppojen omistama yritys. Se välittää, myy ja toimittaa kirjoja kirjakaupoille ja muille jälleenmyyjille sekä kouluille ja kirjastoille.

Kirjavälityksen kautta kulkee vuosittain noin 20 miljoonaa tuotetta, joten hekään eivät pysty tarkistamaan kaikkia sisältöjä.

Kirjavälityksen palvelupäällikkö Inari Haapaniemi ei ollut vielä ehtinyt paneutua tarkemmin Taisteluni-kirjan tapaukseen, mutta selvitti yhtiön toimintaperiaatteita.

– Kustantaja lähettää meille tiedot kirjasta jo usein ennen ilmestymistä. Joskus nämä tiedot voivat olla vajavaisia. Emme ota kantaa tuotteiden sisältöihin. Kustantajat vastaavat sisällöistä, ja jälleenmyyjät omista valikoimistaan.

Haapaniemi tarkisti, että tiedot Kielletyt kirjat -kustantamon Taisteluni-kirjasta olivat tulleet Kirjavälitykselle marraskuussa. Mahdollisista myyntimääristä ei ole tietoa. Palvelupäällikkö Inari Haapaniemellä ei ole yksin valtuuksia tehdä päätöksiä kirjan suhteen, mutta uskoo yhtiön harkitsevan kirjan myyntivalikoimista vetämistä.

Adolf Hitlerin kirjoittamaa Taisteluni-kirjaa pidetään kansallissosialistisen ideologian perusteoksena. Kirja julkaistiin kahtena niteenä vuosina 1925 ja 1926. Monisatasivuista kirjaa on pidetty sekavana, mutta siitä käyvät ilmi Hitlerin pyrkimykset. Esimerkiksi Saksassa kyseistä teosta ei saa julkaista ilman selityksiä.

Juttua on täydennetty 31.12. klo 10.03 Lisätty kustantamon kommentti siitä, että se kiistää yhteydet Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen.

Suosittelemme sinulle