Hyppää sisältöön

Helsinkiläiset eivät saa äänestää tammikuussa käytävissä historian ensimmäisissä aluevaaleissa – näin Helsinki tekee päätökset sote-aiheista

Helsinkiläiset eivät äänestä tammikuun aluevaaleissa, koska Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue. Sote-uudistuksessa Helsinki sai erityisvapauden järjestää sote-palvelunsa itse.

Vaalitauluja telineissä Helsingin Kampissa 28. toukokuuta 2021. Kesän kuntavaalit olivat Helsingissä myös aluevaalit. Helsingillä on sote-uudistuksessa erillisasema: se vastaa jatkossakin itse kaupunkina sote-asioiden ja pelastustoimen järjestämisestä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsinkiläiset eivät saa äänestää historian ensimmäisissä aluevaaleissa.

Näin siksi, koska Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue. Sote-uudistuksessa Helsinki sai muusta maasta poikkeavan erityisvapauden järjestää sote-palvelunsa jatkossakin itse. Kesän kuntavaalit olivat Helsingissä käytännössä siis myös aluevaalit.

Helsinkiä koskevaa erillisratkaisua edelsi suuri sote-kapina. Silloinen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kritisoi voimakkaasti koko sote-uudistusta ja vaati sen kaatamista.

Helsingissä järjestetään kuitenkin ennakkoäänestysmahdollisuus muiden hyvinvointialueiden äänioikeutetuille. Helsingissä on myös laitosäänestys esimerkiksi hoivakodeissa asuville ja vangeille.

Kokoomusjohtoinen kaupunginvaltuusto ruorissa

Helsingissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimien järjestämisestä päättää siis jatkossakin kaupunginvaltuusto.

Kesän kuntavaaleissa Kokoomus säilytti paikkansa Helsingin suurimpana puolueena ja vihreät toiseksi suurimpana. Vaalituloksen ja kaupunginvaltuuston kokoonpanon löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Päätökset nuijitaan pöytään kaupunginvaltuuston äänestyksissä, mutta niiden valmistelussa olennaisessa osassa ovat lautakunnat.

Helsingissä tärkeimmät sote-alan päätökset käsitellään Sosiaali- ja terveyslautakunnassa (siirryt toiseen palveluun). Pelastustoimea koskevat tärkeimmät päätökset ovat puolestaan Pelastuslautakunnan (siirryt toiseen palveluun) heiniä.

Vuodesta 2025 lähtien aluevaalit käydään samanaikaisesti kuntavaalien kanssa

Suomessa on jatkossa 21 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueet muodostuvat pääosin nykyisen maakuntajaon pohjalta, mutta Uudenmaan maakunnassa hyvinvointialueita on neljä.

Hyvinvointialueen sote-palveluista päättää aluevaltuusto, jonka jäsenet valitaan aluevaaleissa. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Aluevaalit toimitetaan tänä talvena erillisinä vaaleina, mutta vuodesta 2025 lähtien aluevaalit käydään samanaikaisesti kuntavaalien kanssa. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.-18.1. 2022 ja ulkomailla 12.–15.1. 2022.

Voit keskustella aiheesta 4.1. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Arhinmäki A-studiossa: “Ilman maakuntaveroa päätökset tehdään Senaatintorilla”

Kuntaliiton Minna Karhunen toivoo sote-uudistuksen siirtymäajan lykkäämistä: "Aika mahdotonta toteuttaa niin, että siitä tulisi hyvä"

Suosittelemme sinulle