Hyppää sisältöön

Hiuksista kehitetty öljyntorjuntamatto sai lappilaisparturin innostumaan "kasvavan luonnonvaran" kierrätyksestä: Mitä vielä voikaan tulla?

Kampaamon lattialle putoavilla hiuksilla voidaan myös auttaa syöpää sairastavia lapsia, suojella luontoa ja niitä käytetään ekologiseen rakentamiseen. Kaikkea käyttöä ei ole vielä keksittykään.

Rovaniemellä on Lapin ensimmäinen hiuksia kierrättävä parturikampaamo – Jari Marjala odottaa innolla mihin kaikkeen niitä voidaankaan hyödyntää
Rovaniemellä on Lapin ensimmäinen hiuksia kierrättävä parturikampaamo – Jari Marjala odottaa innolla mihin kaikkeen niitä voidaankaan hyödyntää
Pekka Viinikka

Suomen yli 10 000 parturi-kampaamoissa kertyy päivittäin valtava määrä hiusjätettä.

Usein ne menevät roskiin polttojätteeksi, mutta nyt hiuksille on on alettu keksiä myös uutta elämää esimerkiksi öljyntorjunnassa, kasvualustana ja tulevaisuudessa niitä voidaan käyttää jopa talonrakennuksessa.

Yksi hiusten kierrättäjä on rovaniemeläinen DoHair, jossa joka päivä 250 litran jätesäkki kertyy puolilleen hiuksia.

– Se on mahdoton määrä hiusta, kertoo yrittäjä Jari Marjala.

Yli viiden sentin hiuksesta valmistetaan huovuttamalla kuitumattoja. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi öljyntorjunnassa. Viime kesänä hiuksista valmistettuja kuitumattoja testattiin Lahden satamassa ja hulevesikaivojen ympärillä.

– Ne ovat kestäneet kaivon ympärillä noin viisi kuukautta. Hiuksiin tarttuu öljy, siitepöly sekä muu lika kaduilta, kampaamoyrittäjä Miila Hyökki kertoo.

Sen sijaan sataman tankkauspisteen matot hajosivat makeassa vedessä kolmen viikon jälkeen. Tutkimusta tarvitaan vielä lisää.

– Öljyä oli imeytynyt, mutta vaikeampaa on mitata vedestä imeytyneitä raskasmetalleja, Hyökki kertoo.

Hiukset sitovat kosteutta, joten ne toimivat hyvin myös kasvien kasvualustoina. Tutkimuksen mukaan kasteluväli voi jopa puolittua.

Lue lisää: Kampaamoyrittäjä keksi, miten hiusjätettä voidaan käyttää öljyntorjunnassa: "Melkein päivittäin kysytään, miten hiuksia voi lahjoittaa"

Tarja Kaihua, opiskelija Viivi Putaansuu ja asiakas Riia-Tuulia Hannula ovat yhtä mieltä, että hiusjätettä on hyvä kierrättää. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Syntyykö hiuksista luotisuojaliivejä?

Hiuksista huovutettujen kuitumattojen hyötykäyttö on herättänyt myös joukon tutkijoita. Tuotekehityksen toisessa vaiheessa kerätään tarkempaa tietoa kuitumattojen hyödystä öljyntorjunnassa ja kasvien kasvualustana.

Samalla hankitaan tietoja, että liittyykö mattoihin haittapuolia, jos niitä käytetään kasvualustoina syötäville kasveille.

– WWF:n kanssa laitamme ne testialtaaseen, jolloin saadaan lisää tietoa. Nyt on kehitysvaihe menossa enemmän kuin myyntivaihe, kertoo Hyökki.

Hiusmateriaalia voitaisiin käyttää esimerkiksi akustiikkalevyihin, rakennuseristeeksi tai betoniin sitomaan ja lisäämään lujuutta. Hiusjätettä on kierrätetty ja kierrätetään USA:ssa, Euroopassa ja Etelä-Amerikassa eri tuotteissa. Chilessä sitä on käytetty muun muassa ekologiseen rakentamiseen.

Marjala uskoo, että hiusten hyödyntämismahdollisuudet eivät vielä tähän lopu.

– Olisi hienoa, nähdä mitä kaikkea siitä voi tehdä. Syntyykö siitä komposiittimateriaalia? Saadaanko uusia luotisuojaliivejä valmistettua, Marjala pohtii.

Hiuksista peruukkeja syöpäsairaille lapsille

Hiusjätteen keräämisen moottori on Lapissa koulutuskeskus Redu. Pitemmästä, yli 17 senttimetriä pitkästä hiusmateriaalista, saadaan esimerkiksi peruukkeja syöpää sairastaville lapsille.

– Lähetämme näitä pidempiä hiuksia Britanniaan peruukkitehtaalle, missä syöpäsäätiölle valmistetaan näistä sairastaville lapsille peruukkeja, valaisee Lapin koulutuskeskus REDUn lehtori Tarja Kaihua.

Aidoista hiuksista valmistetuista peruukeista on suuri apu syöpää sairastaville lapsille. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Suurin pula on peruukkeihin soveltuvista hiuksista. Luovuttajia on harvassa, sillä harva lyhentää hiuksiaan kerralla niin paljon.

– Yleensä otetaan vaan ihan latvat, mutta olisi parempi, että olisi henkilöitä, joilta otetaan enemmän. Silloin saataisiin tuollaisiin keräyksiin hiuksia, opiskelija Viivi Putaansuu laskee.

Kun Riia-Tuulia Hannula on saapunut rovaniemeläiskampaamoon lyhennyttämään hiuksiaan, parturi- ja kampaajalinjan opiskelija Viivi Putaansuu ilmoittaa, että yli viiden sentin hiusjäte menee kierrätykseen.

– Eipä se minua itseä haittaa, kun tästä on apua ympäristölle. Se on minusta hauska ja hyvä idea, toteaa Riia-Tuulia Hannula.

Kierrätys ei vaadi ylimääräistä vaivaa

Murto-osa Suomen parturi- ja kampaamoalan yrityksistä kierrättää hiuksia. Lahdessa on saatu kokeiluun mukaan useita kampaamoja, mutta useilla paikkakunnilla kierrätys on toistaiseksi harvinaista.

Rovaniemeläisen DoHairin yrittäjä Jari Marjala kertoo, ettei hiusten kierrättämisestä ole suurempaa vaivaa.

– Se ei vaadi meiltä minkäänlaista ylimääräistä vaivaa kuin että lakaisun yhteydessä otetaan ne talteen ja laitetaan eri laatikkoon. Tämä porukka tykkää tämäntyyppisestä hommasta, Marjala sanoo.

Parturin tuolissa istuva asiakas Ante Jalvela nyökyttelee tyytyväisenä. Muusikon hiuksista lähtee tällä kertaa kierrätykseen sopivasti runsaat viisi senttiä.

– Tämä on kasvava luonnonvara, ja on mielenkiintoista nähdä, mitä siitä saadaan ja mihin se soveltuu tulevaisuudessa, toteaa parturi- ja kampaamoalan yrittäjä Jari Marjala.

Lue myös:

Hiuksia päätyy kampaamoissa sekajätteeseen tuhansia pusseja viikoittain – kierrätettynä ne voisivat auttaa esimerkiksi öljyntorjunnassa

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 8.1. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle