Hyppää sisältöön

Oma aviomies valmentaa olympiamitalisti Kerttu Niskasta – näin poikkeuksellinen ratkaisu toimii

Kerttu Niskasen ja hänen aviopuolisonsa Juho Mikkosen suhde on pysynyt kasassa, vaikka Mikkonen on toiminut Niskasen valmentajana jo parin vuoden ajan. Mikkosen mukaan roolitukset oli tärkeä tehdä selväksi heti alussa.

Juho Mikkonen otti vastuun puolisonsa Kerttu Niskasen valmennuksesta kauden 2018–2019 päätteeksi. Kuva: Janne Kuronen / All Over Press

Juttu julkaistu alun perin joulukuussa 2021. Julkaistu uudelleen Kerttu Niskasen olympiahopean jälkeen.

Oman puolison valmentaminen voi sisältää riskin, mutta toisaalta se voi tarjota myös hyvän mahdollisuuden. Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen ovat testanneet tällaista suhdetta nyt reilun parin vuoden ajan ja viimeaikaiset tulokset ovat olleet varsin mainioita – viimeisenä todisteena tästä on ollut Niskasen voitto Tour de Skin Lenzerheiden 10 kilometrin perinteisen kisassa.

Viime vuosina hiihtomaajoukkueessa oman puolison valmennuksessa ovat olleet muun muassa Riitta-Liisa Roponen, jota Toni Roponen on valmentanut jo vuosituhannen alkupuolelta lähtien sekä runsaat kaksi vuotta sitten syöpään menehtynyt Mona-Liisa Nousiainen. Mona-Liisan puoliso Ville Nousiainen hiihti itse kilpaa samaan aikaan ja myönsi, että oman puolison valmentaminen kävi ajoittain raskaaksi.

– Minulla on paljon pidempi pinna kuin Villellä. Villellä se kesti kaksi sekuntia, mutta minulla se kestää vähän pitempään, Juho Mikkonen vakuutti nauraen.

Mikkonenkin aloitti Niskasen valmentajana oman kilpauransa aikana, kun Pekka Vähäsöyrinki väistyi taka-alalle Seefeldin MM-kisakauden jälkeen. Niskasen mukaan Mikkonen on valmentajana aika lailla samanlainen tänä päivänä kuin aloittaessaan, vaikka joutuikin hyppäämään heti isoihin saappaisiin. Niskanen kun on ollut naisten hiihdossa suomalaisten kestomenestyjä jo vuosikausia.

– Hän pystyi kuitenkin ottamaan heti siitä jutusta kiinni. Olemme olleet tosi luottavaisia tähän. Koko ajan kokemusta on tullut lisää ja niin virheistä kuin onnistumisistakin on opittu, Niskanen kertoi.

Katso, kuinka Kerttu Niskanen viiletti voittoon!

Jotta valmennussuhde puolisoiden kesken saadaan toimivaksi, pitää Mikkosen mielestä roolitukset tehdä heti hyvin selväksi. Harjoituksissa ja kilpailuissa Mikkonen keskittyy valmentamiseen ja Niskanen omaan työhönsä eli kilpailemiseen ja harjoittelemiseen. Kun kotiovi pannaan kiinni, he ovat jälleen pariskunta.

Kotiympäristössä Niskanen ja Mikkonen pyrkivät sulkemaan urheilun pois ja keskittymään tavalliseen arkeen, mutta täysin ei hiihto katoa kahden intohimoisen urheiluihmisen puheista.

– Me olemme pariskuntana molemmat aika räväköitä persoonia. Itse olen vielä räiskyvämpi ja Juho vähän rauhallisempi, mutta emme yleensä tappele normaalissa parisuhteessakaan, joten meidän valmennussuhdekin on mennyt hyvin, Niskanen kertoi.

– Minulle on tärkeää se, että näen, miten Juho tykkää valmentamisesta. On helppo uskoa, mitä Juho sanoo.

"Yritän palvella Kerttua"

Niskanen ja Mikkonen joutuivat viime kaudella kovan paikan eteen, kun Niskanen joutui tammi-helmikuussa pitkälle sairauslomalle pohjeluun rasitusmurtuman takia. Kaksikon piti osallistua Oberstdorfin MM-kisoihin yhdessä, mutta vain Mikkonen lähti arvokisoihin.

– Eihän se sellainen optimitilanne ollut, mitä olimme ajatelleet. Minulla oli Tour de Skiltä vielä aika paljon väsymystä ja Kertulta meni jalka, joten itsellänikin mieli madaltui. Ei tullut arvokisoissa hyvää tulosta, Mikkonen muisteli uransa ainoita aikuisten arvokisoja, joissa hänen parhaaksi tuloksekseen jäivät yhdistelmäkilpailun ja 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisan 43. sijat.

Niskanen itse kuvaili Oberstdorfin aikaa vaikeaksi. Hänen oli tarkoitus kannustaa joukkuekavereitaan television kautta, mutta kun kisat alkoivat, hän romahti syvälle sohvan pohjalle. Mikkonen kehuu kuitenkin puolisoaan siitä, miten hyvin tämä nousi harmituksen alhosta ylös ja rupesi miettimään, miten hän olisi mahdollisimman nopeasti valmis harjoituksiin.

Viime kauden päätteeksi Mikkonen ilmoitti lopettavansa aktiiviuransa, ja sen jälkeen hän on keskittynyt Niskasen valmentamiseen. Niskanen on kiitellyt valmentajansa järjestelmällisyyttä valmennuksessa, mutta kotihommiin järjestelmällisyys ei ole vielä täysin yltänyt.

– Oma aikataulutukseni on muuttunut aika paljon. Ennen menin tosi täsmällisellä aikataululla treenit ja kaikki. Nyt herään vähän aikaisemmin ja yritän palvella Kerttua niin, että hänellä olisi mahdollisimman helppo lähteä aamutreeniin ja iltapäivätreeniin. Ehkä olen enemmän ollut kodinhoitajana tänä vuonna, Mikkonen hymähti.

Mikkoselle siirto valmennuspuolelle on helpottanut sopeutumista arkeen aktiiviuran jälkeen. Hän rakastaa yhä käydä lenkeillä ja on pystynyt käymään Niskasen kanssa niin rullahiihto-, juoksu- kuin hiihtolenkeilläkin.

– Mutta nyt pääfokus on siinä, että ne harjoitukset auttavat ainoastaan Kerttua, eikä minua. Toki ne ovat auttaneet minuakin, että olen pysynyt hyvässä kunnossa, mutta tärkeintä on saada Kerttu paremmalle tasolle.

Mikkonen antaa kilpailuissa jo siimaa

Mikkonen ja Niskanen olivat jo ennen Mikkosen valmennusuraa harjoitelleet vuosien ajan samoissa paikoissa yhtäaikaa, joten hän on pystynyt seuraamaan puolisonsa tekemisiä tarkkaan.

Niskanen naurahtaakin, että sen jälkeen kun Mikkonen lopetti kilpailemisen, hänellä on ollut koko ajan valvovat silmät takapuolellaan. Se on sopinut Niskaselle hyvin, sillä hän haluaa aina valmennussuhteelta tiivistä yhteistyötä.

– Hän on lähes koko ajan ollut lenkillä mukana. On hyväkuntoinenkin vielä, joten pysyy mukana. Se on ollut minulle todella ihanteellinen tilanne, Niskanen sanoi.

Mikkonen myöntää, että entisenä kilpahiihtäjänä hänellä on vielä kilpailuhenkisyyttä jäljellä ja välillä on tehnyt mieli kokeilla omaa vauhtia kunnollakin. Hän ei kuitenkaan ole katunut lopettamispäätöstään, vaan pitää sitä edelleen hyvänä.

Nyt perheen kovimmasta kilpailuhengestä pitää huolen Kerttu Niskanen. Mikkonen toteaa, ettei tiedä kovinkaan montaa yhtä innokasta ja kilpailuhenkistä ihmistä kuin hänen vaimonsa on. Kerttu Niskanen rakastaa kilpailla ja oli kyseessä kilpailu kuin kilpailu, niin hän on valmis.

Mikkosen mukaan he kilpailevat keskenäänkin aika paljon.

– On kuitenkin parempi antaa vähän siimaa, kun toinen on niin älyttömän kilpailuhenkinen. Minä yritän jo vähän vähentää sitä, joten yleensä luovutan, Mikkonen naurahti.

Lue myös:

Valmentajapuoliso kertoo, miten Kerttu Niskanen onnistui täydellisesti – empii silti puheita koko kiertueen voittokamppailusta

Sohvan pohjalle romahtanut Kerttu Niskanen joutui opettelemaan kävelyä mysteerivamman jälkeen – puhuu nyt avoimesti uransa vaikeimmasta koettelemuksesta

Aviomies on valmentanut Kerttu Niskasen ennätyskuntoon – väliaikaiseen "asumuseroon" joutuva pariskunta ei aluksi uskaltanut toteuttaa rohkeaa ajatusta

Kouluttamaton avopuoliso valmentaa Kerttu Niskasta kohti uusia voittoja, kun Pekka Vähäsöyrinki lopetti – "Emme me jää yksin"

Suosittelemme sinulle