Hyppää sisältöön

Tykkylumi on katkonut sähköjä laajalla alueella Lapissa – muun muassa Ylläksen alueesta vastaava yhtiö nosti valmiuttaan

Puihin ja sähkölinjoille kasaantunut lumi on työllistänyt verkkoyhtiöiden asentajia yötä päivää erityisesti Tornionlaaksossa, Koillis-Lapissa ja Rovaniemen ympäristössä. Sähkökatkoksiin on syytä varautua myös lähipäivinä.

Tykkylumi on monin paikoin saanut sähköjohdot roikkumaan matalalla – katso video, jossa tykkylumi pudotetaan sähköjohdon päältä
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Kymmenet asentajat ahertavat tälläkin hetkellä Lapin metsissä korjaamassa tykkylumen aiheuttamia sähkövikoja.

Pisimpään ongelmat ovat jatkuneet Koillis-Lapin Sähkö Oy:n alueella, missä 3-4 partiota on kulkenut korjaustöissä maastossa jo useiden päivien ajan.

– Pahin tilanne vikojen suhteen on ollut Sallan vaaramaisemissa, mutta sähköjohtoja on mennyt poikki tai puita kaatunut linjoille myös Kemijärvellä ja Pelkosenniemellä. Kaikki liikenevät resurssit ovat käytössä, tänään saimme hieman lisää apuvoimia, kertoo verkkopäällikkö Jukka Ojala.

Vaikka tykkylumi aiheuttaa verkkoyhtiöille harmia lähes joka talvi, on tilanne nyt Ojalan mukaan vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen huono.

– Plussakeli olisi nyt ainoa, joka helpottaisi tilannetta. Huurrelumi on tiukassa eikä tuulikaan siihen auta. Johtoja olisi hyvä puhdistaa, mutta aika menee nyt korjaustöissä.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan lumisade kulkee Lapin yli perjantain aikana, mutta lämpötila pysyy pakkasella. Lapin lisäksi lumi on aiheuttanut viime päivinä ongelmia sähkönjakeluun myös Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Lisää väkeä kutsuttu töihin

Keminmaasta Kolarin Ylläkselle ulottuvalla Tornionlaakson sähkönjakelualueella toimiva sähköverkkoyhtiö TLS Verkko Oy on nostanut valmiuttaan ja lisännyt varalla olevan henkilöstön määrää viikonlopuksi.

TLS Verkon jakelualueella on kaikkiaan noin 16 500 asiakasta ja isoin sähköntarvitsija on Ylläksen hiihtokeskuksen alue.

– Juuri nyt näyttää rauhalliselta, mutta koska sää ei näytä tuovan tilanteeseen helpotusta pyrimme varmistamaan, että mahdolliset häiriötilanteet pystytään hoitamaan mahdollisimman hyvin ja ihmiset saisivat viettää uutta vuotta rauhassa, sanoo jakeluyhtiön käyttöpäällikkö Mika Huttu.

Rovakaira Oy:n jakelualueella Rovaniemen ympäristössä ja Sodankylässä sähköt ovat olleet viime vuorokauden aikana poikki kaikkiaan noin 10 000 käyttäjältä. Yhtä aikaa ilman sähköä on ollut enimmillään noin 1500 asiakasta. Perjantaina päivällä ilman sähköä oli satakunta taloutta.

– Yötä myöten on korjattu vikoja pääosin Rovaniemen ympäristössä. Tällä hetkellä maastossa on neljä työryhmää, sanoo Rovakairan verkkojohtaja Jyri Tiuraniemi.

Roikkuviin johtoihin ei pidä mennä koskemaan

Ranuan, Posion ja Koillismaan alueen verkkoyhtiöllä Carunalla oli perjantaina aamupäivällä alueella noin 850 sähkötöntä asiakasta.

– Viat ovat alkaneet viime yönä. Miehet ovat töissä ja arvioimme, että viat saadaan korjattua iltapäivään mennessä, kertoo käyttökeskuspäällikkö Kimmo Vainiola.

Niin Caruna kuin muutkin sähköverkkoyhtiöt varoittavat kelkkailijoita ja muita luonnossa liikkuvia kiertämään lumen painosta roikkuvat johdot kaukaa, sillä niissä on vaarallinen sähköjännite.

Johdoille kertynyttä tykkylunta tai linjoihin nojaavia puita ei saa mennä itse poistamaan vaan työ on ehdottomasti jätettävä ammattilaisille. Matalalla roikkuvista johdoista tai linjoihin taipuvista puista pyydetään tekemään vikailmoitus verkkoyhtiölle.

Suosittelemme sinulle