Hyppää sisältöön

Tourin vapaan yhteislähdöt olivat suomalaisittain pettymys, mutta asiantuntija ei ole huolissaan syömähampaista: "Kunto ei kahdessa päivässä katoa mihinkään"

Suomalaisten kärkihiihtäjien panos Tour de Skin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisoissa oli Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassilan mielestä pettymys.

Kerttu Niskanen (eturivissä vasemmalla) piti johtajan keltaista liiviä päällä Tour de Skin kolmannella etapilla. Kuva: ullstein bild/ All Over Press

Kerttu Niskanen puolusti Tour de Skin kolmannella etapilla kiertueen johtoa, mutta putosi 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa 22:nneksi. Krista Pärmäkoski oli suomalaisten paras 15. sijallaan, toissapäivänä ylivoimaista voittoa juhlinut Iivo Niskanen oli 15 kilometrin kisassa 20:s.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassilan mielestä suomalaisten iskukyky ei joukkueena ollut sitä, mitä heiltä odotettiin.

– Toki aikaerot eivät kasvaneet suuriksi, joten Tourin kokonaiskilpailua ajatellen mitään suurta ei ole vielä menetetty. Mutta toki tämän päivän tulos oli pienoinen pettymys, Lassila sanoi.

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski putosivat kympin kisassa jo alkupuolella, kun kärki lähti kovaa liikkeelle. Yhteislähdön ruuhkat eivät helpottaneet sijojen nostamista, mutta putoaminen keulasta saattoi Lassilan mukaan viestiä siitä, että suomalaishiihtäjien kalusto ei ollut tällä kertaa kilpailukykyinen.

– Noin nopeissa olosuhteissa ja nopealla radalla huippumenestys vaatii myös täydellistä välinettä. Ei heillä hiihtotapojen välillä ole niin suurta eroa, Lassila muistutti.

Vaikka vapaan yhteislähtökisojen kokonaisanti ei ollut sitä, mitä odotettiin, ei Lassilan mielestä ole syytä huoleen. Naisten joukkue onnistui laajalla rintamalla hyvin 10 kilometrin perinteisen kisassa ja Iivo Niskanen otti 15 kilometrin perinteisen kisassa ylivoimaisen voiton.

– Kunto pitäisi siis olla erittäin hyvä. Se ei kahdessa päivässä katoa mihinkään. Mutta esimerkiksi Iivon kohdalla vapaa hiihtotapa on ollut hänelle kysymysmerkki. Hän on näilläkin lumilla hiihtänyt vapaalla erittäin hyvin ja kovaa, mutta tänään hiihto ei näyttänyt niin hyvältä ja sujuvalta, miltä sen pitää näyttää, jos kärkeen haluaa.

Digginsin suurin haaste edessäpäin

Naisissa Yhdysvaltojen Jessie Diggins nappasi keltaisen liivin Kerttu Niskaselta ja johtaa Touria 13 sekunnin turvin. Lassilan mukaan Oberstdorfin kympin rata, olosuhteet ja kilpailumuoto suosivat häntä.

– Diggins on ollut rautaisessa kunnossa, ja hän ratkaisi tämän päivän kilpailun omilla vahvuuksillaan.

Tour on nyt puolivälissä, mutta naisten voitto on vielä avoin. Kokonaiskilpailun kymmenen parasta mahtuu tällä hetkellä vajaan minuutin sisään. Lassilan mukaan Digginsin kompastuskivi saattaa olla kiertueen viimeistä edellinen etappi.

– Val di Fiemmessä on edessä 10 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailu. Siellä usein on haastavat olosuhteet, ja jos niin käy, niin se on Digginsille se vaikein paikka.

Miesten puolella Norjan Johannes Hösflot Kläbo johtaa jo 45 sekunnin turvin. Iivo Niskanen on kokonaistilanteessa neljäntenä 1.20 Kläboa jäljessä. Lassila muistuttaa, että Niskanen on vielä hyvin taistossa kolmen parhaan joukkoon.

– Loppunousussa tulee suuria eroja. Val di Fiemmessä on 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa jaossa vielä maksimissaan 30 bonussekuntia, sekä huomenna perinteisen sprintti, Lassila muistutti.

– Iivo on parhaimmillaankin maailmancupissa hiihtänyt perinteisen sprintissä finaaliin. Jos hän saa siinä huippusuorituksen, niin kyllä hän silloin taistelee vielä kärkisijoista.

Lauantain sprintin pitäisi palvella suomalaisia

Lauantain sprintti on Lassilan mielestä varsin jännittävä, sillä kokonaiskilpailussa parhaista sijoituksista taistelevat suomalaishiihtäjät, Iivo ja Kerttu Niskanen sekä Krista Pärmäkoski, ovat kaikki saavuttaneet sprinteistä hyviä sijoituksia.

– Mutta he eivät ole sprinttereitä, heillä ei ole siihen rutiinia. Nyt kun ollaan Tourilla, kaikilla on jo jonkun verran kuormitusta alla. Sen pitäisi palvella suomalaisia, jotka kuitenkin tekevät suoritusta kestävyyskunnon kautta, Lassila sanoi.

– Kaikilla perinteinen hiihtotapa sprinttiin on vielä se parempi, joten onnistuessaan he voivat olla todella korkealla. Jos taas sattuu huonompi päivä, niin silloin saatetaan olla jopa karsinnasta ulkona.

Lue myös:

Jessie Diggins vei hurjan kirikamppailun – Kerttu Niskanen menetti Tour de Skin johtajan keltaisen liivin

Kläbo kiristi Oberstdorfin yhteislähtökisan voittoon, Iivo Niskanen 20:s

Suomalaiset tekevät Pekingin laduilla "salapoliisityötä", mikä kiellettiin ruotsalaisilta: "Pidetään omana tietona"

Suosittelemme sinulle