Hyppää sisältöön

Pettääkö Tour de Skin koronakupla? Maajoukkueiden hotellissa ilmeni koronaa, Suomen lääkäri arvostelee kisajärjestäjien majoitusvalintaa: "Aina riski"

Ruotsin hiihtomaajoukkue vaihtoi hotellia sen jälkeen, kun hotellissa ilmeni koronatapaus. Suomi ei aio vaihtaa hotellia.

Tour de Skin perjantai sisälsi vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailut. Kuva: ullstein bild/ All Over Press

Maastohiihdon Tour de Skin perjantai ei ollut suomalaisittain onnistuneimmasta päästä. Naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteistölähtökilpailussa Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena 15:s ja miesten 15 kilometrillä parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Iivo Niskanen, joka oli 20:s.

Päivää synkensi Suomen hotellissa ilmennyt koronatapaus, josta norjalainen NRK kertoi verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun). NRK:n mukaan sen tiimin jäsen on antanut positiivisen koronatestituloksen, ja koko tiimi on asetettu karanteeniin.

Samassa hotellissa majoittuu useampi Tour de Skille osallistuva maajoukkue. Ruotsin hiihtomaajoukkue arvosteli ankarasti hotellin riittämättömiä koronatoimia ja teki ratkaisunsa vaihtamalla hotellia perjantai-iltana.

Suomi ei vielä ole vaihtamassa majoituspaikkaa, kertoi Suomen joukkueen lääkäri Mira Kaikkonen Yle Urheilulle.

– Nyt kun kuulimme, että NRK:n puolella on ilmeisesti parikin tapausta ollut, teimme riskiarvion tilanteesta ja totesimme, että oikeastaan ainoa tilanne, milloin joudumme muiden kanssa tekemisissä olemaan, on ruokailu. Päädyimme siihen, että pystymme pysymään erillään muista joukkueista ja minimoimaan kaikki altistusriskit. Pysymme tässä hotellissa, mutta olemme todella tarkkoja kontaktien välttämisen osalta.

Kaikkosen mukaan joukkueelle selvisi matkalla, että muitakin joukkueita on majoitettu samaan hotelliin.

– Sveitsissä joukkueet olivat käytännössä omissa erillisissä pienissä hotelleissa. Paikan päällä Saksassa selvisi, että täällä kyseessä on valtavan suuri hotellikompleksi. Täällä on useampi joukkue ja lisäksi muuta porukkaa. Se, että meidät on järjestäjien toimesta majoitettu isoon samaan hotelliin, kertoo, että hotellitilanne täällä on koronan ja pyhien takia aika hankala. Olemme aika kaukana kisapaikalta, varmasti on ollut haastavaa löytää majoitusta.

Buffetruokailussa riski

Ruotsin joukkue arvosteli ankarasti hotellin koronatoimia riittämättömiksi. Ruotsin maajoukkueen lääkäri Jan Wall sanoi, että joukkue huomasi heti sisäänkirjauduttuaan, ettei hotelli ole koronaturvallinen. Myös ruotsalaishiihtäjä Calle Halfvarsson kritisoi majoitusta.

– Kaikki käyttävät samoja asioita. Syömme kaikki samasta buffetista isossa ruokasalissa. Tämä on epäammattimaista, Halfvarsson puhisi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Myös Kaikkonen myöntää buffetruokailussa piilevän riskin.

– Buffetruokailussa on aina riski, koska kaikki käsittelevät samoja ottimia eikä täällä talon puolesta ole mahdollista saada käytettäviä kumihanskoja. Olemme sitten itse huolehtineet tälläiset asiat.

Kaikkosen mukaan muut hotellivieraat tai esimerkiksi median edustajat eivät kuitenkaan saa käyttää samoja ruokailutiloja, minkä lisäksi salissa on mahdollista säilyttää turvavälit.

Siitä huolimatta myös Kaikkonen arvostelee kisajärjestäjien majoitusvalintaa.

– Kyllä hieman itsekin ihmettelen majoitusvalintaa. Täällä Saksassa viranomaiset ovat koronan suhteen tiukempia kuin Sveitsissä ja esimerkiksi toisin kuin tiedossa oli, meitä on edelleen testattu tiukemmin kuin perusprotokollassa. Sillä tavalla on hassua, että meidät on majoitettu paikkaan, missä ei ole niin helppo välttää kontakteja ja missä on myös ulkopuolisia. Se, että olemme isossa hotellissa, missä on joukkueen ulkopuolisia, on aina riski ja puhkaisee koronakuplan.

Suomi aikoo jatkaa omia tiukkoja koronaturvallisuustoimiaan. Eveliina Piipolla todettiin ennen Tourin alkua koronatartunta, ja hänet asetettiin karanteeniin. Samassa huoneessa majoittunut Vilma Nissinen matkusti Sveitsistä kotiin altistumisen takia. Hän oli oireeton ja hänen testituloksensa olivat negatiivisia.

– Saimme tartuntaketjun katkaistua, jatkotartuntoja ei ole tullut ja luotamme, että samalla systeemillä pystymme jatkamaan edelleenkin, Kaikkonen päättää.

Lue myös:

Tourin vapaan yhteislähdöt olivat suomalaisittain pettymys, mutta asiantuntija ei ole huolissaan syömähampaista: "Kunto ei kahdessa päivässä katoa mihinkään"

Jessie Diggins vei hurjan kirikamppailun – Kerttu Niskanen menetti Tour de Skin johtajan keltaisen liivin

Kläbo kiristi Oberstdorfin yhteislähtökisan voittoon, Iivo Niskanen 20:s

Koronatartunta estää Eveliina Piipon hiihdot Tour de Skillä

Vilma Nissinen matkusti Sveitsistä kotiin korona-altistumisen takia – ei kilpaile Tour de Skillä

Suosittelemme sinulle