Hyppää sisältöön

Krista Pärmäkoski manasi taktisia kömmähdyksiään, mutta iloitsi suorituksensa tunteesta – "Pitäisi vain olla enemmän röyhkeyttä"

Krista Pärmäkoski tietää olevansa hyvässä kunnossa, vaikka tuloslistat eivät välttämättä ole sitä osoittaneet. Hän odottaa jo innokkaana Tour de Skin viimeistä edellistä etappia.

Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Krista Pärmäkoski vastasi perjantaina suomalaishiihtäjien parhaasta tuloksesta Oberstdorfin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisoissa, mutta hän itse oli vähemmän tyytyväinen 15. sijaansa.

– Hiihdollisesti se oli tunteena ihan hyvä, mutta taktisesti tuli pieniä kömmähdyksiä tai ajauduin vääriin paikkoihin, puhelimitse tavoitettu Pärmäkoski totesi Yle Urheilulle.

Etenkin ensimmäinen kierros oli hänen mielestään melkoista rallia, eikä hän pystynyt petraamaan sijoituksiaan. Radan tiukassa kääntöpaikan nousussa hän ajautui pussiin ja joutui odottamaan ennen kuin pääsi kunnolla matkaan. Tässä Pärmäkoski menetti sijoja, ja toisella kierroksella hänellä oli vaikeuksia nostaa sijoituksiaan, kun joutui kiertämään muita ulkokautta.

– Tämä oli sillä tavalla torjuntavoitto, että ero kärkeen ei kasvanut tuon isommaksi. Kyllähän parhaimmat pärjäsivät tässäkin. Pitäisi vain olla enemmän röyhkeyttä ja lähdöissä nopeampi.

Pärmäkoski ennakoi jo ennen kiertuetta, että tämän vuoden Tour de Skistä tulee poikkeuksellisen tasainen. Ja niin se on ollutkin. Kun Tour on nyt puolivälissä, on naisten puolella kymmenen parasta vajaan minuutin sisässä. Pärmäkoski on kuudennella sijalla 44 sekuntia johtavaa Jessie Digginsiä perässä.

Ei viime vuoden kaltaista huolta

Kisajärjestäjät olivat varautuneet siihen, että rata olisi lämpimässä säässä mössööntynyt ja siksi rata suolattiin osittain. Aurinko ei kuitenkaan lämmittänyt odotetun lailla, joten baanat olivat todella kovat ja jäiset. Tämä ei haitannut Pärmäkoskea, mutta tästä huolimatta hän toivoo lauantain sprinttiin hitaampaa keliä.

– Hiihdollisesti ja tuntemuksiltaan tämä ja pertsan kymppi ovat olleet hyviä kisoja. Tiedän, että olen ihan hyvässä kunnossa, joten huomenna saisi olla vaikka kuinka pehmeää ja hidasta sprintissä, hän naurahti.

Vaikka Pärmäkoski luonnollisesti haluaa jokaisesta kisasta mahdollisimman hyvän tuloksen, on hänelle tärkeämpää se, miltä hiihto tuntuu.

– Tärkeintä on, että se tunne on hyvä. Nyt minulla ei ole sellaista huolta ja murhetta, mitä oli viime vuonna. Olen selkeästi paremmassa tilassa, Pärmäkoski sanoi ja viittasi viime kauden terveysmurheisiin, jotka alkoivat jo ennen Rukan maailmancupia.

"Kympillä haluan hiihtää kovaa"

Tourilla on jäljellä vielä kolme osakilpailua, joista ainakin kaksi ensimmäistä sopii Pärmäkoskelle mainiosti: lauantaina Oberstdorfissa hiihdetään perinteisen hiihtotavan sprintti ja maanantaina 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu Val di Fiemmessä.

– Huomisesta pitäisi tulla onnistuminen, jos miettii kokonaistouria, mutta Fiemmen pertsan kympillä haluan hiihtää kovaa!

Tourin viimeinen etappi eli nousu Alpe Cermisille hiihdetään vapaalla hiihtotavalla. Se ei ole Pärmäkoskelle ongelma, mutta hän ei pidä yhtään siitä, että kisa hiihdetään yhteislähtönä eikä takaa-ajona.

– Viime vuonna hiihdin sen ensimmäistä kertaa yhteislähtönä, ja siinä nousussa on tosi vaikea tehdä ohituksia. Ne pitää tehdä nousun alussa, jossa on suoria pätkiä. Olisi kiva, jos se etappi olisi takaa-ajona, mutta tällä mennään. Ja se on kuitenkin aina yhtä tuskaa, hän nauroi.

Vuosi vaihtuu Tour de Skilläkin, mutta suomalaishiihtäjillä ei ole vuodenvaihteeseen mitään suunnitelmia. Pärmäkosken mukaan mitään uudenvuoden juttuja ei edes uskalla ajatellakaan.

– Visusti pysytään huoneessa, ettei korona tartu. Suihkuun ja syömään. Ei tässä ihmeitä ehdi tekemään. Pitää mennä aikaisin nukkumaan, kun on aikainen kisa huomenna, hän totesi.

Lue myös:

Pettääkö Tour de Skin koronakupla? Maajoukkueiden hotellissa ilmeni koronaa, Suomen lääkäri arvostelee kisajärjestäjien majoitusvalintaa: "Aina riski"

Tourin vapaan yhteislähdöt olivat suomalaisittain pettymys, mutta asiantuntija ei ole huolissaan syömähampaista: "Kunto ei kahdessa päivässä katoa mihinkään"

Jessie Diggins vei hurjan kirikamppailun – Kerttu Niskanen menetti Tour de Skin johtajan keltaisen liivin

Kläbo kiristi Oberstdorfin yhteislähtökisan voittoon, Iivo Niskanen 20:s

Suosittelemme sinulle